ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ελονοσία Πρόληψη: Θανατηφόρο κρούσμα επαπειλείται στην αφρικανική ήπειρο

Ελονοσία Πρόληψη: Θανατηφόρο κρούσμα επαπειλείται στην αφρικανική ήπειρο

Ελονοσία Πρόληψη: Ένα νέο κουνούπι ελονοσίας εμφανίζεται στις πόλεις της Αφρικής, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για εκείνους που ζουν εκεί, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι προνύμφες του Anopheles stephensi – ο κύριος φορέας της ελονοσίας κουνουπιών της Ινδίας – είναι τώρα “άφθονες” σε τοποθεσίες σε ολόκληρη την Αφρική, σύμφωνα με ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Radboud της Ολλανδίας και το Ινστιτούτο Έρευνας Armauer Hansen της Αιθιοπίας.

Οι φορείς είναι ζωντανοί οργανισμοί που μπορούν να μεταδώσουν μολυσματικά παθογόνα μεταξύ ανθρώπων ή από ζώα σε ανθρώπους. Αυτό το είδος κουνουπιών εμφανίστηκε μόνο στην Αφρική πριν από λίγα χρόνια. Τώρα, αυτό το επεμβατικό έντομο είναι σε αφθονία σε πόλεις της Αιθιοπίας – και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε τοπικά στελέχη της ελονοσίας, ανέφεραν ερευνητές. Τα περισσότερα αφρικανικά κουνούπια που μπορούν να μεταδώσουν ελονοσία είναι γνωστό ότι εκτρέφονται σε αγροτικές περιοχές. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες ανησυχούσαν ήδη ότι το συγκεκριμένο κουνούπι βρήκε μια πρόσβαση στις αστικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων στην Αιθιοπία, το Σουδάν και το Τζιμπουτί, το οποίο οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ελονοσίας για τους αστικούς πληθυσμούς.

Η ελονοσία, η οποία μεταδίδεται μέσω του δαγκώματος των θηλυκών κουνουπιών Anopheles, είναι μια θεραπεύσιμη ασθένεια – ωστόσο 409.000 άνθρωποι πέθαναν από αυτό το 2019. Η αφρικανική περιοχή φιλοξένησε το 94% όλων των περιπτώσεων ελονοσίας και θανάτων το 2019, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι ερευνητές μελέτησαν εάν τα κουνούπια θα αποτελούσαν κίνδυνο για την υγεία εξαπλώνοντας τοπικά παράσιτα ελονοσίας. «Προς έκπληξή μας, το ασιατικό κουνούπι αποδείχθηκε ακόμη πιο ευαίσθητο στα τοπικά παράσιτα της ελονοσίας από την αποικία κουνουπιών της Αιθιοπίας. Αυτό το κουνούπι φαίνεται να είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός διασκορπιστής των δύο κύριων ειδών ελονοσίας», δήλωσε ο Teun Bousema, καθηγητής επιδημιολογίας. τροπικών μολυσματικών ασθενειών στο Radboud University Medical Center στο Nijmegen.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι πρέπει να ληφθούν γρήγορα μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση των κουνουπιών σε άλλες αστικές περιοχές της αφρικανικής ηπείρου σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases την Τετάρτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν το μέλλον της πανδημίας

Σκύλοι στην ανιχνευση της λοίμωξης covid-19

Εμβόλια: Κίνδυνος εμφάνισης ξεχασμένων λοιμωδών νοσημάτων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χωρίς προηγούμενο ιατρικό ιστορικό σήψη μετά από αισθητική επέμβαση σε 29χρονη γυναίκα

Ο Quirke είπε ότι ενώ η θεραπεία δεν είναι δύσκολη, είναι σημαντικό οι αισθητικοί ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν τις πιθανότητες μόλυνσης καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα πληρωτικά.

72χρονος άντρας στην Αγγλία διαγνώστηκε με κορωνοϊό που κράτησε περίπου 300 ημέρες

"Σε ένα σημείο, ήμουν ξαπλωμένος για δύο ή τρεις μήνες", είπε στο The Guardian. "Η γυναίκα μου έπρεπε να με πλένει και να με ξυρίζει στο κρεβάτι γιατί απλώς δεν μπορούσα να σηκωθώ. Μερικές φορές ευχόμουν να με έπαιρναν στη μέση της νύχτας, γιατί απλά δεν μπορούσα να συνεχίσω πια, ήμουν στο σημείο που φοβόμουν περισσότερο να ζήσω από το να πεθάνω."

Αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων που δημιουργούνται από εμβόλια COVID-19 σε έγκυες και μετά τον τοκετό γυναίκες.

Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από την COVID-19 σε σύγκριση με τις μη έγκυες και σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή άλλων κακών αποτελεσμάτων εγκυμοσύνης.

Κινέζοι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ να διαγράψουν τις ακολουθίες γονιδίων των πρώτων περιπτώσεων COVID-19

Η δημοσίευση της εφημερίδας του Δρ. Bloom θα μπορούσε να ενισχύσει τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη συνεργασία από την Κίνα στην παγκόσμια προσπάθεια εντοπισμού της πηγής του SARS-CoV-2.

Μπορούν τα αμυλούχα σνακ να βλάψουν την υγεία της καρδιάς;

Διατροφή Καρδιά: Σύμφωνα με νέα έρευνα, η κατανάλωση σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο μετά από οποιοδήποτε γεύμα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις κι άλλες αιτίες.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας

Άνοια: Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τροποποιώντας τους παράγοντες κινδύνου - που μπορούμε να αλλάξουμε - ο κίνδυνος άνοιας θα μπορούσε να μειωθεί περίπου στο ένα τρίτο. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που κάνει καλό στην καρδιά σας κάνει επίσης καλό στον εγκέφαλό μας.

Ασκήσεις Kegel για άνδρες: Πώς να τις κάνετε

Ασκήσεις Kegel: Πριν ξεκινήσετε την εξάσκηση Kegel, μάθετε πώς να εντοπίζετε τους σωστούς μύες και δώστε λίγο χρόνο στην προπόνηση για να κατανοήσετε τη σωστή τεχνική.