Pin It

Πιτσάκια με τορτίγιες

Για τις τορτίγιες: Ένα φλιτζάνι αλεύρι, περίπου μισό φλιτζάνι νερό (όσο για να μην κολλάει η ζύμη), λίγο αλάτι, λίγο λάδι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4-5 μπαλάκια, τα αφήνουμε για δέκα λεπτά, ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη και ψήνουμε σε τηγάνι περίπου για ένα λεπτό από την κάθε πλευρά. Βάζουμε με πινέλο λίγο λάδι για να μην «πιει» τη σάλτσα (με λαχανικά περασμένα στο μούλτι και βρασμένα για λίγο μέσα στην ντομάτα), προσθέτουμε τριμμένο τυρί και βάζουμε στον φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί, περίπου 10 λεπτά στους 180. Διατηρούνται στην κατάψυξη.

Κοτοπιτάκια ή πιττάκια λαχανικών

Για τη ζύμη: 700γρ αλεύρι, 200γρ βούτυρο αγελάδας κρύο, 250γρ γιαούρτι, μισό κουταλάκι αλάτι…. Βάζουμε στο μιξερ (ή ανακατεύουμε με το χέρι σε μπολ) το αλεύρι και το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, ρίχνουμε το γιαούρτι και πλάθουμε μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη, την οποία τοποθετούμε σε μεμβράνη στο ψυγείο για μισή ώρα. Για τη γέμιση: βάζουμε κοτόπουλο φιλέτο βραστό ή ψητό (για οικονομία χρόνου τη μέρα που το μεσημεριανό φαγητό περιλαμβάνει κοτόπουλο, βάζουμε μεγαλύτερη ποσότητα και το χρησιμοποιούμε στα πιττάκια), σωτάρουμε λίγο ό,τι λαχανικά θέλουμε (καλό να υπάρχει κόκκινη πιπεριά για να είναι γλυκά) και προσθέτουμε φέτα κατά βούληση. Ανακατεύουμε το μίγμα, ανοίγουμε το φύλλο για τα πιττάκια, βάζουμε μια κουταλιά από το καθένα, κλείνουμε στο κλασικό σχήμα και βάζουμε στον φούρνο για περίπου μισή ώρα (μέχρι να ροδίσουν) στους 180. Η δόση βγάζει πάνω από 30 κομμάτια, διατηρούνται ψημένα ή άψητα στην κατάψυξη. Με την ίδια ζύμη και λαχανικά της αρεσκείας σας μπορείτε να φτιάξετε πιττάκια λαχανικών.

Τυροκριτσίνια

1 1/5 κούπα τριμμένο τυρί, 4 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κύβους, ¾ κούπας αλεύρι, μισό κουταλάκι αλάτι, μία κουταλιά γάλα. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γάλα και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να γίνει μπάλα. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια κόβουμε τη ζύμη σε σχήμα κριτσινιού ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι άκρες τους.

Τυρομάφινς με λαχανικά

Ένα μικρό κολοκυθάκι, ένα μικρό καρότο, μια μεσαία φέτα γλυκοπατάτας, λίγο κρεμμυδάκι, μια μεσαία φέτα κολοκύθας πορτοκαλί. Τα τρίβουμε όλα με τον ψιλό τρίφτη. Αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν και ρίχνουμε λίγο αλάτι. Χτυπάμε 2 αυγά, προσθέτουμε τα λαχανικά, 2 κουταλιές αλεύρι, και τυρί σε όποια ποσότητα θέλουμε. Βάζουμε στις φόρμες για μάφινς και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για μισή ώρα περίπου. Η δόση βγάζει 6 μάφινς.

Αλμυρά τυρομπισκοτάκια

Υλικά (30 μπισκότα), 210γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 20γρ παρμεζάνα, 100γρ γραβιέρα Κρήτης, 95γρ μανούρι, 100γρ ηλιέλαιο, 1 αυγό, 1 κ.γ baking powder, πιπέρι

Σε ένα μπωλ βάζω το αλεύρι, το baking powder και όλα τα τυριά τριμμένα πολύ καλά. Τα ανακατεύω. Προσθέτω το ηλιέλαιο και ανακατεύω καλά με τα χέρια να γίνει ένα ζυμαράκι. Προσθέτω και το αυγό και ζυμώνω. Το ζυμάρι δεν πρέπει να είναι σφιχτό, αλλά ούτε και υγρό. Δίνω στα μπισκοτάκια μου ό,τι σχήμα θέλω και τα τοποθετώ πάνω σε λαδόκολλα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς σε αντιστάσεις για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Όταν είναι έτοιμα να βάζω σε ένα πιάτο και τα αφήνω να κρυώσουν.

