Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Εγκέφαλος διατροφή: Η υποθερμιδική δίαιτα επιβραδύνει την απώλεια μνήμης

Εγκέφαλος διατροφή: Η υποθερμιδική δίαιτα επιβραδύνει την απώλεια μνήμης

Εγκέφαλος διατροφή: Οι χαμηλές θερμίδες μειώνουν τα επίπεδα της φλεγμονής και της απώλειας νευρώνων στον ιππόκαμπο.


Μια μελέτη που συντονίστηκε από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών του UAB (INc-UAB) αναλύει τις επιπτώσεις μιας δίαιτας περιορισμένων θερμίδων στον ιππόκαμπο, μια δομή του εγκεφάλου που είναι κρίσιμη για τις διαδικασίες μάθησης και μνήμης. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μια γνωστική βελτίωση που προέρχεται από τη διατροφή, που συνδέεται με τη μείωση των επιπέδων της φλεγμονής και της απώλειας νευρώνων στον ιππόκαμπο.

Η πρόοδος στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της υγείας έχει οδηγήσει σε αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην κοινωνία μας και κατά συνέπεια, σε μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Αυτή η βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής απαιτεί επομένως επίσης έρευνα για στρατηγικές που μπορούν να καθυστερήσουν τη γήρανση του εγκεφάλου.

Από αυτή την άποψη, έχει περιγραφεί ότι ορισμένες από τις εγκεφαλικές αλλοιώσεις που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της γήρανσης, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του οξειδωτικού στρες και νευροφλεγμονή, αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση, μείωση της νευρογένεσης και απορύθμιση των μηχανισμών που εμπλέκονται στη συναπτική πλαστικότητα, είναι σχετίζεται με τη γνωστική δυσλειτουργία που εκδηλώνεται φυσικά καθώς γερνάμε. Αυτές οι διεργασίες, οι οποίες εξαρτώνται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, είναι ιδιαίτερα σημαντικές στον ιππόκαμπο.

Οι δίαιτες περιορισμένων θερμίδων έχει αποδειχθεί ότι παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής και βελτιώνουν τη γνωστική κατάσταση, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζωικά μοντέλα, αλλά πολλές από τις κυτταρικές διεργασίες που σχετίζονται με αυτά τα οφέλη είναι ακόμα άγνωστες. Σε αυτή τη μελέτη, που συντονίζεται από την καθηγήτρια Gemma Guillazo και τον καθηγητή Carlos Barcia από το INc-UAB και το Τμήμα Βιοχημείας, οι ερευνητές επιβεβαιώνουν την ικανότητα απομνημόνευσης και μάθησης σε αρουραίους σε δίαιτες περιορισμένων θερμίδων σε σύγκριση με αρουραίους που τρέφονταν με σταθερή παροχή τροφής και ανέλυσαν τις επιπτώσεις στον ιππόκαμπο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ομάδα που ακολούθησε υποθερμιδική δίαιτα είχε καλύτερα αποτελέσματα στο τεστ αναγνώρισης χωροαντικειμένου, ένα τεστ μνήμης που σας επιτρέπει να αξιολογήσετε, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία του ιππόκαμπου. Επιπλέον, τα δεδομένα που ελήφθησαν υποδηλώνουν ότι αυτή η βελτίωση συνδέεται με μείωση τόσο της απώλειας νευρώνων που σχετίζεται με την ηλικία όσο και της φλεγμονώδους δραστηριότητας σε αυτή τη δομή.

«Αυτό το άρθρο αποδεικνύει τα αποτελέσματα της υποθερμιδικής δίαιτας στη διατήρηση των λειτουργιών του ιππόκαμπου και στη μείωση της νευροφλεγμονής που σχετίζεται με τη γήρανση, και υποστηρίζει παρεμβάσεις σε αυτό το επίπεδο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων», εξηγεί ο Δρ Guillazo. Η μελέτη υπογραμμίζει τη δυνατότητα αλλαγών στις συνήθειες, όπως οι διατροφικές τροποποιήσεις, για την προώθηση της υγιούς γήρανσης του εγκεφάλου και την πρόληψη των γνωστικών ελλειμμάτων που σχετίζονται με την ηλικία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την όσφρηση και τη μνήμη;

Πώς ο εγκέφαλος ελέγχει τη ροή του αίματος κατά τη διάρκεια του ύπνου

4 τροφές για να βελτιώσετε τη μνήμη και τη συγκέντρωσή σας

Πώς το σχήμα του εγκεφάλου επηρεάζει την υγεία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon