Pin It

Ο πρόεδρος Donald Trump αναμένεται να υπογράψει μια εκτελεστική εντολή την επόμενη εβδομάδα που θα απαιτούσε για πρώτη φορά την αποκάλυψη των τιμών σε ολόκληρη τη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης, σε μια προσπάθεια που οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα μειώσουν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, ανέφερε το The Wall Street Journal. 

Η προεδρική οδηγία θα ζητούσε από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αναγκάσουν τις αποκαλύψεις τιμών σε όλη τη βιομηχανία, συμπερι-λαμβανομένων των ποσοστών που διαπραγματεύτηκαν μεταξύ των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών εταιρειών. Για τα φαρμακεία, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων και εκείνων των μέχρι τώρα εκπτώσεων που οι φαρμακοποιοί προσφέρουν στους διαχειριστές παροχών φαρμακείων για να κερδίσουν κάλυψη από τα έντυπα.

Λεπτομέρειες σχετικά με την τελική έκδοση της παραγγελίας θα συζητηθούν στο Λευκό Οίκο, ένα πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με τις συζητήσεις σύμφωνα με αναφορές στο WSJ. Και φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες εντός της διοίκησης. Για παράδειγμα, οι επιθετικές προτάσεις του HHS για την διαφάνεια των τιμών των φαρμάκων αντιμετωπίζουν αντιδράσεις από τον Joe Grogan, επικεφαλής του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου, 

Νωρίτερα φέτος, η HHS της Azar πρότεινε την απόσυρση των εκπτώσεων των φαρμακοποιών να πληρώνουν τα PBMs. Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτός ο κανόνας θα αφαιρέσει το κίνητρο για τις αυξήσεις των τιμοκαταλόγων, άλλοι υποστηρίζουν ότι θα δυσχέραινε τη διαπραγματευτική δύναμη των πληρωτών. Οι αυξανόμενες τιμές των φαρμάκων έχουν προκαλέσει μεγάλη δημόσια κατακραυγή - και την προσωπική κριτική του Trump. Τα βιοφάρμακα και τα PBMs έχουν συνήθως δείξει δάχτυλα ο ένας στον άλλο. Οι φαρμακοποιοί λένε ότι αναγκάζονται να αυξήσουν τις τιμές των καταλόγων για να δώσουν περιθώρια για μεγαλύτερες εκπτώσεις που θα τους προσφέρουν καλύτερη θέση στις φόρμες, παρόλο που οι καθαρές τιμές τους μειώθηκαν για μερικούς. Τα PBM, από την πλευρά τους, έχουν πει ότι οι φαρμακοποιοί αυξάνουν τις τιμές των φαρμάκων μόνο επειδή μπορούν.

Δεν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα σε ποια πλευρά υπάρχουν πιο πειστικά επιχειρήματα, διότι το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι οι εκπτώσεις είναι άγνωστες. Και αυτή είναι μια πτυχή της νέας οδηγίας του Trump μπορεί να αλλάξει. Η πρόταση του Azar δεν είναι ακόμα επίσημη - και ίσως να μην είναι βραχυπρόθεσμα - αλλά μια άλλη προς το στόχο της μεγαλύτερης διαφάνειας των τιμών των φαρμάκων. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η διοίκηση οριστικοποίησε έναν κανόνα που απαιτεί τώρα οι παραγωγοί φαρμάκων να συμπεριλάβουν τις τιμές αυτοκόλλητων ετικετών τους σε τηλεοπτικές διαφημίσεις για οποιοδήποτε φάρμακο που κοστίζει περισσότερο από 35 δολάρια για την προμήθεια ενός μήνα.

"Η αύξηση των διαφανειών αυτών των τιμών αποτελεί σημαντικό βήμα στις προσπάθειες του Προέδρου Trump για τη μεταρρύθμιση των αγορών συνταγογραφούμενων φαρμάκων και για την τοποθέτηση των ασθενών που είναι υπεύθυνοι για τη δική τους υγειονομική περίθαλψη", δήλωσε η Azar. Η βιομηχανία ήταν προφανώς απογοητευμένη, υποστηρίζοντας ότι η τιμή της λίστας προσφέρει λίγη βοήθεια στους ασθενείς, καθώς δεν αντανακλά το τι πληρώνουν από την τσέπη.

"Ανησυχούμε ότι ο κανόνας της διοίκησης που απαιτεί τιμοκαταστάσεις στην τηλεοπτική διαφήμιση άμεσης κατανάλωσης (DTC) θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στους ασθενείς και μπορεί να τους αποθαρρύνει να αναζητήσουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη", δήλωσε ο Steven Ubl, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του PhRMA.

Η διοίκηση Trump δεν είναι μόνη στην μετάβαση μετά από γνωστοποιήσεις τιμών φαρμάκων. Ο κ. Ron Wyden, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, ο οποίος συνυποψήφισε την πρόσφατη επίθεση κατά την αύξηση των τιμών της ινσουλίνης, μόλις την περασμένη εβδομάδα εισήγαγε νομοσχέδιο που θα απαιτούσε από τους ασφαλιστές να παρέχουν στους δικαιούχους πληροφορίες για τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης.

Pin It