ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιακή ανεπάρκεια: Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και ποια τα συμπτώματά της;

Καρδιακή ανεπάρκεια: Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και ποια τα συμπτώματά της;

Καρδιακή ανεπάρκεια: Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάζονται από την πάθηση, σύμφωνα με μια εργασία του 2020 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή πάθηση, αλλά αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν σημαίνει ότι η καρδιά έχει υποχωρήσει εντελώς ή έχει σταματήσει να λειτουργεί. Αντίθετα, η καρδιακή ανεπάρκεια σημαίνει ότι η καρδιά σας δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων . Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί η κυκλοφορία του αίματος κρατά το σώμα σας να λειτουργεί όπως θα έπρεπε – κρατά τα όργανά σας να λειτουργούν, σας βοηθά να παραμένετε ζεστοί, θρέφει το δέρμα σας, υποστηρίζει τον εγκέφαλό σας ώστε να μπορείτε να σκέφτεστε καθαρά, διασφαλίζει ότι χωνεύετε σωστά το φαγητό και πολλά άλλα. Με απλά λόγια: Όταν η καρδιά δυσκολεύεται να αντλήσει αίμα, ολόκληρο το σώμα σας υφίσταται τις συνέπειες.

Δυστυχώς, η καρδιακή ανεπάρκεια είναι αρκετά συχνή. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάζονται από την πάθηση, σύμφωνα με μια εργασία του 2020 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί επίσης να γίνει αρκετά περίπλοκη, καθώς υπάρχουν πολλοί τύποι και στάδια που χαρακτηρίζουν τα συμπτώματά της. Δείτε τι συνεπάγεται η διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, συμπεριλαμβανομένων των θεραπευτικών επιλογών που μπορεί να εξεταστούν για την ελαχιστοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης βλάβης σε αυτό το ζωτικό όργανο.

Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια;

«Καρδιακή ανεπάρκεια είναι η ανικανότητα της καρδιάς να αντλεί αρκετό αίμα για να υποστηρίξει το σώμα», λέει στον SELF η Dana Weisshaar, MD , καρδιολόγος στο Kaiser Permanente στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι κοιλίες της καρδιάς σας, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την άντληση αίματος, γίνονται δύσκαμπτες και δεν γεμίζουν σωστά ή όταν έχουν μειωμένη ικανότητα συμπίεσης και άντλησης. Η μακροχρόνια καρδιακή ανεπάρκεια συνήθως αναπτύσσεται επειδή ένας άλλος παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου ή κατάσταση υγείας έχει ήδη βλάψει την καρδιά, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, φλεγμονή της καρδιάς που προκαλείται από ιογενή λοίμωξη ή προηγούμενη καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με το National Heart, Lung, και Ινστιτούτο Αίματος (NHLBI).

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να είναι μακροχρόνια (χρόνια), που σημαίνει ότι είναι συνεχής και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου ή μπορεί να είναι οξεία (βραχύχρονη), που σημαίνει ότι υπάρχει ταχεία έναρξη νέων, σοβαρών συμπτωμάτων ή τα υπάρχοντα συμπτώματα επιδεινώνονται ξαφνικά. Και οι δύο μορφές καρδιακής ανεπάρκειας είναι σοβαρές, αλλά επειδή η οξεία καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να εμφανιστεί χωρίς προειδοποίηση, μπορεί γρήγορα να γίνει απειλητική για τη ζωή και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας

Όπως είναι λογικό, το σώμα σας δεν θα αισθάνεται καλύτερα όταν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, τα οποία μπορεί να διατρέχουν τη γκάμα. Μπορεί να έχετε πολύ λίγα συμπτώματα με ήπια καρδιακή ανεπάρκεια, ειδικά στα πρώτα της στάδια. Αλλά εάν η κατάσταση προχωρήσει, τα συμπτώματά σας θα επιδεινωθούν τελικά καθώς η καρδιά σας γίνεται πιο αδύναμη, σημειώνει το NHLBI. Τα πιο κοινά συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν:

  • Δύσπνοια: Μπορεί να έχετε δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων, όπως η άσκηση 3 , ή απλώς όταν ξαπλώνετε ή ξεκουράζεστε, ανάλογα με τον τύπο της καρδιακής ανεπάρκειας που έχετε και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται.
  • Βήχας ή συριγμός: Αυτό μπορεί να συμβεί εάν η καρδιά σας δεν συστέλλεται πολύ έντονα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρών στους πνεύμονές σας.
  • Ξυπνήστε με δύσπνοια : Μπορεί να έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε όλη τη νύχτα εξαιτίας αυτού και να χρειαστεί να σηκώσετε το κεφάλι σας με μαξιλάρια για να νιώσετε καλύτερα.
  • Κούραση και αδυναμία: Μπορεί να αισθάνεστε εξαντλημένοι κάνοντας απλώς τις τυπικές καθημερινές σας δραστηριότητες. Αυτό είναι ένα από τα πιο πρώιμα και πιο κοινά συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας 4 .
  • Κατακράτηση υγρών: Τα πόδια, οι αστραγάλοι ή τα πόδια σας μπορεί να πρηστούν επειδή συσσωρεύονται αίμα, νερό και άλλα υγρά λόγω κακής κυκλοφορίας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν ότι η κοιλιά τους είναι πρησμένη ή μπορεί να πάρουν ξαφνικά βάρος λόγω κατακράτησης υγρών.
  • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός: Η καρδιά σας μπορεί να αισθάνεται σαν να φτερουγίζει ή να τρέχει.
  • Πόνος στο στήθος: Εάν ο καρδιακός σας μυς δεν παίρνει αρκετό αίμα, τότε μπορεί να αισθανθείτε βάρος ή σφίξιμο στο στήθος σας .
  • Μπλε χείλη ή δάχτυλα: Το δέρμα σας μπορεί να έχει μια μπλε απόχρωση όταν δεν λαμβάνετε αρκετό οξυγόνο.
  • Ναυτία: Μπορεί να αισθανθείτε ναυτία εάν το πεπτικό σας σύστημα δεν έχει αρκετή ροή αίματος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούν η βιταμίνη D και τα συμπληρώματα ασβεστίου να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια οργάνων;

Οι καρδιακές παθήσεις δεν χρειάζεται να σας εμποδίζουν να δώσετε αίμα

Ασυνήθιστα συμπτώματα μιας ασθενούς καρδιάς

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις ελάχιστα επεμβατικές δομικές παρεμβάσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος και πότε σταματά η ανάπτυξή του;

Στήθος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του μαστού είναι μια φυσική και δυναμική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και μερικές φορές μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.