Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Διαλογισμός εγκέφαλος: Tρόποι που ο διαλογισμός ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου

Διαλογισμός εγκέφαλος: Tρόποι που ο διαλογισμός ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου

Διαλογισμός εγκέφαλος: Μια διανοητική άσκηση, σας βοηθά να χαλαρώσετε το μυαλό και να αυξήσετε την εστίαση, την προσοχή και την επίγνωση.

Ο διαλογισμός είναι μια ισχυρή δεξιότητα. Μια διανοητική άσκηση, σας βοηθά να χαλαρώσετε το μυαλό και να αυξήσετε την εστίαση, την προσοχή και την επίγνωση. Ενώ τα οφέλη για την ψυχική υγεία του διαλογισμού κυμαίνονται από τη μείωση του στρες έως τη διαχείριση του άγχους, γνωρίζατε ότι ο διαλογισμός έχει επίσης νευρολογικά οφέλη; Ναι, διάφορες μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν εξετάσει διάφορους τρόπους με τους οποίους ο διαλογισμός επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Οφέλη του διαλογισμού για τον εγκέφαλο

Όπως συμβαίνει, ο διαλογισμός μπορεί να έχει θετική επίδραση σε περιοχές του εγκεφάλου που οδηγούν τη μνήμη, την προσοχή, τη μάθηση και την αυτογνωσία. Την Παγκόσμια Ημέρα Διαλογισμού, ας ρίξουμε μια κλεφτή ματιά σε μερικές από τις επιπτώσεις του διαλογισμού στον εγκέφαλο.

1. Ο διαλογισμός βελτιώνει τη συγκέντρωση και την προσοχή

Αν έχετε μυαλό που περιπλανιέται πολύ συχνά, δοκιμάστε να κάνετε διαλογισμό για λίγα λεπτά κάθε μέρα. Μια τυχαιοποιημένη έρευνα του 2013, εξετάστηκε το αποτέλεσμα ενός μαθήματος εκπαίδευσης διαλογισμού επίγνωσης διάρκειας 2 εβδομάδων. Το αποτέλεσμα έδειξε βελτίωση στις βαθμολογίες αναγνωστικής κατανόησης GRE των υποκειμένων, καθώς και στην ικανότητα μνήμης τους. Ο διαλογισμός ουσιαστικά βρέθηκε ότι βοηθά στον έλεγχο του νου από περισπασμούς.

2. Επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Η έρευνα λέει ότι ο εγκέφαλος ενός ατόμου αρχίζει να επιδεινώνεται σε όγκο και βάρος στα μέσα της δεκαετίας του ’20. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να πυροδοτήσουν την έναρξη λειτουργικών προβλημάτων ή την αύξηση του κινδύνου νευρογεννητικών προβλημάτων. Ο διαλογισμός έχει βρεθεί ότι έχει θετική επίδραση στην εγκεφαλική ευεξία. Μια μελέτη του 2015 που αναφέρεται στο περιοδικό Frontiers in Psychology, εξέτασε την ατροφία που σχετίζεται με τον εγκέφαλο και τον αντίκτυπο του διαλογισμού. Διαπίστωσε ότι η απώλεια φαιάς ουσίας που σχετίζεται με την ηλικία ήταν λιγότερο έντονη στους διαλογιστές.

3. Ο διαλογισμός μπορεί να επηρεάσει τη δομή του εγκεφάλου

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αλλά οι ερευνητές εξέτασαν πώς ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου. Μια μελέτη του 2011 με επικεφαλής ερευνητές από το Χάρβαρντ ανασκόπησε τον τρόπο με τον οποίο η μείωση του στρες βάσει της ενσυνειδητότητας (MBSR) επηρέασε τον εγκέφαλο. Διαπιστώθηκε ότι αυξάνει το πάχος του φλοιού στον ιππόκαμπο, ο οποίος παίζει βασικό ρόλο στη μάθηση και σε ζητήματα που σχετίζονται με τη μνήμη, καθώς και στον συναισθηματικό έλεγχο.

4. Ο διαλογισμός οδηγεί σε μείωση του στρες

Ρωτήστε αυτούς που το εξασκούν και μπορούν να πουν. Ο διαλογισμός φέρνει μια αίσθηση ηρεμίας και εσωτερικής γαλήνης στη ζωή τους. Διάφορες μελέτες έχουν εξετάσει τα οφέλη του διαλογισμού για τη μείωση του άγχους για μαθητές και επαγγελματίες. Σύμφωνα με μια τυχαιοποιημένη μελέτη στο Ινστιτούτο Ευεξίας στην Κλινική του Κλίβελαντ το 2016, οι τεχνικές που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα, συμπεριλαμβανομένου του διαλογισμού, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα άγχους σε έναν χώρο εργασίας.

5. Ο διαλογισμός βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Ο τακτικός διαλογισμός για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου με πολλούς τρόπους. Μια μελέτη του 2011 από ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale εξέτασε μια ομάδα έμπειρων διαλογιστών. Παρατήρησαν μείωση της δραστηριότητας σε τομείς που συνδέονται με κενά προσοχής, άγχος, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, σχιζοφρένεια και άλλα.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα οφέλη του διαλογισμού για τον εγκέφαλο, και αρκετός λόγος για τον οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε αυτήν την τεχνική ενσυνειδητότητας στη ζωή σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tips για να παραμένετε πάντα ψυχικά υγιείς

Καθαρίστε την αύρα σας από την αρνητική ενέργεια

Πώς να μειώσετε το άγχος σε στρεσογόνες περιόδους;

Πώς μπορείτε να αποβάλετε το άγχος από τη ζωή σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η πρόπολη ποιες οι ιδιότητες και τα οφέλη της;

Πρόπολη οφέλη: Η πρόπολη περιέχει μια ποικιλία ενώσεων, όπως φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα και τερπένια, τα οποία συμβάλλουν στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και ανοσοτροποποιητικές της ιδιότητες.

5 απροσδόκητες αιτίες απώλειας μνήμης 

Μνήμη: Όταν βρίσκεστε υπό στρες, το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να σχηματίζει και να ανακτά αναμνήσεις.

Ποια ροφήματα δρουν ως κατασταλτικά της όρεξης;

Διαχείριση βάρους: Ενώ ο καφές και το νερό με ανθρακικό μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της όρεξης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν αποτελούν μαγικές λύσεις για την απώλεια βάρους.

Πώς να ξεφορτωθείτε ρούχα που κρατάτε για συναισθηματικούς λόγους;

Ρούχα συναισθήματα: Το να απαλλαγείτε από ρούχα που έχουν συναισθηματική αξία μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά υπάρχουν στοχαστικοί τρόποι να τα αποχωριστείτε διατηρώντας τις αναμνήσεις τους.

Πιτυρίδα ή ξηρότητα: Πώς τα ξεχωρίζουμε; 

Οι νιφάδες πιτυρίδας είναι συνήθως μεγαλύτερες, κίτρινου ή λευκού χρώματος και μπορεί να συνοδεύονται από λιπαρές, λιπαρές κηλίδες στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ οι ξηρές νιφάδες είναι μικρότερες και πιο πούδρες στην υφή.

Close Icon