Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Τι δραστηριότητες συμβάλλουν θετικά στη νόσο του Αλτσχάιμερ;

Ψυχική υγεία: Τι δραστηριότητες συμβάλλουν θετικά στη νόσο του Αλτσχάιμερ;

Ψυχική υγεία: Εξετάστε μερικά από αυτά τα επτά χόμπι και δραστηριότητες για ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Μπορούν να βοηθήσουν το αγαπημένο σας πρόσωπο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ένα από εκείνα που εμφανίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, ίσως αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε. Ερευνητικές μελέτες υποδεικνύουν ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε έναν γονέα ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με αυτή την ασθένεια. Πολλές διαφορετικές δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν το αγαπημένο σας πρόσωπο να διατηρήσει τις γνωστικές του ικανότητες. Εξετάστε μερικά από αυτά τα επτά χόμπι και δραστηριότητες για ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Μπορούν να βοηθήσουν το αγαπημένο σας πρόσωπο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τι δραστηριότητες βοηθούν στο Αλτσχάιμερ;

1. Η άσκηση είναι μία από τις καλύτερες δραστηριότητες για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί, βοηθήστε το να ασκείται καθημερινά. Μελέτες δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

2. Τα παζλ και τα παιχνίδια μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το μυαλό σας ευκρινές. Η άνοια και το Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζονται από μείωση της γνωστικής λειτουργίας. Το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να έχει πρόβλημα να θυμάται τους ανθρώπους. Μπορεί να μην ξέρουν τι συνέβη χθες. Με τον καιρό, μπορεί να ασχολούνται λιγότερο με δραστηριότητες που συνήθιζαν να αγαπούν. Μπορεί να αποσυρθούν από τις συζητήσεις επειδή αισθάνονται καταβεβλημένοι. Δραστηριότητες που απαιτούν εστίαση και επίλυση προβλημάτων, όπως παζλ, μπορούν να επιβραδύνουν αυτή την πτώση. Τα παζλ και τα σταυρόλεξα εμπλέκουν τις δεξιότητες κριτικής σκέψης των ηλικιωμένων.

3. Διαβάστε ένα βιβλίο ή μια εφημερίδα. Το διάβασμα είναι μια άλλη διανοητικά διεγερτική δραστηριότητα που μπορούν να αναλάβουν οι περισσότεροι ηλικιωμένοι. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου, ένας ασθενής με Αλτσχάιμερ μπορεί να μην θυμάται ή να μην κατανοεί όλα όσα διαβάζει. Αν και μπορεί να σας βοηθήσει να ρωτήσετε για αυτό που διαβάζουν, η ίδια η πράξη της ανάγνωσης είναι χρήσιμη. Η ανάγνωση βιβλίων τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο τη φαντασία τους.

4. Η μουσική είναι θεραπευτική για πολλούς ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Πολλά έχουν γραφτεί για το πόσο ευεργετική είναι η μουσική για τα άτομα με Αλτσχάιμερ. Όπως το διάβασμα ή το παιχνίδι, η ενασχόληση με τη μουσική είναι μια διεγερτική δραστηριότητα. Το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να απολαμβάνει να παίζει ένα όργανο ή να τραγουδά μαζί με τα αγαπημένα του τραγούδια. Κάτι τέτοιο παρέχει επίσης μια δημιουργική και συναισθηματική διέξοδο για τους ασθενείς. Τα παλιά τραγούδια μπορεί ακόμη και να επιτρέπουν στους ασθενείς να μοιράζονται αναμνήσεις που συνδέονται με τη μουσική.

5. Κάντε χόμπι, το πλέξιμο. Πολλοί φροντιστές πιστεύουν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα πρέπει να εγκαταλείψουν χόμπι όπως το πλέξιμο ή τη ζωγραφική. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια. Αυτού του είδους τα χόμπι μπορούν να δώσουν ερεθίσματα στο αγαπημένο σας πρόσωπο. Δραστηριότητες όπως το πλέξιμο απαιτούν αρκετή ικανότητα και συγκέντρωση. Η ζωγραφική και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες επιτρέπουν την αυτοέκφραση.

6. Γίνετε δημιουργικοί στην κουζίνα. Η κουζίνα είναι ένας τόπος συγκέντρωσης για μια οικογένεια και πολλές οικογενειακές παραδόσεις περιστρέφονται γύρω από το φαγητό. Είτε πρόκειται για ψήσιμο μπισκότων από το μηδέν είτε για ένα γεύμα μαζί, δεν υπάρχει λόγος που το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν μπορεί να λάβει μέρος. Και πάλι, θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η δραστηριότητα είναι κατάλληλη για τις ικανότητες του αγαπημένου σας προσώπου. Αναθέστε τους εργασίες όπως η ανάμειξη ή η διακόσμηση μπισκότων.

7. Οι απλές τέχνες και οι χειροτεχνίες είναι διασκεδαστικές και διεγερτικές.  Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι πολύ περίπλοκο. Στην πραγματικότητα, το πιο απλό είναι καλύτερο στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι χειροτεχνίες παρέχουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης, καθώς και προκαλούν τους ανθρώπους να λύσουν προβλήματα. Προβάλλει επίσης τις δημιουργικές τους δεξιότητες. Τέλος, η χειροτεχνία μπορεί να επιτρέψει στον αγαπημένο σας να εκφραστεί με μοναδικό και διασκεδαστικό τρόπο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιοι είναι οι παράγοντες που δημιουργούν την άνοια;

Οι 5 καλύτερες τροφές για έναν εγκέφαλο που γερνά

Καινοτόμα τεχνολογία υπερήχων για τη μικροαγγείωση εγκεφάλου

Ερευνητές συνδέουν μια γλυκοπρωτεΐνη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η παρακολούθηση τηλεόρασης με το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει στη γνωστική του ανάπτυξη

Οικογένεια: Διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στην οθόνη —είτε από τηλεόραση είτε από φορητή συσκευή— μπορεί να είναι ευεργετική, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο προβάλλεται.

Η ειδική ομάδα εργασίας των ΗΠΑ συνιστά διαγνωστικές εξετάσεις για το άγχος και την κατάθλιψη στους ενήλικες

Η UTSF αποτελείται από εθελοντές ιατρικούς εμπειρογνώμονες που επιδιώκουν να διατυπώνουν συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις, συμβουλευτική και προληπτικά φάρμακα για τη βελτίωση της υγείας των Αμερικανών.

7 Tips για μια καλή ψυχική υγεία

Ψυχική ευεξία: Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να φροντίζουμε καθημερινά την ψυχική μας υγεία και ευεξία.

Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή μας είναι αναμενόμενες στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να εντοπιστούν στην κούραση, το σωματικό στρες και τις αλλαγές στον μεταβολισμό, οι ορμόνες είναι η κύρια αιτία των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Επιπτώσεις της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία

Social media: Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να καταλήξει να επιδεινώσει ψυχικά προβλήματα για άτομα με παθήσεις συμπεριφοράς ή ευπάθειες που προκαλούν εθισμό.