ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιακή ανεπάρκεια: Ασυνήθιστα συμπτώματα μιας ασθενούς καρδιάς

Καρδιακή ανεπάρκεια: Ασυνήθιστα συμπτώματα μιας ασθενούς καρδιάς

Καρδιακή ανεπάρκεια: Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για την υγεία στην Ελλάδα, με έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών που ρίχνουν φως στον επιπολασμό, τους παράγοντες κινδύνου και τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για την υγεία στην Ελλάδα, με έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών που ρίχνουν φως στον επιπολασμό, τους παράγοντες κινδύνου και τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται επίσης για το 45% των θανάτων στην ηλικιακή ομάδα 40 ετών 69 ετών. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα τέτοιο καρδιαγγειακό νόσημα που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, καθώς τα κρούσματα καρδιακής ανεπάρκειας ήταν και εξακολουθούν να αυξάνονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία , η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η κύρια αιτία νοσηλείας παγκοσμίως, επηρεάζοντας περισσότερους από 64 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Έχει καταστεί σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα τις περιπλοκές της κατάστασης. Ειδικοί υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της καταπολέμησης των καρδιακών παθήσεων στην Ινδία. Παρουσιάζοντας τη στάση του για τα προληπτικά μέτρα, μοιράστηκε γνώσεις σχετικά με την απαγόρευση αυτών των συνθηκών από το να γίνουν απειλή για τη ζωή.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα φάσμα που έχει διαφορετικά στάδια που κυμαίνονται από την έλλειψη συμπτωμάτων έως την κατάκλιση. Η θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας εξαρτάται από το στάδιο του ασθενούς. Στα ασυμπτωματικά στάδια (στάδιο Α&Β) η θεραπεία είναι κυρίως ιατρική. Η συνιστώμενη θεραπεία σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία είναι ένα σχήμα 4 φαρμάκων που περιλαμβάνει διουρητικά (αυξάνει την παραγωγή ούρων), β-αναστολείς, αναστολείς ΜΕΑ και αναστολείς SGLT. Όλα αυτά τα φάρμακα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη μακροζωία σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, εάν συνταγογραφούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες ιατρικής διαχείρισης. Σε συμπτωματικά στάδια (στάδιο C&D) οι ασθενείς με προβλήματα καρδιακού ρυθμού μπορεί να χρειάζονται συσκευές όπως CRT-D και ICD, αυτές οι συσκευές έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις πιθανότητες αιφνίδιου θανάτου σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Η ανθεκτική ή η καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου χρειάζεται χειρουργική θεραπεία όπως μεταμόσχευση καρδιάς και συσκευή μηχανικής υποστήριξης LVAD.

Κατανόηση της Μεταμόσχευσης Καρδιάς

Η μεταμόσχευση καρδιάς είναι μια χειρουργική επέμβαση τελευταίας τεχνολογίας κατά την οποία η άρρωστη καρδιά του ασθενούς αντικαθίσταται από τη φυσιολογική καρδιά του δότη. Ο δότης είναι άτομο με εγκεφαλικό θάνατο με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία του οποίου η οικογένεια αποφασίζει να δωρίσει τα όργανα. Στην Ινδία το ποσοστό δωρεάς οργάνων είναι πολύ χαμηλό, επομένως οι ασθενείς πρέπει να μπαίνουν σε λίστα αναμονής από όπου λαμβάνουν το όργανο ανάλογα με την ομάδα αίματος, το βάρος και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Μετά τη μεταμόσχευση ο ασθενής πρέπει να λάβει φάρμακα για τη μείωση της ανοσίας για να αποτρέψει την απόρριψη, ενώ ταυτόχρονα χορηγείται φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη λοιμώξεων. Οι ασθενείς τα πάνε καλά μετά τη μεταμόσχευση εάν λαμβάνουν τακτικά φάρμακα, ακολουθούν το πρόγραμμα παρακολούθησης και αποτρέπουν την έκθεση σε λοιμώξεις.

Κατανόηση των LVAD

Το LVAD σημαίνει συσκευή υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας. Είναι μια μηχανική αντλία που εμφυτεύεται χειρουργικά μέσα στο στήθος ενός ατόμου για να βοηθήσει την καρδιά να αντλεί αίμα. Η αριστερή κοιλία της καρδιάς είναι υπεύθυνη για την άντληση οξυγονωμένου αίματος στο υπόλοιπο σώμα και ένα LVAD βοηθά αυτή τη διαδικασία όταν η καρδιά δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Άτομα με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλες καρδιακές παθήσεις μπορεί να ωφεληθούν από το LVAD όταν άλλες θεραπείες δεν ήταν επιτυχείς. Η συσκευή χρησιμοποιείται συνήθως ως γέφυρα για μεταμόσχευση, που σημαίνει ότι βοηθά στην υποστήριξη του ασθενούς ενώ περιμένει μεταμόσχευση καρδιάς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία προορισμού, όπου το LVAD γίνεται μια μακροπρόθεσμη λύση για όσους δεν είναι επιλέξιμοι για μεταμόσχευση καρδιάς. 

Άγνωστα γεγονότα για το LVAD που πρέπει να γνωρίζετε

Τα κορυφαία 5 γεγονότα που αναφέρονται παρακάτω μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε περισσότερο την καρδιακή ανεπάρκεια και τα LVAD. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι πράγματι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, τα άτομα που υποφέρουν από αυτό μπορούν να ζήσουν μακροχρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν φάρμακα, ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία όπως τα LVAD.

  1. Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που ζουν με LVAD απαιτείται να κάνουν τροποποιήσεις και προσαρμογές στον τρόπο ζωής τους. Αυτά περιλαμβάνουν την τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, τη συχνή παρακολούθηση και παρακολούθηση και την επίγνωση των πιθανών επιπλοκών για την αποφυγή σοβαρών συνεπειών.
  2. Τα LVADs λαμβάνονται υπόψη κυρίως για άτομα με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες.
  3. Τα LVAD προσφέρουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη σε άτομα που δεν είναι κατάλληλα για μεταμόσχευση καρδιάς.
  4. Το LVAD είναι μια πιο ασφαλής και προσβάσιμη επιλογή για ασθενείς με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια. Λόγω της επίμονης έλλειψης δοτών και άλλων προκλήσεων κατά τη μεταμόσχευση καρδιάς, τα LVAD έχουν χρησιμοποιηθεί ως γέφυρα για μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Ένα LVAD απαιτεί επίσης λιγότερες επισκέψεις μετά τη θεραπεία σε σύγκριση με μια μεταμόσχευση καρδιάς.
  5. Μια συσκευή LVAD βοηθά έναν ασθενή να ζήσει μια πιο δραστήρια ζωή. Γίνεται ένας νέος τρόπος ζωής, ένα «νέο κανονικό». Αν και μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνηθίσει να έχει ένα LVAD, βελτιώνει επίσης τη δύναμη και την ικανότητα του ασθενούς να συμμετέχει σε δραστηριότητες που δεν ήταν σε θέση προηγουμένως.

Με τον αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων καρδιακής ανεπάρκειας, έχει καταστεί εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπίζεται η πάθηση με προηγμένες επιλογές. Εδώ είναι που οι ιατρικές συσκευές όπως τα LVAD παίζουν σημαντικό ρόλο. Επιπλέον, οι ασθενείς πρέπει να έχουν ενεργή και ικανοποιητική ζωή. Το να παίρνουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της κατάστασής τους, μαζί με την καλή υποστήριξη, βοηθά να κρατήσουν την καρδιά τους υπό έλεγχο. Η πραγματοποίηση θετικών αλλαγών στον τρόπο ζωής, σε τομείς όπως η διατροφή και η άσκηση θα βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων, στην πρόληψη της εξέλιξης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις ελάχιστα επεμβατικές δομικές παρεμβάσεις

Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Αναιμία: Πώς επιβαρύνει την υγεία της καρδιάς;

Καρδιακές παθήσεις: Το κύριο εμπόδιο για την υγεία του εργατικού δυναμικού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει και πότε σταματά η ανάπτυξη του πέους;

Πέος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του πέους είναι μια φυσική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία και την εφηβεία.