Επιστημονικά Νέα

Eλονοσία: Μία δόση ενός νέου μονοκλωνικού αντισώματος αποτρέπει με ασφάλεια την ελονοσία

Eλονοσία: Μία δόση ενός νέου μονοκλωνικού αντισώματος αποτρέπει με ασφάλεια την ελονοσία

Eλονοσία: Η δοκιμή NIAID εξέτασε εάν ένα εξουδετερωτικό μονοκλωνικό αντίσωμα που ονομάζεται CIS43LS θα μπορούσε να παρέχει με ασφάλεια υψηλό επίπεδο προστασίας από την ελονοσία σε ενήλικες μετά από προσεκτική, εθελοντική, εργαστηριακή έκθεση σε μολυσμένα κουνούπια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια δόση ενός νέου μονοκλωνικού αντισώματος που ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε στα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ απέτρεψε με ασφάλεια την ελονοσία για έως και εννέα μήνες σε άτομα που εκτέθηκαν στο παράσιτο της ελονοσίας. Η μικρή, προσεκτικά παρακολουθούμενη κλινική δοκιμή είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα μπορεί να αποτρέψει την ελονοσία στους ανθρώπους. Η δοκιμή χρηματοδοτήθηκε και διεξήχθη από επιστήμονες από το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων (VRC) του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), μέρος του NIH, και χρηματοδοτήθηκε από το NIAID. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν εχθές (11 Αυγούστου 2021) στο New England Journal of Medicine.

«Η ελονοσία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική αιτία ασθένειας και θανάτου σε πολλές περιοχές του κόσμου, ειδικά σε βρέφη και μικρά παιδιά. Επομένως, χρειάζονται νέα εργαλεία για την πρόληψη αυτής της θανατηφόρου ασθένειας », δήλωσε ο διευθυντής του NIAID Anthony S. Fauci, MD.« Τα αποτελέσματα που αναφέρονται σήμερα υποδηλώνουν ότι μια μόνο έγχυση μονοκλωνικού αντισώματος μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από την ελονοσία για τουλάχιστον 9 μήνες. Ωστόσο, απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να επιβεβαιωθεί και να επεκταθεί αυτό το εύρημα».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι 229 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας εμφανίστηκαν παγκοσμίως το 2019, με αποτέλεσμα περίπου 409.000 θανάτους, κυρίως σε παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική. Μέχρι στιγμής, κανένα αδειοδοτημένο ή πειραματικό εμβόλιο ελονοσίας δεν παρέχει πάνω από 50% προστασία από τη νόσο κατά τη διάρκεια ενός έτους ή και περισσότερο.

Η ελονοσία προκαλείται από παράσιτα Plasmodium, τα οποία μεταδίδονται στους ανθρώπους μέσω του τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού. Το κουνούπι εγχέει τα παράσιτα σε μια μορφή που ονομάζεται σποροζωίτες στο δέρμα και την κυκλοφορία του αίματος. Αυτά ταξιδεύουν στο ήπαρ, όπου ωριμάζουν και πολλαπλασιάζονται. Στη συνέχεια, το ώριμο παράσιτο εξαπλώνεται σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος για να προκαλέσει ασθένεια. Το P. falciparum είναι το είδος Plasmodium που πιθανότατα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές λοιμώξεις ελονοσίας, οι οποίες, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο.

Εργαστηριακές και ζωικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντισώματα μπορούν να αποτρέψουν την ελονοσία εξουδετερώνοντας τους σποροζωίτες του P. falciparum στο δέρμα και το αίμα προτού μολύνουν τα ηπατικά κύτταρα. Η δοκιμή NIAID εξέτασε εάν ένα εξουδετερωτικό μονοκλωνικό αντίσωμα που ονομάζεται CIS43LS θα μπορούσε να παρέχει με ασφάλεια υψηλό επίπεδο προστασίας από την ελονοσία σε ενήλικες μετά από προσεκτική, εθελοντική, εργαστηριακή έκθεση σε μολυσμένα κουνούπια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το CIS43LS προήλθε από ένα φυσικό αντισώμα εξουδετέρωσης που ονομάζεται CIS43. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Robert A. Seder, MD, επικεφαλής του τμήματος Κυτταρικής Ανοσολογίας του εργαστηρίου ανοσολογίας VRC, απομόνωσαν το CIS43 από το αίμα ενός εθελοντή που είχε εμβολιαστεί. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το CIS43 δεσμεύεται σε μια μοναδική τοποθεσία σε μια πρωτεΐνη επιφανειακών παρασίτων που είναι σημαντική για τη διευκόλυνση της μόλυνσης από ελονοσία και είναι η ίδια σε όλες τις παραλλαγές των σποροζωϊκών P. falciparum παγκοσμίως. Οι ερευνητές τροποποίησαν στη συνέχεια αυτό το αντίσωμα για να παρατείνουν το χρονικό διάστημα που θα παρέμενε στην κυκλοφορία του αίματος, δημιουργώντας το CIS43LS.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαγνώστηκαν τα 3 πρώτα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

ΕΟΔΥ Οδηγίες: Πώς να προφυλαχθείτε από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου

Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια ίσως μας απαλλάξουν από την ελονοσία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

Κήλη ονομάζεται το μη φυσιολογικό εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα της κοιλιακής χώρας (ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, μετεγχειρητική κήλη) ή της μηροβουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη, μηροκήλη).

1 στα 44 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτισμό

ΗΠΑ αυτισμός: Tα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 8χρονων, 1 στους 44 είχε διαγνωστεί με αυτισμό, σε σύγκριση με 1 στους 54 που ταυτοποιήθηκαν με αυτισμό το 2016.

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

Ανθεκτικό άμυλο διαβήτης: Εάν η υπόθεση αποδειχθεί, θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 με επίκεντρο τη διατροφή και θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Άσκηση: To ενδοκανναβινοειδές σύστημα συνεργάζεται με την μικροχλωρίδα του εντέρου για αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Άσκηση φλεγμονή: Νέα έρευνα ρίχνει φως στους μηχανισμούς με τους οποίους η άσκηση μειώνει τη φλεγμονή. Τα ενδογενή κανναβινοειδή, τα οποία παράγει το σώμα, είναι ενώσεις που μοιάζουν με κάνναβη και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της φλεγμονής. Οι μικροοργανισμοί στο έντερο, γνωστοί συλλογικά ως μικροβίωμα του εντέρου, παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας κατά τη διάσπαση των διαιτητικών ινών. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τα ενδογενή κανναβινοειδή έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, όπως και τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που παράγει η μικροχλωρίδα του εντέρου. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι μια παρέμβαση άσκησης 6 εβδομάδων μείωσε τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών και ότι αυτή η επίδραση συνδύαζε υψηλότερα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών και λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα που παράγουν οι μικροοργανισμοί του εντέρου μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα ενδοκανναβινοειδή για να ασκήσουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Τα πλαστικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδειαγγειακής νόσου

Πλαστικά χοληστερόλη: Σε μια μελέτη σε ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας φθαλικός εστέρας, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να κάνει τα πλαστικά πιο ανθεκτικά, οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεσμεύτηκε να αξιολογήσει προσεκτικά τις επιπτώσεις της παραλλαγής "όμικρον" για την ανοσία του εμβολίου

Οι γιατροί στη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι οι ασθενείς έχουν ως επί το πλείστον ήπια συμπτώματα μέχρι στιγμής, αν και τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα είναι άτομα ηλικίας 20 και 30 ετών, που γενικά δεν αρρωσταίνουν τόσο από την COVID-19 όσο οι μεγαλύτεροι ασθενείς.