Επιστημονικά Νέα

Κολπική μαρμαρυγή: Παρακολουθώντας τα εναύσματα για κολπική μαρμαρυγή παρατηρούνται λιγότερα επεισόδια

Κολπική μαρμαρυγή: Παρακολουθώντας τα εναύσματα για κολπική μαρμαρυγή παρατηρούνται λιγότερα επεισόδια

Κολπική μαρμαρυγή: Άτομα με κολπική μαρμαρυγή που υποβλήθηκαν σε εξατομικευμένες δοκιμές για να ανακαλύψουν τα ερεθίσματα για τους ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς ανέφεραν λιγότερο συχνά ακανόνιστα επεισόδια.

Άτομα με κολπική μαρμαρυγή που υποβλήθηκαν σε εξατομικευμένες δοκιμές για να ανακαλύψουν τα ερεθίσματα για τους ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς ανέφεραν λιγότερο συχνά ακανόνιστα επεισόδια. Αυτό αναφέρει πρόσφατη έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στις Επιστημονικές Συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας 2021. Η κολπική μαρμαρυγή (AFib) είναι ένας ακανόνιστος ή τρεμάμενος καρδιακός παλμός που μπορεί να οδηγήσει σε:

  • θρόμβους αίματος
  • εγκεφαλικό επεισόδιο
  • καρδιακή ανεπάρκεια
  • άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την καρδιά

Τουλάχιστον 2,7 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με αυτή την πάθηση κατά την οποία οι άνω κοιλότητες της καρδιάς, οι κόλποι, χτυπούν ακανόνιστα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το AFib διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού 5 φορές. Τα άτομα με AFib αναφέρουν ότι ορισμένες συμπεριφορές φαίνεται να αυξάνουν την πιθανότητα ενός επεισοδίου AFib. Στη Δοκιμή I-STOP-AF, “Ατομικευμένες μελέτες των ερεθισμάτων της κολπικής μαρμαρυγής: Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή”, οι ερευνητές ξεκίνησαν να προσδιορίσουν εάν η παρακολούθηση πιθανών πυροδοτήσεων θα μπορούσε να μειώσει τα επεισόδια AFib.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές ενέγραψαν αρχικά 446 συμμετέχοντες στη δοκιμή, ενώ 320 την ολοκλήρωσαν. Πραγματοποίησαν μια απομακρυσμένη δοκιμή βασισμένη σε εφαρμογές για φορητές συσκευές και στους ασθενείς ανατέθηκαν τυχαία

  • είτε για να παρακολουθούν τα επεισόδια AFib χωρίς τους υποτιθέμενους ερεθισμούς
  • είτε για να ελέγξουν εάν συγκεκριμένοι «ενεργοποιητές» επηρέασαν ή προκάλεσαν επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής.

Η σύγκριση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο 10 εβδομάδων, με τις δύο ομάδες ασθενών να χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη συσκευή για την παρακολούθηση ή την παρακολούθηση των ενεργοποιήσεων AFib. Στο τέλος των πρώτων έξι εβδομάδων της δοκιμής, οι συμμετέχοντες έλαβαν τα αποτελέσματά τους σχετικά με την πιθανότητα η υποτιθέμενη ενεργοποίηση να τους επηρέασε στο να βιώσουν ένα επεισόδιο AFib. Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε στη συνέχεια η επιλογή να συνεχίσουν να δοκιμάζουν πιθανούς ενεργοποιητές AFib. Όσοι παρακολουθούσαν επεισόδια AFib μπορούσαν τώρα να δοκιμάσουν ένα συγκεκριμένο έναυσμα για μια εξατομικευμένη μελέτη. Στο τέλος της εβδομάδας 10 της δοκιμής, και οι δύο ομάδες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη σοβαρότητα της κολπικής μαρμαρυγής τους.

Τα ευρήματα της μελέτης περιλαμβάνουν:

  • Οι ασθενείς που ολοκλήρωσαν την εξατομικευμένη μελέτη ενεργοποίησης ανέφεραν λιγότερο συχνά επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων μετά τη δοκιμή τους σε σύγκριση με εκείνους που παρακολούθησαν μόνο επεισόδια AFib.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με περισσότερα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής από ό,τι όταν οι ασθενείς απέφευγαν αυτό το έναυσμα.
  • Αντίθετα, η κατανάλωση καφεΐνης δεν συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο επεισοδίων AFib.

