Επιστημονικά Νέα

Νόσος Αλτσχάιμερ: Πιο επιρρεπείς σε απάτη ή οικονομική εκμετάλλευση

Νόσος Αλτσχάιμερ: Πιο επιρρεπείς σε απάτη ή οικονομική εκμετάλλευση

Νόσος Αλτσχάιμερ: Εάν ένα άτομο βιώνει κάποιο είδος αλλαγής στην αλτρουιστική του συμπεριφορά, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι αλλαγές συμβαίνουν και στον εγκέφαλο.

Για να βοηθήσουν στην προστασία των ηλικιωμένων από την οικονομική εκμετάλλευση, οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν ποιος κινδυνεύει περισσότερο. Νέα ευρήματα από την Ιατρική Σχολή Keck του USC, που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα στο Journal of Alzheimer’s Disease, υποδηλώνουν ότι η προθυμία να δοθούν χρήματα θα μπορούσε να συνδεθεί με τα πρώτα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ. Εξήντα επτά ηλικιωμένοι που δεν είχαν άνοια ή γνωστική εξασθένηση ολοκλήρωσαν μια εργαστηριακή εργασία όπου αποφάσισαν αν θα δώσουν χρήματα σε ένα ανώνυμο άτομο ή θα τα κρατήσουν για τον εαυτό τους. Ολοκλήρωσαν επίσης μια σειρά από γνωστικά τεστ, όπως ανάκληση λέξεων και ιστοριών. Όσοι έδωσαν περισσότερα χρήματα είχαν χειρότερη επίδοση στις γνωστικές αξιολογήσεις που είναι γνωστό ότι είναι ευαίσθητοι στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

“Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε γιατί ορισμένοι ηλικιωμένοι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς από άλλους σε απάτη ή οικονομική εκμετάλλευση”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Duke Han, Ph.D., διευθυντής νευροψυχολογίας στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και καθηγητής οικογενειακής ιατρικής, νευρολογίας, ψυχολογίας και γεροντολογίας στο Keck School of Medicine. “Το πρόβλημα με το χειρισμό των χρημάτων πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ και αυτό το εύρημα υποστηρίζει αυτή την ιδέα”. Προηγούμενη έρευνα που εξέτασε τη σχέση μεταξύ αλτρουισμού και γνωστικών γνώσεων βασίστηκε σε μέτρα αυτοαναφοράς, όπως το να ρωτήσει τους ηλικιωμένους αν θα ήταν πρόθυμοι να δώσουν χρήματα σε ορισμένα σενάρια. Η παρούσα μελέτη χρησιμοποίησε πραγματικά χρήματα για να εξετάσει τη σύνδεση.

“Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τη σχέση χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα συμπεριφορικής οικονομίας, που σημαίνει ένα σενάριο όπου οι συμμετέχοντες έπρεπε να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το να δώσουν ή να διατηρήσουν πραγματικά χρήματα”, δήλωσε ο Gali H. Weissberger, Ph.D., ανώτερος καθηγητής λέκτορας στο Διεπιστημονικό Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στο Ισραήλ και πρώτος συγγραφέας της μελέτης. Οι ερευνητές στρατολόγησαν 67 ενήλικες για τη μελέτη, με μέσο όρο ηλικίας τα 69. Συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων και έλεγξαν τις επιπτώσεις της ηλικίας, του φύλου και του επιπέδου εκπαίδευσης σε τελική ανάλυση. Οι συμμετέχοντες αποκλείστηκαν από τη μελέτη εάν πληρούσαν κριτήρια για άνοια ή γνωστική εξασθένηση.

Στο εργαστήριο, σε κάθε συμμετέχοντα είπαν ότι είχαν ζευγαρώσει με ένα ανώνυμο άτομο που ολοκλήρωνε τη μελέτη στο Διαδίκτυο. Στη συνέχεια τους δόθηκαν 10 $ και τους δόθηκε εντολή να τα κατανείμουν όπως ήθελαν, σε προσαυξήσεις 1 $, μεταξύ τους και του ανώνυμου. Οι ηλικιωμένοι στη μελέτη ολοκλήρωσαν επίσης μια σειρά νευροψυχολογικών τεστ, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που χρησιμοποιούνται συνήθως για να βοηθήσουν στη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ στα αρχικά της στάδια. Τα τεστ περιελάμβαναν εργασίες ανάκλησης ιστορίας και λέξεων όπου ζητείται από τους συμμετέχοντες να θυμούνται πληροφορίες μετά από μικρή καθυστέρηση. ένα τεστ ευχέρειας κατηγορίας που περιλαμβάνει την καταχώριση λέξεων για ένα συγκεκριμένο θέμα. και πολλές άλλες γνωστικές αξιολογήσεις.

Οι συμμετέχοντες που έδωσαν περισσότερα σκορ σημείωσαν σημαντικά χαμηλότερη βαθμολογία στα νευροψυχολογικά τεστ που είναι γνωστό ότι είναι ευαίσθητοι στην πρώιμη νόσο του Αλτσχάιμερ. Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές απόδοσης σε άλλα νευροψυχολογικά τεστ. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η φύση της σχέσης μεταξύ του οικονομικού αλτρουισμού και της γνωστικής υγείας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, μεταξύ άλλων με μεγαλύτερα και πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα. Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν επίσης να συλλέξουν δεδομένα συμπεριφοράς και αυτοαναφοράς για τον οικονομικό αλτρουισμό για να κατανοήσουν καλύτερα τα κίνητρα των συμμετεχόντων για προσφορά.

Οι Han, Weissberger και οι συνάδελφοί τους συλλέγουν τώρα δεδομένα για μια διαχρονική μελέτη χρησιμοποιώντας την ίδια εργασία, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει να καθοριστεί εάν ορισμένοι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας γίνονται πιο αλτρουιστές με την πάροδο του χρόνου. “Εάν ένα άτομο βιώνει κάποιο είδος αλλαγής στην αλτρουιστική του συμπεριφορά, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι αλλαγές συμβαίνουν και στον εγκέφαλο”, είπε ο Weissberger. Η αποσαφήνιση αυτών των λεπτομερειών σχετικά με τη σχέση μεταξύ αλτρουισμού και γνώσης θα μπορούσε τελικά να βελτιώσει τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και να βοηθήσει τους ανθρώπους να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα από οικονομική εκμετάλλευση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ερευνητές να διακρίνουν μεταξύ αυτού που αντιπροσωπεύει μια υγιή συμπεριφορά προσφοράς έναντι κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει υποκείμενα προβλήματα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κοινωνική απομόνωση προκαλεί φτωχότερη γνωστική ικανότητα

Ποιοι είναι οι παράγοντες που δημιουργούν την άνοια;

Στα αστροκύτταρα εγκεφάλου στρέφεται η έρευνα για τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων

Καινοτόμα τεχνολογία υπερήχων για τη μικροαγγείωση εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Οφέλη από την αποικιακή εκμετάλλευση στην Ιατρική Σχολή του Λονδίνου

Έρευνα: Το London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) υποστήριξε και επωφελήθηκε άμεσα από την εκμετάλλευση και την υποταγή των αποικισμένων χωρών από τη βρετανική αυτοκρατορία, σύμφωνα με μια έκθεση για την ιστορία της.