ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Μπορεί η ρύπανση να προκαλέσει ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Μπορεί η ρύπανση να προκαλέσει ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρύπανση του περιβάλλοντος αυξάνει τον κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ), οι οποίες αναπτύσσονται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, το κάπνισμα και το ψήσιμο στη σχάρα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι ΠΑΥ σχηματίζονται όταν καίγεται άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ξύλο ή καπνός, συμπεριλαμβανομένου του ψησίματος κρέατος και άλλων τροφίμων στη σχάρα.

Ρύπανση και ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Maryland, ανέλυσε δείγματα αίματος και ούρων από σχεδόν 22.000 ενήλικες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα ΠΑΥ είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση και φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τις αρθρώσεις, προκαλώντας βλάβες στους ιστούς και χρόνιο πόνο.

Αν και η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιώδη συνάφεια, αναδεικνύει μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε ΠΑΥ και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Άλλοι παράγοντες, όπως η γενετική, το φύλο, η ηλικία, το κάπνισμα, η διατροφή και ο τρόπος ζωής, πιστεύεται επίσης ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου.

Οι ΠΑΥ υπάρχουν σε διάφορα περιβάλλοντα και είναι πιο διαδεδομένοι στους καπνιστές. Μπορούν επίσης να βρεθούν σε εσωτερικούς χώρους, στα καυσαέρια των αυτοκινήτων, στο φυσικό αέριο, στις φωτιές που καίνε ξύλο ή άνθρακα, στους καπνούς από ασφαλτοστρωμένους δρόμους και στα ψητά ή απανθρακωμένα τρόφιμα. Τα επίπεδα ΠΑΥ είναι συχνά υψηλότερα μεταξύ των ατόμων με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο λόγω της χειρότερης ποιότητας του αέρα εσωτερικών χώρων και της αυξημένης έκθεσης στην κυκλοφορία και τον καπνό του τσιγάρου.

Συνιστάται ο περιορισμός της έκθεσης σε ΠΑΥ. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή του καπνού του τσιγάρου, συμπεριλαμβανομένου του καπνού από δεύτερο και τρίτο χέρι, και την αποφυγή κατανάλωσης καμένων τροφίμων. Το μαρινάρισμα των τροφίμων πριν από το ψήσιμο στη σχάρα με μπαχαρικά και βότανα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του σχηματισμού ΠΑΥ. Επιπλέον, η ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε τζάκια που καίνε ξύλα, ο τακτικός καθαρισμός των καμινάδων και η μείωση της έκθεσης σε περιοχές με μεγάλη κυκλοφορία μπορεί να είναι ευεργετική.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της περαιτέρω έρευνας για την εξακρίβωση της σχέσης αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της έκθεσης σε ΠΑΥ και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ωστόσο, μέχρι να γίνουν περισσότερα γνωστά, τα άτομα που ανησυχούν για την ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή όσοι έχουν ήδη διαγνωστεί με τη νόσο μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποφεύγουν την έκθεση σε ΠΑΥ ως προληπτικό μέτρο.

Επιπλέον, η μελέτη υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος τσιγάρων και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η διακοπή του καπνίσματος συνιστάται πάντα για διάφορους λόγους υγείας και η μελέτη αυτή παρέχει ένα ακόμη κίνητρο για να το κάνετε.

Είναι σημαντικό να ενημερώνεστε και να ακολουθείτε την καθοδήγηση των επαγγελματιών υγείας όταν πρόκειται για τη μείωση της έκθεσης σε δυνητικά επιβλαβείς ουσίες και τη διατήρηση της συνολικής ευεξίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συνήθειες στον τρόπο ζωής μας που προκαλούν φλεγμονή

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτού της γυροειδούς αλωπεκίας;

Πόνος στην πλάτη: Αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης

Λειτουργεί η κρυοθεραπεία στην απώλεια βάρους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σούπα τορτελίνι: Το απόλυτο comfort food με κοτόπουλο και λαχανικά

Σούπα τορτελίνι: Αυτή η εύκολη συνταγή σούπας τορτελίνι κοτόπουλου είναι ένα απλό γεύμα που έχει άφθονα ανακουφιστικά τορτελίνια τυριού και ζουμερό ψιλοκομμένο κοτόπουλο σε έναν ακαταμάχητο ζωμό! Είναι έτοιμη σε μόλις 40 λεπτά.

Πρέπει να πίνουμε αυτό το υποκατάστατο καφέ;

Καφές Χωρίς Καφεΐνη: Ο καφές, με το πλούσιο άρωμα και τις δυναμωτικές του ιδιότητες, είναι εδώ και πολύ καιρό ένα αγαπημένο ρόφημα για αμέτρητα άτομα σε όλο τον κόσμο.