Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος: Πώς ο εγκέφαλος συνδέει τις κινήσεις των χεριών με τις αισθητηριακές πληροφορίες;

Εγκέφαλος: Πώς ο εγκέφαλος συνδέει τις κινήσεις των χεριών με τις αισθητηριακές πληροφορίες;

Εγκέφαλος: Τα χέρια μας όχι μόνο διευκολύνουν τις σωματικές ενέργειες αλλά επηρεάζουν και τις διαδικασίες προσοχής μας.

Τα χέρια μας δεν είναι απλά εργαλεία για να κρατάμε αντικείμενα. Παίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στην επεξεργασία οπτικών πληροφοριών. Όταν κινούμε τα χέρια μας, ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις αισθητηριακές πληροφορίες, επιλέγει το κατάλληλο κινητικό σχέδιο και εκτελεί την επιθυμητή κίνηση. Οι ερευνητές ενδιαφέρονται εδώ και καιρό να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ των κινήσεων των χεριών και της προσοχής.

Κινήσεις χεριών και οπτικές πληροφορίες

Η ενδογενής προσοχή, που συχνά αναφέρεται ως προσοχή από πάνω προς τα κάτω, είναι σαν τον προσωπικό μας προβολέα που μπορούμε να κατευθύνουμε. Μας επιτρέπει να εστιάζουμε σε συγκεκριμένα αντικείμενα, να αγνοούμε τους περισπασμούς ή να επικοινωνούμε σε θορυβώδη περιβάλλοντα. Η διερεύνηση των μηχανισμών πίσω από τις κινήσεις των χεριών και την προσοχή μπορεί να έχει συνέπειες για την ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζουν περίπλοκες κινήσεις και χειρισμούς.

Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Τοχόκου διεξήγαγε μια σειρά πειραμάτων για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ των στόχων κίνησης του χεριού και της προσοχής. Στο πρώτο πείραμα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μετακινήσουν τα χέρια τους είτε στην ίδια τοποθεσία είτε σε διαφορετική τοποθεσία από έναν οπτικό στόχο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσοχή στον στόχο της κίνησης του χεριού ενεργούσε ανεξάρτητα από την οπτική προσοχή από πάνω προς τα κάτω.

Το δεύτερο πείραμα εξέτασε την επίδραση της σειράς υποδείξεων στην οπτική απόδοση. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) για να μετρήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων και εστίασαν στο οπτικό προκλητικό δυναμικό σταθερής κατάστασης (SSVEP). Το SSVEP αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται επιλεκτικά τις οπτικές πληροφορίες.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων έδειξαν ότι ακόμη και όταν η προσοχή από πάνω προς τα κάτω εστιάζεται σε μια τοποθεσία μακριά από τη μελλοντική θέση του χεριού, εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα οπτική επεξεργασία της θέσης του χεριού. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία έχει ένα στενότερο χωρικό παράθυρο σε σύγκριση με την προσοχή από πάνω προς τα κάτω, υποδηλώνοντας ότι πρόκειται για ξεχωριστές διαδικασίες.

Τα ευρήματα της έρευνας παρέχουν πολύτιμες γνώσεις για τη σχέση μεταξύ των κινήσεων των χεριών και της προσοχής. Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη συστημάτων που διατηρούν τις κατάλληλες καταστάσεις προσοχής σε διάφορες καταστάσεις.

Συμπερασματικά, τα χέρια μας όχι μόνο διευκολύνουν τις σωματικές ενέργειες αλλά επηρεάζουν και τις διαδικασίες προσοχής μας. Οι στόχοι της κίνησης των χεριών έχει αποδειχθεί ότι έχουν μια ανεξάρτητη επίδραση στην προσοχή, ξεχωριστά από την προσοχή από πάνω προς τα κάτω. Ξετυλίγοντας την περίπλοκη σχέση μεταξύ των κινήσεων των χεριών και της προσοχής, οι ερευνητές ελπίζουν να προωθήσουν την ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να υποστηρίξουν περίπλοκες κινήσεις και χειρισμούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας;

Εγκεφαλικός δείκτης υποδεικνύει μελλοντικό κίνδυνο αυτοκτονίας

10 Τεχνολογίες που συμβάλλουν θετικά στο Αλτσχάιμερ

3 τεχνολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ;

Το κάπνισμα είναι μια επιβλαβής συνήθεια που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Εάν καπνίζετε, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι να κόψετε το κάπνισμα.

Λεπτοσπείρωση: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου

Λεπτοσπείρωση: Στους σκύλους, τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης περιλαμβάνουν λήθαργο, έμετο και απώλεια όρεξης. Ενδέχεται να εμφανιστούν σημάδια δίψας και τα μάτια του σκύλου σας να κιτρινίσουν από ίκτερο.

Η μακροζωία πρέπει να επικεντρώνεται στην καλή υγεία και όχι μόνο στη διάρκεια ζωής

Η επιστήμη της μακροζωίας γίνεται γρήγορα ο ακρογωνιαίος λίθος του κόσμου στον οποίο ζούμε, καθώς το μέσο προσδόκιμο ζωής αυξάνεται παράλληλα με τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων παγκοσμίως. Ήταν ένα βασικό θέμα συζήτησης στην εναρκτήρια Εβδομάδα Υγείας του Άμπου Ντάμπι, η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, όπου το The National μίλησε με την πριγκίπισσα Δρ Haya […]

Τι είναι το σύνδρομο προδιάθεσης όγκου BAP1;

Η πάθηση, γνωστή ως σύνδρομο προδιάθεσης όγκου BAP1, προκαλείται από μεταλλάξεις στο γονίδιο BAP1, το οποίο κανονικά δρα ως ογκοκατασταλτικός, μεταξύ άλλων λειτουργιών.

Close Icon