Στη Γη, η ηφαιστειακή δραστηριότητα τροφοδοτείται από θερμότητα από ραδιενεργά στοιχεία που κλειδώθηκαν όταν ο πλανήτης σχηματίστηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.Ο Ερμής, η Αφροδίτη και ο Άρης σχηματίστηκαν με τον ίδιο τρόπο, την ίδια στιγμή. Όμως, ενώ η Αφροδίτη εξακολουθεί να έχει ενεργά ηφαίστεια σήμερα, τα άλλα εμφανίζουν μόνο στοιχεία για τις αρχαίες ροές λάβας. Όντας μικρότερο από τη Γη, η ζεστασιά τους έκτοτε ακτινοβολεί.

Ηφαιστειακά ενεργός ο πλανήτης Άρης

  • Το Olympus Mons στον Άρη, το υψηλότερο ηφαίστειο στο ηλιακό σύστημα με διπλάσιο ύψος από το Έβερεστ, δεν έχει ξεσπάσει σε περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια. Αλλά πρόσφατα, οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία για έκρηξη σε μια περιοχή που ονομάζεται Cerberus Fossae στον Άρη, μόλις πριν από 53.000 χρόνια. Αυτό υποδηλώνει ότι είναι πιθανό ορισμένα μέρη του Άρη να εξακολουθούν να είναι ηφαιστειακά ενεργά σήμερα.
  • Πέρα από τον Άρη, το ηλιακό σύστημα γίνεται πιο κρύο, οπότε είχε υποτεθεί ότι υπήρχε μικρή ελπίδα για εύρεση ενεργών ηφαιστείων. Ωστόσο Το 1979, ο ανιχνευτής Voyager επισκέφθηκε το φεγγάρι του Δία και εντόπισε λοφία υλικών ύψους τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων και λαμπερές μπλε εκρήξεις από ηφαίστεια, συμπεριλαμβανομένου του Loki Patera πλάτους 200 χλμ.

Η συμβολή του νερού στην θερμική έκρηξη

  • Όταν ομάδα επισκέφθηκε το φεγγάρι του Κρόνου, βρήκε λοφία στο νερό. ΄Ετσι Αποδεικνύεται ότι αυτά τα λοφία προέρχονται από έναν ωκεανό με θαλασσινό νερό κρυμμένο κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Εγκέλαδου, που διατηρείται ζεστό από παλιρροιακή θέρμανση που προκαλείται από τη βαρυτική έλξη κοντινών σωμάτων. Αυτές οι δυνάμεις ανοίγουν και κλείνουν τις ρωγμές στην κρούστα του Εγκέλαδου επιτρέποντας στα νερά να ξεσπάσουν.

Ο Πλούτωνας έχει ηφαίστεια πάγου

  • Ακόμη και στις πιο κρύες περιοχές του ηλιακού συστήματος, υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα. Στον Πλούτωνα, υπάρχουν ηφαίστεια πάγου και τροφοδοτούνται από έναν υπόγειο ωκεανό νερού. Δεν είμαστε σίγουροι πώς παίρνει τη θερμότητα που απαιτείται για τη διατήρηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας, αλλά είναι πιθανό ότι το αέριο μεθάνιο που παγιδεύεται στην παγωμένη κρούστα του μπορεί να λειτουργήσει ως μονωτικό στρώμα περιτυλίγματος πλανητικών φυσαλίδων.

Ένδειξη ηφαιστείων σε αστεροειδείς

  • Βρήκαμε ακόμη και ενδείξεις ηφαιστείου σε αστεροειδείς. Παρατηρήσεις του αντικειμένου της αστεροειδούς ζώνης Ψυχή από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble υποδηλώνουν ότι υπάρχουν ροές σιδήρου λάβας στην επιφάνειά του.

Ακολουθεί βίντεο για τα Ηφαίστεια