Γυναικολογία

Ένα μωρό πεθαίνει κάθε εβδομάδα από στρεπτόκοκκο

Ένα μωρό πεθαίνει κάθε εβδομάδα από στρεπτόκοκκο

Τρεις γυναίκες που έχασαν το μωρό τους από ένα βακτήριο, τον στρεπτόκοκκο ομάδας Β (GBS), που δεν είχαν ακούσει ποτέ, έμαθαν πως το συγκεκριμένο βακτήριο σκοτώνει ένα μωρό την εβδομάδα!

Η Shaheen McQuade, η Natalie Russell και η Fiona Paddon πέρασαν το βακτήριο στο μωρό που είχαν στην κοιλιά τους και το «σκότωσαν» μη γνωρίζοντας το γιατί. Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β είναι ένα βακτήριο που μπορεί να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί με μια εξέταση που κοστίζει μόλις 11 λίρες. Ωστόσο, δεν είναι το χρηματικό ποσό που αποτρέπει μια έγκυο να κάνει την εξέταση. Είναι πως οι γυναίκες στη Μεγάλη Βρετανία δεν γνωρίζουν τους κινδύνους. Και η εξέταση δεν συμπεριλαμβάνεται στον υποχρεωτικό προγεννητικό έλεγχο όπως γίνεται στις ΗΠΑ (από το 2002), τον Καναδά, την Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία κοκ.

Τώρα, οι τρεις αυτές μητέρες ξεκινούν καμπάνια για να πιέσουν το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας να συμπεριλάβει την εξέταση στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τα βακτήρια. Είναι χαρακτηριστικό πως οι περισσότερες μολύνσεις από τον GBS που αναπτύσσονται κατά τη γέννηση μπορούν να προληφθούν εάν οι γυναίκες που βρέθηκαν θετικές στο μικρόβιο λάβουν τουλάχιστον 4 ώρες πριν τον τοκετό, ενδοφλέβια αντιβιοτικά.

O β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Β (GBS) είναι ένας τύπος βακτηρίου που βρίσκεται φυσικά στην πεπτική και αναπαραγωγική οδό τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Περίπου 1 στις 4 εγκύους «αποικίζονται» από τον GBS. Τα μωρά μπορούν να μολυνθούν από τον GBS πριν από τη γέννηση τους μέχρι και αρκετούς μήνες μετά, λόγω της καθυστέρησης στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Μόνο μερικά μωρά που εκτίθενται στον GBS μολύνονται, αλλά η έκθεση στον GBS μπορεί να προκαλέσει αποβολή, θνησιγένεια, ή βαριάς μορφής ασθένεια και μερικές φορές ακόμη και θάνατο μετά τη γέννηση.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β προκαλεί συνηθέστερα μόλυνση στο αίμα (σήψη), στο υγρό και το περίβλημα του εγκεφάλου (μηνιγγίτιδα), και στους πνεύμονες (πνευμονία). Βρέφη επιζήσαντα μετά από μόλυνση από τον GBS αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως τύφλωση, κώφωση, ψυχικά προβλήματα, ή/και εγκεφαλική παράλυση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αναπτύσσεται ένα μωρό μέσα στη μήτρα - στάδια ανάπτυξης από τη σύλληψη έως τη γέννηση

Λόγοι αποτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Institute of Life Embryotools : Γέννηση παιδιού με μεταφορά μητρικής Ατράκτου

Institute of Life Embryotools :Ένα ακόμα παιδί γεννήθηκε με τη μέθοδο της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου στο πλαίσιο της κλινικής έρευνας που διεξάγει η επιστημονική ομάδα της Institute of Life και της Embryotools στην Ελλάδα.

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές; (ιδανικές στάσεις)

Πολλές είναι οι έγγυες γυναίκες που κατά την διάρκεια του σεξ αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή λόγω φόβου μήπως προκαλέσουν κάποια διαταραχή στην εγκυμοσύνη ή και στο ίδιο το έμβρυο. Η σεξουαλική δραστηριότητα, όμως, δεν αποτελεί απειλή για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Οι γυναίκες που στα αρχικά στάδια της κύησης έχουν χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μιας σοβαρής επιπλοκής μετέπειτα, της προεκλαμψίας. Η προεκλαμψία που εκδηλώνεται στο 2-8% των κυήσεων παγκοσμίως, είναι απόρροια της υπέρτασης μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια στη μητέρα και το κύηση, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια, μεταξύ άλλων. Παράγοντες […]

Ποια είναι τα οφέλη από το κολύμπι για τη μέλλουσα μαμά;

Το κολύμπι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές άθλησης και τα οφέλη, ιδιαίτερα για το σώμα, είναι πολλά. Το κολύμπι είναι ασφαλές και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί βέβαια να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Μάλιστα, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη μέλλουσα μαμά και το έμβρυο. Πώς; Προσφέρει χαλάρωση Το κολύμπι […]