Greek English French German Italian
Pin It

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμεύσει £ 150 εκ., προκειμένου να καλύψει προσωρινά τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης 180.000 βρετανών υπηκόων που ζουν στην ΕΕ σε περίπτωση μη διαπραγμάτευσης του Brexit . Ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock , δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι φοιτητές, οι οποίοι μπορούν σήμερα να χρηματοδοτηθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο βάσει υφισταμένων αμοιβαίων συμφωνιών, θα συνεχίσουν να καλύπτονται για έξι μήνες μετά από μια «σύγκρουση».

Η κυβέρνηση θα πληρώσει επίσης τα έξοδα θεραπείας των τουριστών του Ηνωμένου Βασιλείου εάν ξεκίνησαν τις διακοπές τους πριν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ. "Η προστασία των δικαιωμάτων υγείας των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης", δήλωσε ο Χάνκοκ.

Ωστόσο, η κίνηση αντιμετωπίστηκε με οργή από ορισμένους. Ο Sue Wilson, πρόεδρος του Bremain στην Ισπανία, της χώρας όπου ζει η μεγαλύτερη ομάδα συνταξιούχων, δήλωσε: "Συνεχίζουν να προβαίνουν σε αυτές τις ανακοινώσεις και φαίνεται να νομίζουν ότι θα δώσουν σιγουριά. Αλλά είναι χρονικά περιορισμένες και συνεπώς έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα - οι άνθρωποι θα αναρωτηθούν τι συμβαίνει μετά από έξι μήνες.

"Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η διαβεβαίωση ότι τα δικαιώματά μας δεν αλλάζουν. Αυτό υποσχέθηκε ο Michael Gove και είναι σαφές κάθε φορά που κάνουν μια από αυτές τις δηλώσεις ότι το αναιρούν". Ο κ. Jeremy Morgan, αντιπρόεδρος της Βρετανίας στην Ευρώπη, δήλωσε ότι η βούληση της κυβέρνησης προς τους Βρετανούς να λύσουν την υγειονομική περίθαλψη αν εξαφανιστεί η κάλυψη του NHS ήταν "μια άλλη μαζική απογοήτευση" για τους συνταξιούχους του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

"Η κυβέρνηση τους παροτρύνει να" ενεργήσουν τώρα για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη "σαν να ήταν τόσο απλή όσο η παραγγελία καφέ σε ένα εστιατόριο", δήλωσε. "Οι άνθρωποι δεν θα λάβουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας εάν έχουν τις υπάρχουσες συνθήκες και στις χώρες όπου είναι δυνατόν να συμμετάσχουν σε ένα εθνικό σύστημα, το κόστος είναι απλά ανύπαρκτο για κάποιον που ζει στην κρατική σύνταξη - αξίας 20% λιγότερο σε ευρώ ως αποτέλεσμα του Brexit "

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να καλύψει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης για διάστημα έως 12 μηνών για όλους τους βρετανούς πολίτες της ΕΕ που είχαν αρχίσει θεραπεία πριν από την ημέρα εξόδου. Η νέα δέσμευση θα επεκτείνει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης για νέες συνθήκες και θεραπείες που αρχίζουν στη συνέχεια.

Υπολογίζεται ότι 1 εκατομμύριο Βρετανοί ζουν στην ΕΕ, αλλά η πλειοψηφία τους καταβάλλεται στα συστήματα υγείας των κρατών μελών της ΕΕ μέσω φορολογίας ή συνδυασμού φόρων και ασφαλίσεων, οπότε θα πρέπει να παραμείνουν καλυμμένοι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.

Η κυβερνητική ανακοίνωση καλύπτει τους Βρετανούς που είναι συνταξιούχοι, φοιτητές, υπάλληλοι των βρετανικών εταιρειών ή σε διακοπές όταν συμβαίνει το Brexit. Οι επισκέπτες που αρρωσταίνουν ή έχουν ατυχήματα σε διακοπές ή σε σύντομες διαμονές στην ΕΕ καλύπτονται επί του παρόντος από την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας, αλλά αυτό δεν θα ισχύει πλέον σε ένα σενάριο άτακτο brexit.

Επίσης, θα ακυρωθεί από ένα σφάλμα θα ήταν το αμοιβαίο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης S1 που χρησιμοποιήθηκε από περίπου 180.000 συνταξιούχους που κατέβαλαν τους φόρους τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αποφάσισαν να συνταξιοδοτηθούν αλλού στο μπλοκ, εκτός από την Ιρλανδία, όπου θα εξακολουθούσαν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις.

Η προσφορά της κυβέρνησης τον Μάρτιο για κάλυψη δαπανών για μόνο ένα χρόνο για θεραπεία που συμφωνήθηκε ή ξεκίνησε πριν από την ημέρα εξόδου προκάλεσε μανία, με μερικούς Βρετανούς στην ΕΕ να αμφισβητούν τι θα συνέβαινε εάν αρρώσταιναν μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ένωση.

Οι ερωτήσεις παραμένουν αναπάντητες σχετικά με το τι θα συμβεί μακροπρόθεσμα σε όσους επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν στο εξωτερικό, γνωρίζοντας ότι οι αμοιβαίες ρυθμίσεις εφαρμόζονται σε ολόκληρη την ΕΕ ως μέρος της ένταξης στην ΕΕ, εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Η κυβέρνηση πρότεινε τη συνέχιση της αμοιβαίας διευθέτησης μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2020 με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά δεν μπορούν να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες μέχρις ότου γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του Brexit.

Pin It

Cook name