Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός Οφέλη Καρδιά: Η τακτική άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής [vid]

Αθλητισμός Οφέλη Καρδιά: Η τακτική άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής [vid]

Αθλητισμός Οφέλη Καρδιά: Σύμφωνα με μια σχετικά πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το περασμένο έτος από την επιστημονική κοινότητα, η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής.

Η τακτική, μέτρια έως έντονη άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαΐου του περασμένου έτους από το επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Cardiology.

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;

Πρόκειται στη ουσία για έναν μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, ο οποίος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την καρδιά. Στην κολπική μαρμαρυγή, οι δύο ανώτερες και οπίσθιες καρδιακές κοιλότητες – γνωστές ως καρδιακοί κόλποι – χτυπούν ακανόνιστα, χωρίς να συντονίζονται με τις δύο κατώτερες και πρόσθιες κοιλότητες της καρδιάς – αλλιώς κοιλίες.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη μορφή αρρυθμίας, καθώς αποτελεί περίπου το 1/3 όλων των αρρυθμιών, ενώ όσο αυξάνεται η ηλικία του ατόμου, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή.

Η έρευνα

Προηγούμενες μελέτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ του κολπικής μαρμαρυγής (που προκαλεί γρήγορο, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό) και της άσκησης έχουν δείξει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες βασίστηκαν σε αυτο-αναφορές των συμμετεχόντων. Στην νέα μελέτη, οι 5.147 συμμετέχοντες φορούσαν ειδικές συσκευές που μετρούσαν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους για τέσσερις έως επτά συνεχόμενες ημέρες.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης που διήρκησε 3,5 έτη, ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 8% των ατόμων που συμμετείχαν στην μελέτη ανέπτυξαν κολπική μαρμαρυγή. Μετά την προσαρμογή και παρακολούθηση άλλων παραγόνταν που φαίνεται να επηρεάζουν το φαινόμενο της κολπικής μαρμαρυγής – συμπεριλαμβανομένων του καπνίσματος, της χρήσης αλκοόλ και του δείκτη μάζας του σώματος – οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στην προπόνηση, έχοντας μέτρια έως έντονη δραστηριότητα, ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή, εν συγκρίσει με εκείνους που ασκούνταν λιγότερο συχνά.

Ένας από τους λόγους που εξηγεί τα παρατηρούμενα ευρήματα μπορεί να είναι το γεγονός ότι η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η οποία είναι με τη σειρά της ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής. Την ίδια στιγμή, η τακτική σωματική δραστηριότητα αποτρέπει τις λεπτές, δυσμενείς αλλαγές στην καρδιακή λειτουργία που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα καρδιακού ρυθμού.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ψυχική υγεία : Τι είναι και πως λειτουργεί

Ο παράγοντας που σχετίζεται με τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών

Πλήρη «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού δημιούργησαν ερευνητές του ΜΙΤ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το καρπούζι να βοηθήσει στην ανδρική γονιμότητα;

Καρπούζι: Ενώ η έρευνα για την επίδραση του καρπουζιού στην ανδρική γονιμότητα είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά είναι μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή που μπορεί να ενσωματωθεί στη διατροφή για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και πιθανώς της γονιμότητας.

Η σωματική αδυναμία μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη

«Η αξιολόγηση της αδυναμίας είναι μια σχετικά φθηνή και εύκολη διαδικασία», δήλωσε ο Scheinost, αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας και βιοϊατρικής απεικόνισης και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά είναι πιθανό η αδυναμία να αποτελέσει στόχο παρέμβασης».

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε αγριογούρουνο;

Αγριογούρουνο μαγειρική: Το μαγείρεμα αγριογούρουνου μπορεί να είναι μια ικανοποιητική γαστρονομική εμπειρία, προσφέροντας πλούσιο, γευστικό κρέας που είναι λίγο πιο εύρωστο από το εγχώριο χοιρινό.

Close Icon