Επιστημονικά Νέα

Αλτσχάιμερ: Απλή σάρωση εγκεφάλου διαγιγνώσκει τη νόσο

Αλτσχάιμερ: Απλή σάρωση εγκεφάλου διαγιγνώσκει τη νόσο

Αλτσχάιμερ: Νέα έρευνα χρησιμοποιεί τεχνολογία μηχανικής μάθησης για να εξετάσει δομικά χαρακτηριστικά στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που δεν σχετίζονταν προηγουμένως με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Το πλεονέκτημα της τεχνικής είναι η απλότητά της και το γεγονός ότι μπορεί να αναγνωρίσει τη νόσο σε πρώιμο στάδιο όταν είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η γρήγορη διάγνωση σε πρώιμο στάδιο βοηθά τους ασθενείς, καθώς τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε υποστήριξη και θεραπεία για να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να σχεδιάσουν για το μέλλον. Η δυνατότητα ακριβούς αναγνώρισης ασθενών σε πρώιμο στάδιο της νόσου θα βοηθήσει επίσης τους ερευνητές να κατανοήσουν τις εγκεφαλικές αλλαγές που προκαλούν τη νόσο και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και τις δοκιμές νέων θεραπειών. Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο Nature Portfolio Journal, Communications Medicine.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Αν και τα περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν τη νόσο μετά την ηλικία των 65 ετών, άτομα νεότερα μπορεί επίσης να την εμφανίσουν. Τα πιο συχνά συμπτώματα της άνοιας είναι η απώλεια μνήμης και οι δυσκολίες στη σκέψη, στην επίλυση προβλημάτων και στη γλώσσα. Επί του παρόντος, οι γιατροί χρησιμοποιούν μια σειρά από τεστ για τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένων των τεστ μνήμης και γνωστικής λειτουργίας και σαρώσεις εγκεφάλου. Οι σαρώσεις χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των εναποθέσεων πρωτεΐνης στον εγκέφαλο και της συρρίκνωσης του ιππόκαμπου, της περιοχής του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη. Όλες αυτές οι δοκιμές χρειάζονται συνήθως αρκετές εβδομάδες, για να διευθετηθούν και  να επεξεργαστούν. Η νέα προσέγγιση απαιτεί μόνο μια σάρωση εγκεφάλου με μαγνητική τομογραφία (MRI) που λαμβάνεται σε μια τυπική μηχανή 1,5 Tesla, που βρίσκεται συνήθως στα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές προσάρμοσαν έναν αλγόριθμο που αναπτύχθηκε για χρήση στην ταξινόμηση των καρκινικών όγκων και τον εφάρμοσαν στον εγκέφαλο. Διαίρεσαν τον εγκέφαλο σε 115 περιοχές και διέθεσαν 660 διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως μέγεθος, σχήμα και υφή, για να αξιολογήσουν κάθε περιοχή. Στη συνέχεια εκπαίδευσαν τον αλγόριθμο για να προσδιορίσει πού οι αλλαγές σε αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια την ύπαρξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative, η ομάδα δοκίμασε την προσέγγισή της σε σαρώσεις εγκεφάλου από περισσότερους από 400 ασθενείς με Αλτσχάιμερ πρώιμου και μεταγενέστερου σταδίου, υγιή άτομα και ασθενείς με άλλες νευρολογικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μετωποκροταφικής άνοιας και της νόσου του Πάρκινσον. Αξιοποίησαν επίσης δεδομένα από περισσότερους από 80 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε διαγνωστικές εξετάσεις για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στο Imperial College Healthcare NHS Trust.

Διαπίστωσαν ότι στο 98 τοις εκατό των περιπτώσεων, το σύστημα μηχανικής μάθησης που βασίζεται σε μαγνητική τομογραφία από μόνο του μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια εάν ο ασθενής είχε νόσο Αλτσχάιμερ ή όχι, καθώς και να διακρίνει μεταξύ πρώιμου και τελευταίου σταδίου Αλτσχάιμερ με αρκετά υψηλή ακρίβεια, στο 79 τοις εκατό των ασθενών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νόσος Αλτσχάιμερ: Πιο επιρρεπείς σε απάτη ή οικονομική εκμετάλλευση

Η επίδραση της μικροχλωρίδας του εντέρου στην ψυχική υγεία

Η κοινωνική απομόνωση προκαλεί φτωχότερη γνωστική ικανότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα αποδεικνύει την αναγνώριση των εκφράσεων των συναισθημάτων του προσώπου και τη συμβολή στην κατανόηση του αυτισμού

Αυτισμός: Οι κοινωνικές δυσκολίες που σχετίζονται με τον αυτισμό μπορεί να αντικατοπτρίζουν διαφορές που γίνονται εμφανείς μόνο σε σενάρια υψηλής πίεσης και ορισμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Τα ευρήματα αμφισβητούν την πεποίθηση ότι τα άτομα με αυτισμό δεν μπορούν να διαβάσουν επαρκώς τις συναισθηματικές εκφράσεις του προσώπου.

Νέος ρόλος για τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στη λειτουργία και τη βλάβη των νευρώνων

Νευροεπιστήμη: Η κατάρρευση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού συνοδεύει πολλές νευρολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, και νευροεκφυλιστικών ασθενειών της γήρανσης, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Το να κάθεσαι δίπλα σε έναν υπολογιστή βελτιώνει σωστά την ισορροπία και αποτρέπει τις επισκέψεις στα επείγοντα

Αυτή η βάση για αυτό είναι ότι στοχεύοντας την ταχύτητα και την ακρίβεια οπτικής επεξεργασίας, οι ασκήσεις βελτιώνουν την πιθανότητα ο εγκέφαλος να προσαρμόσει γρήγορα την κίνηση του σώματος για να αποτρέψει τις πτώσεις.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.