Επιστημονικά Νέα

Πως η ελονοσία ανατρέπει τον σχεδιασμό των εμβολίων

Πως η ελονοσία ανατρέπει τον σχεδιασμό των εμβολίων

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU) ανακάλυψαν μια ζωτική ένδειξη για το γιατί τα εμβόλια κατά της ελονοσίας συνεχίζουν να αποτυγχάνουν, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει τον τρόπο παρασκευής εμβολίων για τη θανατηφόρα ασθένεια. Η ελονοσία έχει τεράστια θνητότητα, ωστόσο η παρασιτική ασθένεια που εξαπλώνεται σε ανθρώπους από κουνούπια δεν έχει επί του παρόντος αποτελεσματικό εμβόλιο.

Οι ειδικοί της ANU από τη Σχολή Ιατρικής Έρευνας του John Curtin βρήκαν τώρα έναν τρόπο για ένα εμβόλιο να στοχεύσει καλύτερα την ασθένεια. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Cell Host & Microbe, δείχνουν πού πηγαίνουν λάθος τα εμβόλια κατά της ελονοσίας.

Τα αποτελεσματικά εμβόλια λειτουργούν δημιουργώντας αντισώματα κατά των μολυσματικών ασθενειών , επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό σύστημα να παρέχει επιτυχώς μακροχρόνια προστασία. Ωστόσο, τα τρέχοντα εμβόλια κατά της ελονοσίας απέτυχαν να παράγουν αρκετή προστασία.

“Διαπιστώσαμε ότι η προστασία με βάση τα αντισώματα κατά της ελονοσίας είναι δύσκολο να επιτευχθεί καθώς το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετά προστατευτικά αντισώματα μέσω του εμβολίου”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Hayley McNamara.

“Ένας μηχανισμός αρνητικής ανάδρασης εμποδίζει το ειδικό αντίσωμα της ελονοσίας να φτάσει στα απαραίτητα προστατευτικά επίπεδα. Το επίπεδο προστασίας που απαιτείται για την καταπολέμηση της ελονοσίας δεν είναι βιώσιμο χρησιμοποιώντας τις τρέχουσες στρατηγικές εμβολίων και παραμένει μόνο λίγες εβδομάδες μετά τον πρώτο εμβολιασμό.” Η έρευνα δείχνει ότι το αρνητικό σύστημα ανατροφοδότησης μπορεί να ξεπεραστεί με τη στρατηγική προσαρμογή εμβολίων για να στοχεύσει μια ποικιλία των επιφανειακών πρωτεϊνών του παρασίτου.

“Χρησιμοποιώντας ένα νέο μοντέλο, βρήκαμε ότι ο αρνητικός μηχανισμός ανάδρασης μπορεί να ξεπεραστεί με στρατηγικό σχεδιασμό εμβολίων για την άμεση απόκριση αντισωμάτων έναντι διαφορετικών στόχων στο παράσιτο της ελονοσίας”, δήλωσε η κα McNamara.

Οι ευκολότερες ασθένειες για τον εμβολιασμό απαιτούν μόνο μικρές ποσότητες αντισωμάτων για προστασία. Ωστόσο, σύνθετες ασθένειες όπως η ελονοσία και ο HIV απαιτούν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων για την ανάπτυξη της ανοσίας. “Τα εμβόλια της ελονοσίας αποτυγχάνουν επειδή παρέχουν ανοσία μόνο έναντι μιας επιφανειακής πρωτεΐνης του παρασίτου”, δήλωσε η κα McNamara.

“Η έρευνά μας δείχνει ότι τα εμβόλια θα πρέπει αντ ‘αυτού να στοχεύουν μια σειρά από τις επιφανειακές πρωτεΐνες του παρασίτου προκειμένου να παρέχουν προστασία από την ελονοσία. Η μακροχρόνια ανοσία κατά της ελονοσίας δεν επιτυγχάνεται με τις τρέχουσες στρατηγικές εμβολιασμού.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Χωρίς προηγούμενο ιατρικό ιστορικό σήψη μετά από αισθητική επέμβαση σε 29χρονη γυναίκα

Αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων που δημιουργούνται από εμβόλια COVID-19 σε έγκυες και μετά τον τοκετό γυναίκες.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κινέζοι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ να διαγράψουν τις ακολουθίες γονιδίων των πρώτων περιπτώσεων COVID-19

Η δημοσίευση της εφημερίδας του Δρ. Bloom θα μπορούσε να ενισχύσει τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη συνεργασία από την Κίνα στην παγκόσμια προσπάθεια εντοπισμού της πηγής του SARS-CoV-2.

Μπορούν τα αμυλούχα σνακ να βλάψουν την υγεία της καρδιάς;

Διατροφή Καρδιά: Σύμφωνα με νέα έρευνα, η κατανάλωση σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο μετά από οποιοδήποτε γεύμα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις κι άλλες αιτίες.

Ο Δρ Anthony Fauci προειδοποίησε την Τρίτη ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή της Delta έχει ανέβει τώρα και αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% των δειγμάτων αλληλουχίας.

Ωστόσο, τα εγκεκριμένα εμβόλια φαίνεται να παραμένουν αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής, με το εμβόλιο Pfizer να δείχνει 88% αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής νόσου δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Όλα τα παιδιά θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, δήλωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής

Εκτός από το οικογενειακό ιστορικό, η ομάδα συνιστά γιατρούς να ρωτήσουν σχετικά με λιποθυμία, εξαφάνιση ή ανεξήγητες επιληπτικές κρίσεις χωρίς προειδοποίηση, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης ή σε απάντηση σε δυνατούς θορύβους όπως κουδούνια, ξυπνητήρια και τηλέφωνα ή εάν ένας ασθενής είχε ποτέ άσκηση -σχετιζόμενο πόνο στο στήθος ή δύσπνοια.

Νέα έρευνα συνδέει την κοιλιακή παχυσαρκία με ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη

Καρκίνος Παχυσαρκία: Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου μεταξύ των Καναδών ανδρών και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Η κοιλιακή παχυσαρκία φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη σύμφωνα με νέα έρευνα από το INRS (Institut National de la Recherche Scientifique).

Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα - Τι λένε οι ειδικοί

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία ενώ έχει εμφανιστεί και στην Ευρώπη, προβληματίζει έντονα τους ειδικούς, με τους επιστήμονες του Αμερικανικού CDC (Centers for Disease Control and Prevention)να προειδοποιούν πως μπορεί να γίνει το επικρατές στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι.

Η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ηπατικών παθήσεων

Καφές Ήπαρ: Η κατανάλωση καφέ με ή χωρίς καφεΐνη σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας ηπατικής νόσου και σχετικών ηπατικών παθήσεων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε εχθές (21/06) στο επιστημονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης BMC Public Health.