Καθώς αυτή ήταν η πρώτη μελέτη για την αντιμετώπιση αυτής της ιδέας, υπάρχουν πολλά μαθήματα επάνω στα οποία θα μπορούσαν να βασιστούν μελλοντικές μελέτες. Υπήρξε μια μοναδική ευκαιρία στενής συνεργασίας με ασθενείς που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ασθενών με κολπική μαρμαρυγή που είναι πλέον συν-συγγραφείς της μελέτης. Είναι σημαντικό για τους επαγγελματίες υγείας, να επικεντρωθούν σε αποτελέσματα με επίκεντρο τον ασθενή. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερες αξιολογήσεις σε πραγματικό χρόνο, όπως αυτές που είναι διαθέσιμες στους συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν πρόσβαση σε καθημερινές έρευνες που βασίζονται σε κείμενο. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει επίσης ότι οι αξιολογήσεις πιθανών πυροδοτήσεων AFib μπορούν να ενδυναμώσουν τους ασθενείς ειδοποιώντας τους για συμπεριφορές που μπορούν να αλλάξουν στην καθημερινή τους ζωή.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν η γιόγκα γίνεται το μέσο για μια καλύτερη ζωή

Καρδιακές αρρυθμίες : Μάθετε γιατί φτερουγίζει η καρδιά σας

Ο καφές θα μπορούσε να δράσει προληπτικά κατά της αρρυθμίας σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι αθλητές διατρέχουν κίνδυνο για ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η "ανεβαστική" μουσική βελτιώνει την γνωστική ικανότητα

Ρυθμός εγκέφαλος: Ο ρυθμός groove ενίσχυε την εκτελεστική λειτουργία και τη δραστηριότητα στο l-DLPFC μόνο σε συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι η μουσική προκάλεσε μια έντονη αίσθηση αισιοδοξίας και την αίσθηση της καθαρότητας.

Συσχετίσεις μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αναπνευστικής υγείας

Καναδάς μελέτη: Η ανάπτυξη των πνευμόνων στην πρώιμη ζωή διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προστασία ή στην αύξηση της ευαισθησίας σε αλλαγές που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, στην πνευμονική λειτουργία και στη ΧΑΠ στην ενήλικη ζωή.

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής, Κ. Τριανταφυλλίδης, δίνει το γενετικό προφίλ των ιών της ευλογιάς, ανεμοβλογιάς και ευλογιάς των πιθήκων

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εγείρει ανησυχία ότι ο ιός μπορεί να υποστεί γενετικές αλλαγές για να μπορέσει να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά από άτομο σε άτομο, αν και δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε μεταλλάξεις.

Η ανάπτυξη του οπτικού συστήματος εμπλέκεται σε βρέφη που αναπτύσσουν αυτισμό

Εγκέφαλος παιδιά: Όταν οι γονείς και τα μωρά δένονται, όταν κλείνουν τα μάτια και βιώνουν τον κόσμο τους μαζί μέρα με τη μέρα, δεν είναι απλά χαριτωμένο. Αντικατοπτρίζει το πώς τα μωρά μαθαίνουν να ερμηνεύουν τις λεπτές ενδείξεις για το περιβάλλον τους.

Ο θηλασμός ενισχύει το IQ του παιδιού

Θηλασμός: Ο θηλασμός θεωρείται από καιρό ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του IQ ενός παιδιού, αλλά άλλοι παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο ή/και η κοινωνική θέση της μαμάς θα μπορούσαν επίσης να αιτιολογούν ορισμένα από τα οφέλη.

Αξιολόγηση των κινδύνων ανεπιθύμητων εκβάσεων με διαβήτη κύησης

Διαβήτης κύησης: Υπάρχει ανάγκη για βελτιωμένη κατανόηση της παθοφυσιολογίας του σακχαρώδους διαβήτη κύησης για την ενημέρωση της πρόβλεψης του κινδύνου για τη μείωση των δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης.