ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός Οφέλη Καρδιά: Η τακτική άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής [vid]

Αθλητισμός Οφέλη Καρδιά: Η τακτική άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής [vid]

Αθλητισμός Οφέλη Καρδιά: Σύμφωνα με μια σχετικά πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το περασμένο έτος από την επιστημονική κοινότητα, η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής.

Η τακτική, μέτρια έως έντονη άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαΐου του περασμένου έτους από το επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Cardiology.

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;

Πρόκειται στη ουσία για έναν μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, ο οποίος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την καρδιά. Στην κολπική μαρμαρυγή, οι δύο ανώτερες και οπίσθιες καρδιακές κοιλότητες – γνωστές ως καρδιακοί κόλποι – χτυπούν ακανόνιστα, χωρίς να συντονίζονται με τις δύο κατώτερες και πρόσθιες κοιλότητες της καρδιάς – αλλιώς κοιλίες.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη μορφή αρρυθμίας, καθώς αποτελεί περίπου το 1/3 όλων των αρρυθμιών, ενώ όσο αυξάνεται η ηλικία του ατόμου, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή.

Η έρευνα

Προηγούμενες μελέτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ του κολπικής μαρμαρυγής (που προκαλεί γρήγορο, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό) και της άσκησης έχουν δείξει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες βασίστηκαν σε αυτο-αναφορές των συμμετεχόντων. Στην νέα μελέτη, οι 5.147 συμμετέχοντες φορούσαν ειδικές συσκευές που μετρούσαν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους για τέσσερις έως επτά συνεχόμενες ημέρες.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης που διήρκησε 3,5 έτη, ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 8% των ατόμων που συμμετείχαν στην μελέτη ανέπτυξαν κολπική μαρμαρυγή. Μετά την προσαρμογή και παρακολούθηση άλλων παραγόνταν που φαίνεται να επηρεάζουν το φαινόμενο της κολπικής μαρμαρυγής – συμπεριλαμβανομένων του καπνίσματος, της χρήσης αλκοόλ και του δείκτη μάζας του σώματος – οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στην προπόνηση, έχοντας μέτρια έως έντονη δραστηριότητα, ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή, εν συγκρίσει με εκείνους που ασκούνταν λιγότερο συχνά.

Ένας από τους λόγους που εξηγεί τα παρατηρούμενα ευρήματα μπορεί να είναι το γεγονός ότι η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η οποία είναι με τη σειρά της ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής. Την ίδια στιγμή, η τακτική σωματική δραστηριότητα αποτρέπει τις λεπτές, δυσμενείς αλλαγές στην καρδιακή λειτουργία που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα καρδιακού ρυθμού.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ψυχική υγεία : Τι είναι και πως λειτουργεί

Ο παράγοντας που σχετίζεται με τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών

Πλήρη «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού δημιούργησαν ερευνητές του ΜΙΤ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Τηγανητό κοτόπουλο με μέλι

Πρωτεΐνη: Αυτά τα μπούτια κοτόπουλου είναι τραγανά εξωτερικά, απίστευτα τρυφερά και ζουμερά στο εσωτερικό και αλεσμένα με γευστικό γλυκό και πικάντικο ζεστό μέλι!

Εκπληκτική σύνδεση του ανοσοποιητικού με την ανάπτυξη μαλλιών

Ανοσοποιητικό σύστημα: Σε οξείες περιπτώσεις αλωπεκίας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στον ιστό του δέρματος, προκαλώντας απώλεια μαλλιών. Η συνήθης θεραπεία είναι η χρήση γλυκοκορτικοειδών για την αναστολή της ανοσολογικής αντίδρασης στο δέρμα, ώστε να μην συνεχίσουν να επιτίθενται στους θύλακες των τριχών.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.