Έχει ανακαλυφθεί μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών. Η χημική ουσία σκοτώνει τα βακτήρια δεσμεύοντας το ριβόσωμα. Αυτό διαταράσσει τη σύνθεση πρωτεϊνών και σταματά την αναπαραγωγή του μικροβιακού κυττάρου, γεγονός που αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός στην αναζήτηση νέων αντιμικροβιακών ουσιών.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Illinois στο Σικάγο έχουν επισημάνει μια πιθανή νέα κατηγορία αντιβιοτικών. Αυτές οι ενώσεις φαίνονται αποτελεσματικές στη θεραπεία μίας σειράς τρεχουσών μολύνσεων που είναι ανθεκτικές στα αντιμικροβιακά φάρμακα.

Η νέα κατηγορία αντιβιοτικών, που ονομάζεται odilorhabdins, υπόσχεται δύο πράγματα. Πρώτον, η ένωση έχει έναν ξεχωριστό τρόπο θανάτωσης των βακτηρίων. Δεύτερον, η πηγή της ένωσης είναι ασυνήθιστη. Αυτό ενισχύει την υποειδική χρήση, εάν η ένωση γίνει εμπορικά, για την αντιμετώπιση σκληρών προς θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων.

Από την άποψη της άτυπης πηγής για τις χημικές ουσίες, παράγονται από συμβιωτικά βακτηρίδια που απαντώνται μόνο σε σκώληκες νηματώδους που ζουν στο έδαφος. Τα βακτήρια αποικίζουν τα έντομα για τρόφιμα και παρέχουν επίσης ένα βαθμό ή προστασία από βακτηρίδια που είναι παθογόνα για τα σκουλήκια. Αυτή η προστασία είναι μέσω της έκκρισης του αντιβιοτικού.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ταχύτητα με την οποία τα βακτηρίδια καθίστανται ανθεκτικά στις τρέχουσες αντιβιοτικές θεραπείες έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτή η μετατόπιση απειλεί την ικανότητα του ιατρικού προσωπικού να διεξάγει λειτουργίες ρουτίνας ή μεταμοσχεύσεις οργάνων στο μέλλον.

Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί από μικροοργανισμούς που αποκτούν αντοχή σε ένα αντιμικροβιακό ή άλλο, οδηγώντας σε μικροοργανισμούς ανθεκτικούς σε πολλαπλά φάρμακα, από την κακή χρήση αντιβιοτικών από το ιατρικό προσωπικό (ακατάλληλη συνταγογράφηση) και από τους αγρότες (αναζητώντας φτωχότερα κρέατα). Η συνέπεια έχει οδηγήσει σε επιτακτική ανάγκη να βρεθούν νέα και αποτελεσματικά αντιμικροβιακά.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας εύρεσης του νέου αντιβιοτικού, οι μικροβιολόγοι εξέτασαν 80 καλλιεργημένα στελέχη των βακτηρίων για αντιμικροβιακή δράση. Στη συνέχεια, απομόνωσαν τις δραστικές ενώσεις και προχώρησαν στη μελέτη των χημικών τους δομών. Από αυτό, οι ερευνητές δημιούργησαν πιο ισχυρά παράγωγα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Yury Polikanov, υπάρχει κάτι σημαντικό με τον τρόπο που οι odilorhabdins σκοτώνουν τα βακτηρίδια: «Όπως πολλά κλινικά χρήσιμα αντιβιοτικά, οι odilorhabdins δουλεύουν με στόχο το ριβόσωμα … αλλά οι odilorhabdins είναι μοναδικοί επειδή δεσμεύονται σε ένα σημείο στο ριβόσωμα που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ άλλα γνωστά αντιβιοτικά. »

Με αυτόν τον μηχανισμό, όταν εισάγονται οι odilorhabdins στα βακτηριακά κύτταρα επηρεάζουν την ικανότητα ανάγνωσης του ριβοσώματος και αυτό αναγκάζει το ριβόσωμα να κάνει λάθη καθώς δημιουργεί νέες πρωτεΐνες. Δοκιμές μέχρι σήμερα έχουν δείξει καλή αποτελεσματικότητα του αντιβιοτικού έναντι ανθεκτικών σε carbapenem Enterobacteriacae, μιας ομάδας που περιέχει αρκετά ανθεκτικά σε αντιμικροβιακά μέλη. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Cell.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here