Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος κίνηση: Πώς ελέγχει την κίνηση του σώματος ο εγκέφαλός σας;

Εγκέφαλος κίνηση: Πώς ελέγχει την κίνηση του σώματος ο εγκέφαλός σας;

Εγκέφαλος κίνηση: Ένας ανθρώπινος εγκέφαλος έχει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα και στέλνει μηνύματα για να μας κάνει να κάνουμε πράγματα όπως να περπατάμε.

Το μπροστινό μέρος του εγκεφάλου σχεδιάζει και παίρνει αποφάσεις. Το κάνει αυτό αφού λάβει υπόψη τους διαφορετικούς τύπους πληροφοριών που λαμβάνει από τα «νευρικά κύτταρα». Αυτές οι πληροφορίες ονομάζονται «αισθητηριακές» πληροφορίες. Προέρχεται από την αφή, τον πόνο, τη θερμοκρασία, την ακοή, την όραση και ούτω καθεξής. Αυτό συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, βλέπουμε κάποιον να δίνει σοκολάτα στο δρόμο, γυρνάμε το κεφάλι μας να τον κοιτάξουμε και περπατάμε προς τη σοκολάτα.

Πώς λοιπόν παίρνουν τα μηνύματα από τον εγκέφαλο;

Ο εγκέφαλος ζει στο εγκεφαλικό κουτί στο κεφάλι μας. Ο νωτιαίος μυελός ζει στο νωτιαίο κανάλι, στο πίσω μέρος του σώματός μας. Μικροσκοπικές νευρικές ίνες που βγαίνουν από το κάτω μέρος του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού συνδέουν πολλούς μύες. Όταν σφίγγουν, κάνουν τα πράγματα να κινούνται. Ορισμένες νευρικές ίνες συνδέονται με μύες που διασχίζουν τις αρθρώσεις. Άλλοι προσκολλώνται στη γλώσσα και το βολβό του ματιού και τα κάνουν να κινούνται.

Τα νευρικά κύτταρα στέλνουν σήματα μεταξύ τους και μεταξύ όλων των μυών και των αδένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή σάλιου στο στόμα και των πεπτικών υγρών στο στομάχι. Ένας ανθρώπινος εγκέφαλος έχει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα και στέλνει μηνύματα για να μας κάνει να κάνουμε πράγματα όπως να περπατάμε ή να σηκωθούμε από μια καρέκλα.

Διαφορετικές εργασίες για διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου

Ο εγκέφαλος έχει πολλές περιοχές που συντονίζουν τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε. Ένα μέρος μας βοηθά να καταλάβουμε πόση δύναμη είναι απαραίτητη για να κάνουμε την κίνηση. Λέει επίσης στον εγκέφαλο να ξεκινήσει την κίνηση. Ένα άλλο μέρος παίζει ρόλο στον συγχρονισμό των κινήσεων. Διαφορετικοί τύποι νεύρων έχουν επίσης διαφορετικούς ρόλους. Μερικοί μας βοηθούν να κινηθούμε οικειοθελώς – όταν το επιλέξουμε.

Αυτά τα νεύρα συνδέονται με τους μύες που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση των αρθρώσεων μας σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως τα χέρια και τα πόδια μας. Μια άλλη ομάδα νεύρων λειτουργεί αυτόματα. Αισθάνονται τι συμβαίνει μέσα στο σώμα μας χωρίς να το γνωρίζουμε συνειδητά. Αυτά τα νεύρα ελέγχουν τους μύες της καρδιάς μας, τα αιμοφόρα αγγεία, το στομάχι, τα έντερα, τα νεφρά και άλλα όργανα, βοηθώντας τους να λειτουργούν σωστά.

Για να συνοψίσουμε, ο εγκέφαλος λαμβάνει πληροφορίες από τις αισθήσεις μας και τις χρησιμοποιεί για να ελέγξει τις κινήσεις του σώματός μας. Διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου στέλνουν μηνύματα σε διαφορετικά μέρη του σώματος για να γίνουν σωστά αυτές οι κινήσεις. Ο εγκέφαλός μας μπορεί επίσης να αποθηκεύσει κινήσεις σε μνήμες που θα ανακαλούνται για μελλοντική χρήση. Γι’ αυτό μπορείτε να θυμάστε πώς να οδηγείτε ένα ποδήλατο, ακόμα κι αν δεν το έχετε οδηγήσει για μήνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί υποφέρουμε από πονοκεφάλους μετά την άσκηση;

Όσο πιο καθαρός ο αέρας που αναπνέετε, τόσο πιο υγιής θα είναι ο εγκέφαλός σας!

Τελικά, μπορούν να εξηγηθούν τα όνειρα;

Tρόποι που ο διαλογισμός ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. 

Η έρευνα της Kūmara προσφέρει ελπίδα για τους γονείς που στερούνται ύπνου

Η επικεφαλής της δοκιμής, Dr. Robyn Lawrence, λέει ότι η ελπίδα είναι πως οι διαιτολόγοι θα είναι σε θέση να παρέχουν καλές, βασισμένες στην έρευνα συμβουλές στους γονείς σχετικά με το ποιες στερεές τροφές πρέπει να εισάγουν τα μωρά για να βοηθήσουν καλύτερα τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.

Το σαμποτάζ και η συμπαιγνία θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το ταξίδι απώλειας βάρους σας διαπιστώνει μελέτη

Η υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους, ωστόσο, μερικές φορές οι πιο κοντινοί τους άνθρωποι ματαιώνουν τις προσπάθειές τους, δελεάζοντάς τους με ανθυγιεινά τρόφιμα ή λειτουργώντας ως εμπόδιο στο να τους βοηθήσουν να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής".

O xυμός παντζαριού καθημερινά μειώνει το ποσοστό επαναληπτικών επεμβάσεων με stent ή καρδιακών προσβολών σε ασθενείς με στηθάγχη

Η ομάδα επιδιώκει τώρα να ξεκινήσει σύντομα μια μεγαλύτερη δοκιμή. Ελπίζουν ότι, εάν είναι επιτυχής, ο χυμός παντζαριού θα μπορεί να συνταγογραφηθεί ως θεραπεία που θα λαμβάνεται μετά την εμφύτευση στεντ. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί πέραν των ασθενών με στηθάγχη και σε εκείνους που έχουν υποβληθεί σε στεντ για διαφορετικό λόγο, όπως μετά από καρδιακή προσβολή.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΔΕΠΥ: Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του κακού ελέγχου των παρορμήσεων στην παιδική ηλικία, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς.