ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλκοόλ κολπική μαρμαρυγή: Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές αρρυθμίες

Αλκοόλ κολπική μαρμαρυγή: Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές αρρυθμίες

Αλκοόλ κολπική μαρμαρυγή: Δεν βρέθηκαν στοιχεία βραχυπρόθεσμης σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της κολπικής μαρμαρυγής. Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοόλ εμφάνιζε σταθερά αυξημένους κινδύνους κολπικής μαρμαρυγής

Το αλκοόλ είναι το μοναδικό πράγμα που σχετίζεται με τις καρδιακές αρρυθμίες, αν και οι καρδιακές παθήσεις εν γένει προκαλούνται από την καφεΐνη, τη στέρηση ύπνου και τον ύπνο στην αριστερή πλευρά. Μια νέα έρευνα διεξήχθη στο UC San Francisco και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό καρδιολoγίας JAMA,  ρίχνοντας φως στον συγκεκριμένο συσχετισμό. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής αποφεύγοντας ορισμένες αιτίες.

“Αυτό υποδηλώνει ότι αυτές οι εξατομικευμένες αξιολογήσεις αποκάλυψαν αποτελέσματα που μπορούν να εφαρμοστούν”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Gregory Marcus, MD, καθηγητής ιατρικής στο Τμήμα Καρδιολογίας στο UCSF. “Αν και η καφεΐνη ήταν το πιο συχνά επιλεγμένο έναυσμα για δοκιμές, δεν βρήκαμε στοιχεία βραχυπρόθεσμης σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της κολπικής μαρμαρυγής. Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοόλ εμφάνιζε σταθερά αυξημένους κινδύνους κολπικής μαρμαρυγής”, πρόσθεσε. Η κολπική μαρμαρυγή συνέβαλε σε περισσότερους από 150.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, ανέφεραν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), με το ποσοστό θνησιμότητας να αυξάνεται για περισσότερα από 20 χρόνια.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το τι ένιωθαν οι ασθενείς ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να μελετήσουν σχετικά με την ασθένεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συνεδρία το 2014. Οι ασθενείς ανέφεραν ότι η έρευνα μεμονωμένων ερεθισμάτων για κολπική μαρμαρυγή ήταν η κορυφαία προτεραιότητά τους, δίνοντας αφορμή για τη μελέτη I-STOP-AFib. Συμμετείχαν περίπου 450 άτομα:

  • περισσότεροι από τους μισούς (58%) ήταν άνδρες και
  • η συντριπτική πλειοψηφία ήταν λευκοί (92%)

Οι συμμετέχοντες στην τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή χρησιμοποίησαν μια φορητή συσκευή εγγραφής ηλεκτροκαρδιογραφήματος μαζί με μια εφαρμογή τηλεφώνου για να καταγράψουν πιθανούς παράγοντες ενεργοποίησης όπως:

  • η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης
  • ο ύπνος στην αριστερή πλευρά ή η έλλειψη ύπνου
  • η κατανάλωση μεγάλου γεύματος
  • ένα κρύο ποτό
  • μια συγκεκριμένη δίαιτα
  • άσκηση
  • οτιδήποτε άλλο πίστευαν ότι ήταν σχετικό με την κολπική μαρμαρυγή.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ ήταν το μόνο έναυσμα που οδηγούσε σταθερά σε σημαντικά περισσότερα αυτοαναφερόμενα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής. Η εξατομικευμένη μέθοδος δοκιμής, γνωστή ως n-of-1, δεν επικύρωσε ενεργοποιητές που επιλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες για κολπική μαρμαρυγή. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στη δοκιμή ανέφεραν λιγότερα επεισόδια από εκείνους στην ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι συμπεριφορές όπως η αποφυγή αλκοόλ θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η παρακολούθηση της κολπικής μαρμαρυγής οδηγεί σε σπανιότερα επεισόδια

Nέα μελέτη διερεύνησε αν η προσθήκη καρυδιών στην καθημερινή διατροφή για 2 χρόνια επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Ένα μόνο αλκοολούχο ποτό συσχετίστηκε με διπλάσιο αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Καρδιακές αρρυθμίες : Μάθετε γιατί φτερουγίζει η καρδιά σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μαγειρέψτε πάπια με μήλο και καταπλήξτε τα πλήθη

Πάπια με μήλο: Η πάπια είναι ένα από τα πιο νόστιμα κρέατα. Το κρέας της είναι ελαφρώς λιπαρό και κοκκινωπό, αλλά πάρα πολύ γευστικό, ενώ σε συνδυασμό με φρούτα, η γεύση της απογειώνεται.

Η τακτική άσκηση είναι ευεργετική κατά της πνευμονίας

Πνευμονία άσκηση: Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονία και να πεθάνουν από αυτήν, σε σύγκριση με όσους ήταν λιγότερο δραστήριοι.

Η νέα παραλλαγή Όμικρον φέρνει κατάθλιψη και αίσθημα απόγνωσης σε όλους

Όμικρον ψυχική υγεία: Αν και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έδωσαν την υπόσχεση μιας ανάκαμψης, η παραλλαγή Όμικρον από την Μποτσουάνα επηρεάζει και πάλι ολόκληρο τον κόσμο σε σχέση με την ψυχική υγεία,

20% περισσότερες γυναίκες στις ΗΠΑ επέλεξαν τον τοκετό στο σπίτι το 2020

ΗΠΑ τοκετός στο σπίτι: Ο αριθμός των γεννήσεων στο σπίτι αυξήθηκε κατά σχεδόν 20% από 38.000 το 2019 σε περισσότερες από 45.000 το 2020, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας ανάλυσης που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Μύθοι γύρω από τα σνακ, οι οποίοι μπορεί να σας μπερδεύουν και να σας οδηγούν σε λάθος διατροφικές επιλογές

Προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς, έτσι ώστε να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με νάτριο, που αυξάνει την πίεση, και μην ξεχνάτε να περιορίζεστε στην ποσότητα της μιας χούφτας.

Το Viagra μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ερευνητές προβλέπουν ότι η προσέγγισή τους θα εφαρμοστεί για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανακάλυψης φαρμάκων σε άλλες εκφυλιστικές νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον και η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), γνωστή και ως νόσος του Lou Gehrig.

Οι δείκτες λιπιδίων στο αίμα προβλέπουν καρδιαγγειακά επεισόδια 20 χρόνια πριν

Υγεία καρδιάς: Οι ερευνητές εξέτασαν πρόσφατα εάν οι αναλογίες δύο μεταφορέων λιπιδίων στο αίμα μπορούν να προβλέψουν καρδιαγγειακά συμβάντα. Οι μεταφορείς λιπιδίων που μας ενδιαφέρουν ονομάζονται απολιποπρωτεΐνη Β (apoB) και απολιποπρωτεΐνη Α-1 (apoB1). Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έχουν τα υψηλότερα επίπεδα apoB και τα χαμηλότερα επίπεδα apoA-1 έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα από εκείνους με χαμηλότερες αναλογίες apoB προς apoA-1. Οι ερευνητές λένε ότι οι μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές που υπογραμμίζουν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους λόγους apoB/apoA-1.

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα οδηγούν σε περαιτέρω απώλεια ακοής;

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Το κοχλιακό εμφύτευμα επιτρέπει στους περισσότερους υποψηφίους να βελτιώσουν τρομερά την αντίληψη της ομιλίας σε σύγκριση με την ακοή τους (πριν), παρά την πιθανή παρουσία νέου σχηματισμού οστού.