Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Καρδιακή Ανεπάρκεια: Νέα κατευθυντήρια γραμμή κλινικής πρακτικής για την φυσιολογική βηματοδότηση

Καρδιακή Ανεπάρκεια: Νέα κατευθυντήρια γραμμή κλινικής πρακτικής για την φυσιολογική βηματοδότηση

Η κατευθυντήρια γραμμή δημοσιεύεται από κοινού στο Heart Rhythm και στο Journal of Arrhythmia. Η έκδοσή της θα συμπέσει με μια συνεδρία στο Heart Rhythm 2023 στη Νέα Ορλεάνη - μια κορυφαία εκδήλωση που συγκεντρώνει επαγγελματίες του καρδιακού ρυθμού από όλον τον κόσμο για να προωθήσουν τον τομέα της ηλεκτροφυσιολογίας και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα των ασθενών μέσω της ανταλλαγής πρωτοποριακής επιστήμης, καινοτόμων τεχνολογιών και θεραπειών που σώζουν ζωές.

Καρδιακή Ανεπάρκεια: Σήμερα, η Εταιρεία Καρδιακού Ρυθμού (HRS), η Εταιρεία Καρδιακού Ρυθμού Ασίας-Ειρηνικού (APHRS) και η Εταιρεία Καρδιακού Ρυθμού Λατινικής Αμερικής (LAHRS) κυκλοφόρησαν μια νέα οδηγία κλινικής πρακτικής σχετικά με τις στρατηγικές καρδιακής φυσιολογικής βηματοδότησης (CPP) για την αποκατάσταση του κοιλιακού συγχρονισμού και τη βελτίωση της καρδιακής απόδοσης. Η “2023 HRS/APHRS/LAHRS Guideline on Cardiac Physiologic Pacing for the Avoidance and Mitigation of Heart Failure” (Κατευθυντήρια γραμμή 2023 HRS/APHRS/LAHRS σχετικά με την καρδιακή φυσιολογική βηματοδότηση για την αποφυγή και τον μετριασμό της καρδιακής ανεπάρκειας) έχει ως στόχο να παρέχει καθοδήγηση σε κλινικούς καρδιακούς ηλεκτροφυσιολόγους, καρδιολόγους και άλλους κλινικούς ιατρούς σχετικά με τη χρήση της καρδιακής φυσιολογικής βηματοδότησης CPP, η οποία περιλαμβάνει τη θεραπεία καρδιακού επανασυγχρονισμού και τη βηματοδότηση του συστήματος αγωγής, σε ασθενείς με ενδείξεις για βηματοδότες ή καρδιακή ανεπάρκεια. Η κατευθυντήρια γραμμή δημοσιεύεται στο Heart Rhythm.

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας και ευθύνεται για σημαντικές δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Η θεραπεία καρδιακού επανασυγχρονισμού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας και βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία και τα ποσοστά επιβίωσης σε επιλεγμένους ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει νέα δεδομένα σχετικά με τη βελτιστοποίηση των τεχνικών βηματοδότησης και νέες θεραπείες που σχετίζονται με τη βηματοδότηση για τη βελτίωση της επιβίωσης σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Με τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία, η βηματοδότηση του συστήματος αγωγιμότητας έχει αναδειχθεί ως πιθανή εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή βηματοδότηση και τη θεραπεία καρδιακού επανασυγχρονισμού. “Ο τομέας της φυσιολογικής βηματοδότησης έχει υποστεί σημαντική επέκταση και αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιούργησαν ερωτήματα σχετικά με την επιλογή των ασθενών, τις ενδείξεις και τις διαδικασίες παρακολούθησης”, δήλωσε η Mina K. Chung, MD, FHRS, από την Cleveland Clinic και πρόεδρος της κατευθυντήριας γραμμής. “Ελπίζουμε ότι αυτή η κατευθυντήρια γραμμή απαντά σε αυτά τα ερωτήματα και παρέχει τεκμηριωμένη πρακτική καθοδήγηση σχετικά με τις πρακτικές βηματοδότησης σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια”.

Σε όλη την κατευθυντήρια γραμμή, οι συγγραφείς τονίζουν τη σημασία της κοινής λήψης αποφάσεων μεταξύ παρόχων και ασθενών όταν εξετάζεται το ενδεχόμενο θεραπείας με συσκευή καρδιακής φυσιολογικής βηματοδότησης CPP. Οι συζητήσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις αξίες, τις προτιμήσεις και τους στόχους περίθαλψης του ασθενούς, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξετάζουν τα πιθανά πλεονεκτήματα και τους κινδύνους που σχετίζονται με τη θεραπεία βηματοδότησης. Επιπλέον, οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κρίσιμα κενά στην τρέχουσα κατανόησή μας στον τομέα και επισημαίνουν νέες κατευθύνσεις για μελλοντική έρευνα. “Απαιτούνται περισσότερες τυχαιοποιημένες μελέτες και μακροπρόθεσμα δεδομένα, ειδικά γύρω από τα κλινικά αποτελέσματα από τη βηματοδότηση του συστήματος αγωγής”, δήλωσε η Kristen K. Patton, MD, FHRS, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και αντιπρόεδρος της κατευθυντήριας γραμμής. “Προσδιορίσαμε αρκετούς τομείς για μελλοντική μελέτη και ελπίζουμε ότι το παρόν έγγραφο θα χρησιμεύσει ως πολύτιμος οδηγός για τους ερευνητές και τους εταίρους της βιομηχανίας που εμπλέκονται στην εξέλιξη αυτών των συσκευών και διαδικασιών”. Η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή είναι το αποτέλεσμα μιας διεθνούς συνεργασίας μεταξύ καταξιωμένων εμπειρογνωμόνων στους τομείς της ηλεκτροφυσιολογίας, της καρδιολογίας, της παιδιατρικής ηλεκτροφυσιολογίας και καρδιολογίας, καθώς και της βιοστατιστικής και της επιδημιολογίας. Η συγγραφική επιτροπή ενέπλεξε ενεργά έναν εταίρο ασθενών στη διαδικασία ανάπτυξης, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι συστάσεις δίνουν προτεραιότητα στην παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας των ασθενών, ευθυγραμμισμένης με τις επιθυμίες, τις απαιτήσεις και τις προτιμήσεις των ασθενών.

