ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκέφαλος: Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την όσφρηση και τη μνήμη;

Εγκέφαλος: Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την όσφρηση και τη μνήμη;

Εγκέφαλος: Η εκπαίδευση της μνήμης μας για μυρωδιές μπορεί να βελτιώσει το τμήμα του εγκεφάλου όπου διατηρούνται άλλες αναμνήσεις.

Μια νέα μελέτη διερευνά εάν η εκμάθηση κάποιος να θυμάται μυρωδιές μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη ευρύτερα και να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Η έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ. Alex Bahar-Fuchs από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Deakin, βασίζεται σε ένα νέο σύνολο στοιχείων που δείχνουν ότι η εκπαίδευση της μνήμης μας για μυρωδιές μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου στο τμήμα του εγκεφάλου όπου διατηρούνται άλλες αναμνήσεις.

«Τα προβλήματα με την όσφρηση, γνωστά ως οσφρητική αίσθηση, είναι κοινά στους ηλικιωμένους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα προβλήματα αντανακλούν στην πραγματικότητα μια μείωση στις διαδικασίες σκέψης ή στις γνωστικές ικανότητες, όπως η προσοχή και η μνήμη», δήλωσε ο Δρ Bahar- είπε ο Φουξ. «Στην πραγματικότητα, ένα πολύ πρώιμο σημάδι άνοιας λόγω νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η μείωση της όσφρησης των ανθρώπων, η οποία είναι συχνά παρούσα χρόνια πριν από την εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία των οσμών είναι επίσης περιοχές που επηρεάζονται πολύ νωρίς από παθολογικές διεργασίες που παρατηρούνται στο Αλτσχάιμερ και σε άλλες αιτίες άνοιας. Η απώλεια της ικανότητάς μας να μυρίζουμε όχι μόνο επηρεάζει την ποιότητα ζωής, αλλά επίσης θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο απώλειας της ανεξάρτητης διαβίωσης καθώς είναι λιγότερο πιθανό να αναγνωρίσουν και να ανταποκριθούν κατάλληλα σε μυρωδιές που υποδηλώνουν κίνδυνο, όπως διαρροή αερίου ή καπνού. Εάν μπορούμε βελτιώνει τη μνήμη μας για μυρωδιές, έχει τη δυνατότητα να ωφελήσει και τις δύο καταστάσεις», είπε ο Δρ Bahar-Fuchs.

Η μελέτη Mind Your Nose θα συγκρίνει τα αποτελέσματα ενός προγράμματος εκπαίδευσης οσφρητικής μνήμης με βάση τη μυρωδιά με εκείνα ενός προγράμματος εκπαίδευσης οπτικής μνήμης σε ηλικιωμένους που ανησυχούν για αλλαγές στη μνήμη και τη σκέψη τους (γνωστή ως υποκειμενική γνωστική εξασθένηση)«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η εκπαίδευση της μνήμης για μυρωδιές βελτιώνει τη μνήμη ευρύτερα, ενώ η εκπαίδευση της οπτικής μνήμης βελτιώνει μόνο τη μνήμη για οπτικές πληροφορίες», είπε ο Δρ Bahar-Fuchs.

Η μελέτη βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση συλλογής δεδομένων και στρατολογεί συμμετέχοντες ηλικίας 65 ετών και άνω, που ζουν στη μητροπολιτική Μελβούρνη και έχουν κάποιες ανησυχίες για αλλαγές στη σκέψη και τη μνήμη τους. Οι συμμετέχοντες ανατίθενται τυχαία για να ολοκληρώσουν είτε μια εκπαίδευση μνήμης με βάση τη μυρωδιά είτε μια παρέμβαση εκπαίδευσης μνήμης με βάση την οπτική και θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευση καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες στο σπίτι τους.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει επίσης να ολοκληρώσουν τρεις αξιολογήσεις κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι οποίες περιλαμβάνουν μέτρα για την αξιολόγηση της γνώσης και της όσφρησης. “Μέχρι τώρα, ήταν δύσκολο να αποδειχθεί ότι η εκπαίδευση της μνήμης και της σκέψης σε ένα πλαίσιο μπορεί να οδηγήσει σε κέρδη σε ένα άλλο πλαίσιο, αλλά αυτή η έρευνα μπορεί να είναι μια σημαντική ανακάλυψη σε αυτόν τον τομέα και να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις προσπάθειες πρόληψης της άνοιας”, δήλωσε ο Dr. Bahar – είπε ο Φουξ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Brain tech: Πώς μετατρέπεται μια σάρωση εγκεφάλου σε γλώσσα;

Οι κοινωνικές συνδέσεις καταπολεμούν την άνοια και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής

4 τροφές για να βελτιώσετε τη μνήμη και τη συγκέντρωσή σας

Πώς το σχήμα του εγκεφάλου επηρεάζει την υγεία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μην συνδυάζετε ποτέ αυτές τις τροφές με λεμόνι

Ανάμειξη λεμόνι: Το λεμόνι είναι ένα πολύ μοναδικό συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά στα νοικοκυριά. Χρησιμοποιείται σε γλυκιά σόδα λάιμ, κάρυ κοτόπουλου, γιουβαρλάκια και άλλα νόστιμα παρασκευάσματα.

Οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες από άλλες να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές

Ο συνηθέστερος λόγος που αναφέρθηκε για τη μη συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές ήταν ο φόβος των παρενεργειών (25,6%). Άλλοι λόγοι ήταν η ανησυχία ότι το φάρμακο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, η έλλειψη ενημέρωσης για τις τοποθεσίες των δοκιμών, η δυσπιστία προς τους γιατρούς ή/και τις φαρμακευτικές εταιρείες και η ανησυχία για τη χρονική δέσμευση.

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο;

Κοτόπουλο: Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων και εστιάζοντας στο σχολαστικό μαγείρεμα, μπορείτε να απολαύσετε το κοτόπουλο που είναι ασφαλές για κατανάλωση χωρίς να χρειάζεται να το πλύνετε πριν το μαγείρεμα.