Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νέα υγείας καρδιά: Οι καρδιαγγειακές παθήσεις θα αυξηθούν κατά 30% έως το 2060

Νέα υγείας καρδιά: Οι καρδιαγγειακές παθήσεις θα αυξηθούν κατά 30% έως το 2060

Νέα υγείας καρδιά: Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, και καθώς ο πληθυσμός γερνάει, περισσότεροι άνθρωποι θα κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις.

Τα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων μαύρων και ισπανόφωνων ενηλίκων, και οι ειδικοί λένε ότι οι ανισότητες είναι πιθανό «μόνο να επιδεινωθούν» εκτός εάν γίνουν στοχευμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της νόσου.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι σε άνοδο

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, και καθώς ο πληθυσμός των ΗΠΑ γερνάει, περισσότεροι άνθρωποι θα κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις. Και όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν καταστάσεις που τους θέτουν σε κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Μεταξύ 1999 και 2010, στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος δείχνουν ότι οι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω μειώθηκαν κατά 22%, κυρίως λόγω των νέων ιατρικών θεραπειών και της μείωσης του καπνίσματος. Ωστόσο, μεταξύ 2011 και 2019, οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα αυξήθηκαν κατά 13% — αριθμός που πιθανότατα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τις επόμενες δεκαετίες, τα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. Σε μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Journal of American College of Cardiology (JACC), οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αρκετές καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, της καρδιακής ανεπάρκειας, των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών, θα αυξηθούν μεταξύ 30% και 34% μέχρι το 2060. η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε μεταξύ 2025 και 2030.

Αυτή η αύξηση είναι επίσης πιθανό να επηρεάσει δυσανάλογα τους έγχρωμους, ιδιαίτερα τους μαύρους και τους ισπανόφωνους πληθυσμούς, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να έχουν παθήσεις υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ποσοστά διαβήτη, υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας και παχυσαρκίας αναμένεται να αυξηθούν σε αυτές τις ομάδες έως το 2060, με τους Ισπανόφωνους να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση.

«Όποια κι αν είναι η εστίαση που είχαμε στο παρελθόν στη διαχείριση του κινδύνου [καρδιαγγειακής] νόσου στους μαύρους και τους ισπανόφωνους Αμερικανούς, πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας», δήλωσε ο Clyde Yancy, επικεφαλής καρδιολογίας και αντιπρύτανης για τη διαφορετικότητα και την ένταξη στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Northwestern University. , ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Σε συνοδευτικό άρθρο της μελέτης JACC, ο Ανδρέας Καλογερόπουλος από το Πανεπιστήμιο Stony Brook και ο Javed Butler από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Baylor, σημείωσαν ότι «οι ανισότητες στο βάρος των καρδιαγγειακών παθήσεων μόνο θα επιδεινωθούν» εκτός και αν καταβληθούν στοχευμένες προσπάθειες βελτίωση της εκπαίδευσης, της πρόληψης και της πρόσβασης σε αποτελεσματικές θεραπείες.

Ειδικότερα, ο Γκρέγκορι Ροθ, αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, ζήτησε αυξημένη προσπάθεια για την εκπαίδευση των ατόμων που ζουν σε κοινότητες σε κίνδυνο σχετικά με τους «τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου». Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία, διαβήτη, κάπνισμα και πολλά άλλα.

Ξεχωριστά, η Michelle Albert, καρδιολόγος και νυν πρόεδρος της American Heart Association, είπε ότι η ιατρική εκπαίδευση πρέπει να εστιάζει περισσότερο στους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, όπως το εισόδημα, η εκπαίδευση, η στέγαση και τα χαρακτηριστικά της κοινότητας, ώστε οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης να είναι πιο προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση ανεκπλήρωτων αναγκών υγείας σε ευάλωτες περιοχές.

«Πρέπει πραγματικά να πάμε σε ευάλωτες κοινότητες και να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους όπου βρίσκονται για να αυξήσουμε τις γνώσεις τους για τους παράγοντες κινδύνου και πώς να τους μειώσουμε», δήλωσε η Natalie Bello, καρδιολόγος και διευθύντρια έρευνας για την υπέρταση στο Smidt Heart Institute στο Cedars. Σύμφωνα με την Bello, ορισμένες προτάσεις για τη βελτίωση της φροντίδας σε αυτούς τους τομείς περιλαμβάνουν την ανάπτυξη περισσότερων κοινοτικών εργαζομένων στον τομέα της υγείας ή την επέκταση καινοτόμων προγραμμάτων, όπως η εισαγωγή φαρμακοποιών σε κουρεία που ανήκουν σε μαύρους για να παρέχουν εκπαίδευση σε μαύρους άνδρες.

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε τις ιατρικές θεραπείες και τις τεχνολογίες για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε ο Rishi Wadhera, καρδιολόγος και επικεφαλής του τμήματος έρευνας για την πολιτική υγείας και τη δικαιοσύνη στο Smith Center for Outcomes Research in Cardiology στο Beth Israel Deaconess. Ιατρικό Κέντρο. Απαιτούνται όμως περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι ηλικιωμένοι ασθενείς, ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται σε μειονεκτούσες κοινότητες, μπορούν να συνδεθούν με γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης και να λαμβάνουν έγκαιρα τη φροντίδα που χρειάζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί η φωτοθεραπεία να αντιμετωπίσει την κολπική μαρμαρυγή;

Έρευνα λέει ότι το καρδιοχτύπι μπορεί να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κυκλώματα λήψης

Οι λιγότερο γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις

Προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αποκαλύφθηκε πιθανή συσχέτιση μεταξύ τατουάζ και λεμφώματος

Η ερευνητική ομάδα θα προχωρήσει τώρα σε μελέτες για το εάν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των τατουάζ και άλλων τύπων καρκίνου. Θέλουν, επίσης, να κάνουν περαιτέρω έρευνα για άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες για να δουν αν υπάρχει σχέση με τα τατουάζ.

Λόγοι που τα αναπνευστικά προβλήματα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ σήμερα

Αναπνευστικά προβλήματα: Οι επαγγελματικές εκθέσεις σε αναπνευστικούς κινδύνους, όπως σκόνη, χημικές ουσίες, αναθυμιάσεις και αλλεργιογόνα, ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία του αναπνευστικού.

Close Icon