Greek English French German Italian
Pin It

Στην Γεωργία Αθ. Σκιτζή 

Βρισκόμαστε σε θετική τροχιά ως χώρα, με δεδομένο ότι σε άλλες χώρες έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού, τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος στο healthweb.gr. Αναφερόμενος στα εισαγόμενα κρούσματα, που ανησυχούν τους ειδικούς, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε: «Έχουμε κάποια εισαγόμενα, τα αναμέναμε και κάποια άλλα στην ελληνική επικράτεια, που είναι εύκολο να ελεγχθούν». Όπως είπε, είναι θετικό ότι «μέρα με την ημέρα μαθαίνουμε περισσότερα για την αντιμετώπιση της νόσου κι έχουμε περισσότερα εργαλεία στα χέρια μας».

Αναλυτικά η συνέντευξη: 

Ανησυχείτε για νέες εστίες διασποράς του κοροναϊού λόγω τουριστών;

Ένας μικρός κίνδυνος υπάρχει αν οι τουρίστες που έρχονται δεν προσέξουν οι ίδιοι και δεν τους προσέξουμε και εμείς με τον κατάλληλο τρόπο. Να τηρήσουμε δηλαδή όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα. Μου έχει κάνει εντύπωση, ότι επειδή τα πήγαμε τόσο καλά στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος, έχω την αίσθηση ότι ενώ «μείναμε σπίτι», όταν ήρθε η ώρα του «μένουμε ασφαλείς» δεν είμαστε πειθαρχημένοι. Δεν τηρούν τις αποστάσεις, δεν φοράνε σωστά τη μάσκα. Σκεφτείτε, ότι κάποιοι φοράνε μάσκα και καλύπτει μόνο το πηγούνι τους. Βέβαια, το εμβόλιο ακόμη δεν έχει βρεθεί, ούτε το φάρμακο που λύνει εντελώς το πρόβλημα.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε μεγάλο ποσοστό στηρίζονται όλα και στην ειλικρίνεια του τουρίστα που συμπληρώνει το σχετικό online ερωτηματολόγιο. Θα πρέπει ο καθένας να είναι υπεύθυνος και να μην λέει ψέματα, γιατί όλα τα προβλεπτικά μοντέλα στηρίζονται στην αλήθεια, διαφορετικά θα βγαίνει λάθος πληροφορία. Πρέπει να υπάρχει ενσυνειδησία. Οι επίσημες αρχές του κράτους εφαρμόζουν μια χαρά τα πρωτόκολλα. Όταν όμως φύγει ο τουρίστας από το αεροδρόμιο και πάει σε ένα κατάλυμα, εκεί πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο οι κανόνες πρόληψης. Να τηρούνται οι αποστάσεις, να προσπαθήσουμε μόνοι μας να προστατευτούμε, να δρούμε σαν να είμαστε εμείς ασυμπτωματικοί φορείς και δεν το ξέρουμε. Αν έχουμε αυτή τη λογική, τότε θα μπορέσουμε με αποτελεσματικό τρόπο να περιορίσουμε το όποιο πρόβλημα προκύψει.

Κε Βασιλακόπουλε, υπάρχει κίνδυνος για νέο lockdown το Φθινόπωρο;

Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει νέο lockdown το Φθινόπωρο. Αν θα υπάρξει έκρηξη νέου κύματος θα είναι πιο αργά. Πλέον είμαστε πολύ πιο έτοιμοι. Έχουμε μάθει να κάνουμε ιχνηλάτηση και με τον ρυθμό που παράγεται νέα γνώση θα είμαστε πιο έτοιμοι, γιατί μέχρι τώρα ήταν σαν να πετάμε έναν αεροπλάνο σε υπερατλαντική πτήση και ταυτόχρονα το κατασκευάζουμε. Θα είμαστε πιο έτοιμοι, ελπίζω ότι οι κλίνες στις εντατικές που έχουν προετοιμαστεί, θα ανοίξουν κανονικά.

Τι δεν ξέραμε για τον κοροναϊό και το μάθαμε;

Πλέον εβδομάδα με την εβδομάδα γίνεται λιγότερο ασαφές το περιβάλλον σε σχέση με τον κοροναϊό. Αποκτούμε καινούργιες γνώσεις. Μαθαίνομε για παράδειγμα πια φάρμακα δεν είναι αναποτελεσματικά και συνεχώς δεν τα χορηγούμε, επειδή έχουν παρενέργειες. Μαθαίνουμε ότι κάποια είναι αποτελεσματικά, όπως για παράδειγμα η ρεμντεσιβίρη, οι οποία έχει λάβει και τις σχετικές εγκρίσεις. Μαθαίνουμε πως θα αερίσουμε σωστότερα έναν ασθενή σε εντατική θεραπεία. Υπάρχουν πολλά που μαθαίνουμε, δεν είναι η γνώση σταθερή. Όταν ξεκίνησε η πανδημία στην Ελλάδα, είχε ξεσπάσει περίπου ενάμιση μήνα πριν παγκόσμια. Βέβαια υπάρχει ακόμα ασάφεια, αλλά λιγότερη.

Υπάρχει ενδεχόμενο να εφαρμοστούν μερικά lockdown;

Αν περιοχικά υπάρχει μία έξαρση της επιδημίας, προφανώς πρέπει να γίνουν και τοπικά lockdown ή περιορισμοί της κυκλοφορίας ή και άλλα μέτρα πιο έντονα. Ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο στην εκάστοτε περιοχή, πρέπει να δρούμε αναλόγως. Τώρα όμως, είμαστε πιο ικανοί το επιδημικό φορτίο να το προσδιορίσουμε πλήρως. Οι ικανότητες να κάνουμε τεστ είναι πολύ μεγαλύτερες. Μήνα με το μήνα είμαστε πιο έτοιμοι. Και αυτό είναι πολύ θετικό.

Το Βέλγιο μας βάζει στην πορτοκαλί λίστα. Πώς το σχολιάζετε;

Μία χώρα που κατάφερε να έχει θνητότητα τρομερή σε σχέση με την Ελλάδα, δεν δικαιούται να σχολιάζει με αυτό τον τρόπο την πιο πετυχημένη χώρα της Ευρώπης.

Pin It

Cook name small