Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αέρας εγκέφαλος: Όσο πιο καθαρός ο αέρας που αναπνέετε, τόσο πιο υγιής θα είναι ο εγκέφαλός σας!

Αέρας εγκέφαλος: Όσο πιο καθαρός ο αέρας που αναπνέετε, τόσο πιο υγιής θα είναι ο εγκέφαλός σας!

Αέρας εγκέφαλος: Η εισπνοή καθαρού αέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με την άνοια από τη ζωή σας

Γνωρίζατε ότι η εισπνοή καθαρού αέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με την άνοια από τη ζωή σας; Μια νέα έρευνα έδειξε αυτή τη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της γνωστικής εξασθένησης.

Σχέση μεταξύ καθαρού αέρα και υγείας του εγκεφάλου

Τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια παράγουν ένα λεπτό σωματίδιο γνωστό ως PM2.5 που οι μελέτες έχουν συνδέσει με την απώλεια μνήμης και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτά τα σωματίδια είναι μικρότερα από το πλάτος της ανθρώπινης τρίχας, αλλά μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα. Μόλις εισπνευστούν, περνούν απευθείας από τη μύτη προς τα πάνω και στον εγκέφαλο, πέρα ​​από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό που κανονικά προστατεύει τον εγκέφαλο από τη σκόνη ή άλλους εισβολείς. Οι ερευνητές του USC περιέγραψαν πώς τα εργαστήριά τους ανέφεραν ανεξάρτητα ενδείξεις πρόσφατων μειώσεων στη νευροτοξικότητα (βλάβη στον εγκέφαλο ή το νευρικό σύστημα που προκαλείται από έκθεση σε τοξικές ουσίες) της ατμοσφαιρικής ρύπανσης PM2,5 σε ανθρώπους και ποντίκια.

Η έρευνα καθιέρωσε μια συσχέτιση μεταξύ των γνωστικών ελλειμμάτων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μεταξύ των ατόμων με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο το 2004. Αλλά μια δεκαετία αργότερα, μια άλλη έρευνα δεν βρήκε τέτοια συσχέτιση για τους συμμετέχοντες στη μελέτη, υποδηλώνοντας ότι οι βελτιώσεις με τη γνωστική έκπτωση συνδέονταν με μείωση της έκθεσης σε υψηλό ρύπανσης στους ηλικιωμένους. Τα επίπεδα ρύπανσης ανεβαίνουν ξανά και αυξάνονται οι μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες προκαλούν σημαντική ποσότητα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Αυτό με αφήνει να ανησυχώ για τις μελλοντικές τάσεις στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Τα επίπεδα ρύπανσης ανεβαίνουν ξανά και αυξάνονται οι μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες προκαλούν σημαντική ποσότητα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Αυτό με αφήνει να ανησυχώ για τις μελλοντικές τάσεις στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Η έρευνα έγινε πάνω σε ποντίκια, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος στο «Journal of Alzheimer’s Disease», βρήκε επίσης στοιχεία χαμηλότερης νευροτοξικότητας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την πάροδο του χρόνου. Με την πάροδο του χρόνου, η σύνθεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις Ηνωμένες Πολιτείες άλλαζε επίσης. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία των προσπαθειών για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα καθώς και τη συνεχιζόμενη σημασία της δημογραφικής και πειραματικής αξιολόγησης της νευροτοξικότητας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tρόποι που ο διαλογισμός ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου

Πώς ο εγκέφαλος συνδέει τις κινήσεις των χεριών με τις αισθητηριακές πληροφορίες;

Γιατί πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας;

Εγκεφαλικός δείκτης υποδεικνύει μελλοντικό κίνδυνο αυτοκτονίας

Ειδικό λιπίδιο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον αναπτυσσόμενο και γηράσκοντα εγκέφαλο

Η υποθερμιδική δίαιτα επιβραδύνει την απώλεια μνήμης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δημιουργώντας κεφτέδες για χορτοφάγους

Χορτοφαγικοί κεφτέδες: Τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια είναι μια νόστιμη και θρεπτική εναλλακτική των παραδοσιακών κεφτεδών, ιδανική για ποικιλία γευμάτων από πιάτα ζυμαρικών μέχρι ορεκτικά.

Ποιος είναι ο ρόλος της χειρουργικής αντικατάστασης ισχίου από αγγειακή νέκρωση;

Χειρουργείο ισχίο: Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή ανακούφισης σε άτομα που πάσχουν από αναγγειακή νέκρωση (AVN), επίσης γνωστή ως οστεονέκρωση, του ισχίου.

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Close Icon