Η κατευθυντήρια γραμμή υπό την ηγεσία της Εταιρείας Καρδιακού Ρυθμού (HRS), αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την  Εταιρεία Καρδιακού Ρυθμού Ασίας-Ειρηνικού (APHRS) και την Εταιρεία Καρδιακού Ρυθμού Λατινικής Αμερικής (LAHRS) και εγκρίθηκε από αυτές, ενώ σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας, την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας, τη Διεθνή Εταιρεία Holter και μη επεμβατικής ηλεκτροκαρδιολογίας και την Παιδιατρική και Συγγενή Εταιρεία Ηλεκτροφυσιολογίας και εγκρίθηκε από αυτές. Η κατευθυντήρια γραμμή δημοσιεύεται από κοινού στο Heart Rhythm και στο Journal of Arrhythmia. Η έκδοσή της θα συμπέσει με μια συνεδρία στο Heart Rhythm 2023 στη Νέα Ορλεάνη – μια κορυφαία εκδήλωση που συγκεντρώνει επαγγελματίες του καρδιακού ρυθμού από όλον τον κόσμο για να προωθήσουν τον τομέα της ηλεκτροφυσιολογίας και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα των ασθενών μέσω της ανταλλαγής πρωτοποριακής επιστήμης, καινοτόμων τεχνολογιών και θεραπειών που σώζουν ζωές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Λεπτομερής καθοδήγηση σχετικά με τη μέθοδο φυσικού βηματοδότη που δημοσιεύθηκε σήμερα

Τα έξυπνα ρολόγια θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους βηματοδότες

Τεχνολογία και το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

Ασύρματος βηματοδότης βιοδιασπάται όταν δεν είναι απαραίτητος

Η συμβολή της τεχνολογίας σε μια ζωή χωρίς αρρυθμίες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατανόηση της διαταραχής αποπροσωποποίησης με τα συμπτώματα, τις αιτίες και την θεραπεία

Αποπροσωποποίηση: Η διαταραχή αποπροσωποποίησης (DPD) είναι μια διασπαστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επίμονα ή επαναλαμβανόμενα αισθήματα αποκόλλησης από τις δικές του σκέψεις, συναισθήματα και αισθήσεις

Κατανόηση και διαχείριση της φυσιολογικής πολυνευροπάθειας

Φυσιολογική πολυνευροπάθεια: : Η Φυσιολογική Πολυνευροπάθεια είναι μια σπάνια, αλλά σοβαρή αυτοάνοση διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται καταλάθος στους περιφερικούς νεύρους.

Μια εξουθενωτική και σύνθετη διαταραχή το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS), επίσης γνωστό ως Μυαλγική Εγκεφαλομυελίτιδα (ΜΕ), είναι μια σοβαρή, μακροχρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κόπωση που δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση και μειώνει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες

Η σπάνια διαταραχή της «Ωραίας Κοιμωμένης»

Σύνδρομο Kleine-Levin: Το σύνδρομο Kleine-Levin (KLS), γνωστό και ως σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης, είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερβολικής υπνηλίας (υπερυπνία), γνωστικές διαταραχές και αλλαγές συμπεριφοράς

Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη της υπογλυκαιμίας 

Yπογλυκαιμία ορισμός: Η θεραπεία της υπογλυκαιμίας περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας πηγής ζάχαρης ταχείας δράσης, όπως τα δισκία γλυκόζης ή ένα ζαχαρούχο ποτό. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου ένα άτομο δεν μπορεί να φάει ή να πιει, μπορεί να χρειαστεί ένεση γλυκαγόνης.

Κατανόηση της πλασματικής διαταραχής που επιβάλλει στον εαυτό του ο ασθενής

Σύνδρομο Munchausen: Το σύνδρομο Munchausen, επίσημα γνωστό ως πλασματική διαταραχή που επιβάλλεται στον εαυτό, είναι μια ψυχιατρική κατάσταση όπου ένα άτομο σκόπιμα προσποιείται, υπερβάλλει ή προκαλεί σωματικά ή ψυχολογικά συμπτώματα από μόνο του

Close Icon