Επιστημονικά Νέα

Ελονοσία: Ίσως η λύση να βρίσκεται σε γενετικά τροποποιημένα κουνούπια

Ελονοσία: Ίσως η λύση να βρίσκεται σε γενετικά τροποποιημένα κουνούπια

Ελονοσία: Η επαναστατική τεχνική CRISPR, βραβευμένη με το Νόμπελ Χημείας του 2020, μετατρέπεται σε όπλο εναντίον μιας παγκόσμιας μάστιγας.

Χρησιμοποιώντας την τεχνική CRISPR, ένα μοριακό εργαλείο που φέρνει επανάσταση στη γενετική, ερευνητές στη Βρετανία δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα κουνούπια σχεδιασμένα να φρενάρουν την εξάπλωση της ελονοσίας.

Η ελονοσία, ή αλλιώς μαλάρια, είναι λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από μικροοργανισμούς του γένους Πλασμώδιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα συγκεκριμένων ειδών κουνουπιού.

Σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση eLife, ερευνητές του Imperial College στο Λονδίνο πρόσθεσαν στο γονιδίωμα του κουνουπιού Anopheles gambiae ένα γονίδιο που δρα κατά του παρασίτου.

Επεμβαίνοντας στα γονίδια

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία CRISPR-Cas9 –η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας του 2020 -για να εισαγάγουν στο γενετικό υλικό των κουνουπιών ένα γονίδιο, το οποίο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη με ανθελονοσιακή δράση. Το γονίδιο εισήχθη ανάμεσα σε γονίδια τα οποία ενεργοποιούνται με φυσικό τρόπο όταν το κουνούπι τρέφεται με αίμα. Με αυτόν τον τρόπο, μετά από κάθε τσίμπημα ενεργοποιείται η εν λόγω πρωτεΐνη.

Επιπλέον, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διαδικασία που ονομάζεται γονιδιωματική καθοδήγηση (gene drive) και αυξάνει τις πιθανότητες κληρονόμησης των επιθυμητών γονιδίων στην επόμενη γενιά. Έτσι, κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο έναν πληθυσμό κουνουπιών, στον οποίο το εν λόγω γονίδιο αύξανε τη συχνότητά του.

«Η γονιδιωματική καθοδήγηση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τον έλεγχο της μαλάριας», σημείωσε σε σχετικές δηλώσεις ο Δρ. Άστριντ Χόερμαν, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης, συμπληρώνοντας ότι «θελήσαμε ωστόσο να ακολουθήσουμε μια καθαρή πειραματική διαδικασία με σκοπό να δοκιμάσουμε τέτοιου είδους εργαλεία σε χώρες στις οποίες εμφανίζεται η ασθένεια συχνά».

Ασφαλής μέθοδος για το περιβάλλον;

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να αφήσουν τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια στο φυσικό περιβάλλον. Η μέθοδος αυτή έχει εγείρει στο παρελθόν διάφορους προβληματισμούς σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλές να αφεθούν γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη έρευνα φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τη γωνιδιωματική καθοδήγηση ώστε αυτή να δοκιμαστεί ως προς την αποτελεσματικότητά της στο πεδίο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο κουνούπι ελονοσίας εμφανίζεται σε πόλεις της Αφρικής

Πως η ελονοσία ανατρέπει τον σχεδιασμό των εμβολίων

Πώς μπορείτε να αποφύγετε τα κουνούπια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Nέα μελέτη των CDC για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων covid που αναπτύχθηκαν με τη μέθοδο mRNA

Οι ερευνητές στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο, για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο κορωνοϊού της Pfizer πέτυχε πτώση 94% στις συμπτωματικές μολύνσεις από κορωνοϊούς.

Έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού ζητούν 18 επιστήμονες από όλον τον κόσμο με ανοιχτή επιστολή

"Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις υποθέσεις τόσο για τις φυσικές όσο και για τις εργαστηριακές διαρροές έως ότου έχουμε επαρκή δεδομένα. Μια σωστή έρευνα θα πρέπει να είναι διαφανής, αντικειμενική, βασισμένη σε δεδομένα, να περιλαμβάνει ευρεία εμπειρογνωμοσύνη, να υπόκειται σε ανεξάρτητη εποπτεία και να είναι υπεύθυνη να ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο των συγκρούσεων. ενδιαφέροντος."

Η απότομη αύξηση της πίεσης του αίματος με κάθε καρδιακό παλμό αναγκάζει τον εγκέφαλο να πάλλεται

Εγκέφαλος βίντεο: Οι τεχνικές λεπτομέρειες της μεθόδου παρουσιάζονται σε δύο δημοσιεύσεις στις επιθεωρήσεις Brain Multiphysics και Magnetic Resonance in Medicine. Η κλαστική μαγνητική τομογραφία δίνει εικόνες δύο διαστάσεων, ωστόσο η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, την Κλινική «Όρος Σινάι» και άλλα αμερικανικά ιδρύματα μπόρεσε να συνδυάσει αλλεπάλληλες λήψεις, τραβηγμένες από διαφορετική οπτική γωνία, για να δημιουργήσουν βίντεο τριών διαστάσεων. Ήδη οι ερευνητές χρησιμοποιούν την τεχνική 3D αMRI για τη μελέτη της διάσεισης και της υδροκεφαλίας, ενώ ελπίζουν να την αξιοποιήσουν στο μέλλον για τη μέτρηση της ενδοκρανιακής πίεσης, η οποία για να μετρηθεί απαιτεί σήμερα τη δημιουργία μιας οπής στο κρανίο.

Διάστημα : Υπάρχουν ηφαίστεια στους πλανήτες

Διάστημα : Αν και μπορεί να είναι απειλή για την ανθρώπινη ζωή, τα ηφαίστεια μπορεί επίσης να είναι και ο λόγος για την ύπαρξή μας. Τα υποβρύχια ηφαίστεια δημιουργούν θερμές πηγές που ονομάζονται υδροθερμικοί αεραγωγοί, που ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να είναι εκεί που ξεκίνησε η ζωή στη Γη.

Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια απελευθερώθηκαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ

Μεταδοτικές ασθένειες: Έπειτα από μια δεκαετία προσπαθειών για την εξασφάλιση άδειας από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Oxitec ξεκίνησε τη δοκιμή στα τέλη Απριλίου με στόχο να μειώσει τον πληθυσμό του Aedes aegypti, ενός είδους κουνουπιού που ενοχοποιείται για κρούσματα δάγκειου και κίτρινου πυρετού τα τελευταία δέκα χρόνια.

Μαγνητικό πεδίο γης : Οι καρχαρίες το χρησιμοποιούν για την πλοήγηση τους στην θάλασσα

Μαγνητικό πεδίο γης οι καρχαρίες, δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από το σώμα τους - και το μαγνητικό πεδίο της Γης, αφού ορισμένοι καρχαρίες μπορούν να διαβάσουν το πεδίο της Γης σαν χάρτη και να το χρησιμοποιήσουν για να πλοηγηθούν στις ανοιχτές θάλασσες. 

Η μείωση της ανοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει περιπτώσεις βλεννομυκητίασης

Πιστεύεται ότι αυτή η μείωση της ανοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει αυτές τις περιπτώσεις βλεννομυκητίασης. Ο διαβήτης μειώνει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, ο κορωνοϊός την επιδεινώνει και, στη συνέχεια, τα στεροειδή που βοηθούν στην καταπολέμηση της Covid-19 ενεργούν σαν να προστίθενται καύσιμα στη φωτιά», λέει ο Δρ Nair.