Σπανακοτόστ φούρνου

7 φέτες ψωμί για τοστ 1 μεγάλο φρέσκο κρεμμύδι, 1 μικρή πράσινη πιπεριά, 400γρ. σπανάκι καθαρισμένο, 3 αυγά, 200γρ γιαούρτι, λίγη παρμεζάνα, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Ψιλοκόβω το φρέσκο κρεμμύδι, την πιπεριά, το σπανάκι και τα σοτάρω σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτω λίγο νερό (1 φλυτζάνι μικρό) και το αφήνω μέχρι να εξατμισθεί όλο. Αποσύρω από την φωτιά. Αλατοπιπερώνω. Λαδώνω λίγο ένα μικρό ταψάκι και απλώνω τις φέτες του τοστ, σε ένα μπωλ ανακατεύω τα δύο αυγά μαζί με 4 κ.σ γιαούρτι, προσθέτω λίγο πιπέρι και ανακατεύω με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στην συνέχεια ρίχνω το μείγμα αυτό πάνω από τις φέτες του τοστ, να πάει παντού. Έπειτα προσθέτω το μείγμα από το τηγάνι. Χτυπάω πάλι ένα αυγό μαζί με το υπόλοιπο γιαούρτι, ρίχνω πιπεράκι και ανακατεύω να ομογενοποιηθεί. Ρίχνω το μείγμα αυγού γιαουρτιού πάνω από το σπανάκι. Τέλος ρίχνω στο ταψάκι μου την τριμμένη παρμεζάνα, να πάει παντού. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, σε αέρα, στους 195 βαθμούς για 20 λεπτά.

Τυρομπαλάκια λαχανικών

Υλικά (για 16 κομμάτια): ½ φλιτζάνι γάλα, 1 αυγό, ½ κ.γ. πάπρικα, 1 κολοκύθι, 2 κρεμμύδια, 2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί, 1 φλιτζάνι αλεύρι Εκτέλεση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αυγό με το γάλα. Προσθέτουμε την πάπρικα, το κολοκύθι, τα κρεμμύδια και το τυρί. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε στο μίγμα. Φτιάχνουμε σε μπαλάκια και ψήνουμε στους 190 σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά.

Τριφτόπιτα με τυριά

125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 1/2 φλ. Ελαιόλαδo, 1 γιαούρτι, 1/2 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο, 1/2 φλ. φέτα τρίμματα, 2 κ. γ. αλάτι, 1 1/2 κ.γ. Μπέικιν Πάουντερ, 3 1/ 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Κοσκινίζουμε το baking powder και το αλεύρι. Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνες. Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο στο μίξερ για 5′-6′ να αφρατέψει καλά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ, προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα τυριά και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μισό αλεύρι και με κουτάλι ανακατεύουμε. Όταν αρχίσει να παίρνει μορφή ζύμης τη βάζουμε στον πάγκο και ζυμώνουμε προσθέτοντας αλεύρι έως ότου έχουμε μια εύπλαστη μαλακή ζύμη όπως του κουραμπιέ. Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο με χοντρό πλάστη σε πάχος 0,5 εκ. Κόβουμε μπακλαβαδωτά κομμάτια 2 εκ. Τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες. Ψήνουμε για 20 ‘ περίπου μέχρι να ροδίσουν.

Τηγανίτα στον φούρνο

Yλικά: 3 αυγά, 100 ml γάλα, 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 1 φασόλι βανίλιας (μόνο τους σπόρους) 1 πρέζα αλάτι 20 γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Για το σερβίρισμα 300 γρ. μέλι, κανέλα, φυστίκια Αιγίνης καβουρδισμένα. Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο τους 200 βαθμούς. Παίρνουμε ένα τηγάνι διαμέτρου 28 εκ. που να μπορεί να μπει και σε φούρνο. Το βάζουμε μέσα στο φούρνο για να κάψει καλά. Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα , το αλεύρι , τη βανίλια και το αλάτι και με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Περνάμε το μείγμα από ένα σουρωτήρι. Αφαιρούμε το τηγάνι από το φούρνο και προσθέτουμε μέσα το βούτυρο και το ανακατεύουμε ώστε να πάει παντού. Προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα, στο τηγάνι και ξαναβάζουμε το τηγάνι στο φούρνο. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε την κρέπα από το τηγάνι και σερβίρουμε με μέλι, κανέλα και φυστίκια Αιγίνης.

Pin It