Greek English French German Italian
lepouras1.jpg
Pin It
 

Η γρίπη αποτελεί μια σοβαρή απειλή για όλους τους ανθρώπους με διαβήτη καθώς έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από επιπλοκές της γρίπης, και 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν.Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς με διαβήτη;


Απαντήσεις δίνει στο www.Life2day.gr  ο Αντώνης Λέπουρας -Παθολόγος διαβητολόγος – Διευθυντής παθολογικής κλινικής & διαβητολογικού τμήματος  του Ιατρικού κέντρου Αθηνών. 

[caption id="attachment_41302" align="alignnone" width="310"]Αντώνης Λέπουρας -Παθολόγος διαβητολόγος Αντώνης Λέπουρας -Παθολόγος διαβητολόγος[/caption]

  


Η λοίμωξη από τους ιούς της γρίπης όπως και από πολλούς άλλους ιούς δημιουργεί έντονο άγχος στο σώμα το οποίο με την σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα σάκχαρα στο αίμα.


Τα ποσοστά θανάτου από πνευμονία εξ αιτίας της γρίπης μεταξύ των ατόμων με διαβήτη είναι διπλάσια στις χαμηλού βιωτικού επιπέδου τάξεις αλλά και σε ασθενείς με καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια ή και άλλες συνυπάρχουσες σοβαρές παθήσεις καθώς και σε ηλικιωμένους ανθρώπους .


Αναλυτικότερα, πέρυσι κατά τη διάρκεια της πανδημίας Η1Ν1 στις ΗΠΑ, από κάθε 4 άτομα που νοσηλεύονταν λόγω της γρίπης τουλάχιστον 1 είχε διαβήτη. Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα γρίπης στη χώρα μας με τους θανάτους να έχουν φθάσει πλέον τους 19 και τους ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να πλησιάζουν τους 70. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι περισσότεροι από τους 19 θανάτους που έχουν καταγραφεί οφείλονται στον πανδημικό υπότυπο ιού γρίπης Α (στο γνωστό Η1Ν1). Χαρακτηριστικό είναι πως όλοι όσοι έχουν χάσει τη ζωή τους καθώς και η πλειοψηφία όσων νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, παρά το γεγονός ότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.


Τι μπορούν να κάνουν τα άτομα με διαβήτη;


Μπορούμε σίγουρα να μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό τις σοβαρές ή θανατηφόρες επιπλοκές της και το εμβόλιο της γρίπης προσφέρει την καλύτερη προστασία. Αυτό ισχύει για όλους , για τους οποίους το εμβόλιο δεν αντενδείκνυται , αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη . Μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει 3 από 4 νοσηλείες η και θανάτους που σχετίζονται με την γρίπη μεταξύ των ενηλίκων με διαβήτη. Ωστόσο έχουν εμβολιαστεί, δυστυχώς λιγότερο από το ήμισυ των ατόμων με διαβήτη.


Το κέντρο ελέγχου των λοιμώξεων στις ΗΠΑ (CDC), συνιστά ότι απο την ηλικία 6 μηνών και άνω ο καθένας μπορεί να κάνει ένα εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο .


Οι άνθρωποι με διαβήτη επιβάλλεται να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.

Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου , αν δεν το έχουν ήδη κάνει τα τελευταία 5 χρόνια, επειδή η πνευμονία απο πνευμονιόκοκκο είναι μια σοβαρή και καθόλου σπάνια επιπλοκή της γρίπης.


Πρόληψη
  • Αποφεύγω κλειστούς χώρους σε περιόδους έξαρσης, πλένω τα χέρια μου κάθε φορά που γυρίζω σπίτι απο εξωτερικές εργασίες, αερίζω συχνα χώρους που συγχνωτίζονται πολλά άτομα.

  • Εμβολιάζομαι με το εποχικό εμβόλιο γρίππης (φθάνει 1 εμβολιασμός το έτος)

  • Διατηρώ τα σάκχαρα μου χαμηλά, και κρατώ το σώμα μου σε καλή φυσική κατάσταση.

  • Η έγκαιρη χρήση των αντιϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες), είναι η μόνη αποδεδειγμένα αποτελεσμάτικη αγωγή για την αντιμετώπιση της αλλά και των επιπλοκών που την ακολουθούν. Σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για επιπλοκές το φάρμακο OSELTAMIVIR (TAMIFLU) μπορεί να χορηγηθεί προληπτικά η και θεραπευτικά απο τον ιατρό τους.


Σκευάσματα με βιταμίνη C δεν έχουν αποδειχθεί σε μελέτες ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα, η μειώνουν τις μέρες νόσησης, αντιθέτως κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων με μέτρο μπορεί να βοηθήσει καλύτερα.
Η αντιβίωση γενικά δεν βοηθά στην γρίππη, τουναντίον αν χρησιμοποιηθεί λάθος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.


Πόσο συχνά να ελέγχω το σάκχαρο ;


Όσοι άνθρωποι θεραπεύονται με ινσουλίνη πρέπει να μετρούν το σάκχαρο τους κάθε 3-4 ώρες ιδίως αν έχουν υψηλό πυρετό. Θα πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν το σάκχαρο τους σε τιμές μικρότερες του 200 η καλύτερα του 180mg/dl αλλά και να αποφεύγουν τις υπογλυκαιμίες.


Όσοι θεραπεύονται με δισκία καλό είναι αν μετριούνται να παρακολουθούν τα μεταγευματικά τους σάκχαρα (2 ώρες μετά τα κύρια γεύματα) τα οποία καλό θα πρέπει να είναι μικρότερα του 180mg/dl.
Καλό είναι παρά την πιθανή ανορεξία να μην παραλείπονται γεύματα και άφθονη λήψη πάσης φύσεως υγρών (με προσοχή για όσα ανεβάζουν το σάκχαρο)


Πότε πρέπει να επισκεφτώ τον γιατρό;
  • Όταν ο πυρετός επιμένει αμείωτος μετά από 4-5 ημέρες η όταν δεν ανταποκρίνεται στη χρήση αντιπυρετικών χωρίς να υποχωρεί σε τιμές μικρότερες του 37,6- 38 οC μέσα στο 24/ωρο .

  • Όταν οι τιμές του σακχάρου παρα τις προσπάθειες παραμένουν περισσότερο απο 2-3 ημέρες μεγαλύτερες 200mg/dl, η όταν έχουμε συμπτώματα από τον διαβήτη με πολυουρία- πολυδιψία και έντονη κόπωση.

  • Όταν περίεργη υπνηλία και σύγχυση εμφανίζονται.

  • Όταν δύσπνοια, βάρος στο στήθος με γρήγορη και κοντή ανάσα εμφανίζονται απότομα και χειροτερεύουν προοδευτικά.

  • Όταν ανιχνεύουμε πύον στις αμυγδαλές με υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί εύκολα.

Pin It

Cook name