ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μάσκες Κορωνοϊός: Το ΜΙΤ κατασκευάζει μάσκα που εξοντώνει τον Covid 19

Μάσκες Κορωνοϊός: Το ΜΙΤ κατασκευάζει μάσκα που εξοντώνει τον Covid 19

Μάσκες Κορωνοϊός: Το ΜΙΤ κατασκευάζει μάσκα που εξοντώνει τον Covid 19.  Οι ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μια μάσκα που παγιδεύει και εξουδετερώνει την επιβλαβή δράση του κορονοϊού με όπλο την θερμότητα.

Οι μάσκες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στο φιλτράρισμα ιών όπως ο ιός SARS-CoV-2, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης. Μια ομάδα ερευνητών από το MIT ελπίζει τώρα να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να δημιουργήσει μια μάσκα που απενεργοποιεί τους ιούς χρησιμοποιώντας θερμότητα.

Οι ερευνητές στοχεύουν να κατασκευάσουν μάσκες που ενσωματώνουν ένα θερμαινόμενο πλέγμα χαλκού. Καθώς το άτομο που φορά τη μάσκα αναπνέει μέσα και έξω, ο αέρας ρέει επανειλημμένα στο πλέγμα και τυχόν ιικά σωματίδια στον αέρα επιβραδύνονται και απενεργοποιούνται από το πλέγμα και τις υψηλές θερμοκρασίες. Μια τέτοια μάσκα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τους επαγγελματίες της υγείας, λένε οι ερευνητές, καθώς και για το κοινό σε καταστάσεις όπου η κοινωνική απόσταση θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί, όπως ένα πολυσύχναστο λεωφορείο. «Αυτή είναι μια εντελώς νέα ιδέα για τη μάσκα στο ότι δεν αποκλείει κυρίως τον ιό. Στην πραγματικότητα αφήνει τον ιό να περάσει από τη μάσκα, αλλά το επιβραδύνει και το απενεργοποιεί », λέει ο Michael Strano, ο καθηγητής χημικών μηχανικών Carbon P. Dubbs στο MIT.

“Αυτό το σχέδιο σημαίνει ότι μπορείτε να φορέσετε μια μικρή μάσκα, κάτι που θα ταιριάζει στο πρόσωπό σας, αλλά ο ιός μπορεί να περάσει πολύ περισσότερο χρόνο για να απενεργοποιηθεί από ό, τι χωρίς τον σχεδιασμό αντιδραστήρα αντίστροφης ροής”, λέει ο Strano. Το πλέγμα χαλκού περιβάλλεται από νεοπρένιο, ένα μονωτικό υλικό που εμποδίζει το εξωτερικό της μάσκας να γίνει πολύ ζεστό για φθορά. “Η συντριπτική πλειονότητα των μασκών λειτουργεί σήμερα με διήθηση, φιλτράρισμα σωματιδίων κατά μέγεθος ή ηλεκτρικό φορτίο”, λέει ένας από τους ερευνητές. “Αυτή η μάσκα βασίζεται σε έναν διαφορετικό μηχανισμό και λειτουργεί κυρίως με θερμική απενεργοποίηση.”

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η εξέλιξη στην ιατρική τεχνολογία φέρνει αυτοματοποιημένα εργαστήρια

Η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει τη διάγνωση στην ανάλυση αίματος

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο μοντέλο για τον σχεδιασμό φαρμάκων covid-19

Αντισώματα στο SARS-CoV-2 ανιχνεύονται έως και 3 μήνες μετά τη μόλυνση

Μια νέα μελέτη σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) δείχνει ότι τα αντισώματα IgA και IgM στο SARS-CoV-2 αποσυντίθενται γρήγορα, ενώ τα επίπεδα αντισωμάτων IgG διατηρούνται για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη μόλυνση.

Οι απογοητεύσεις που κρύβει το περιστασιακό σεξ

Σεξουαλική ζωή: Αρνητικές παράμετροι του περιστασιακού σεξ. Φίλοι με δικαιώματα, σχέσης μίας νύχτας, πρόσκληση για διασκέδαση. Το περιστασιακό σεξ έχει πολλές μορφές και μεταβλητές συνέπειες ανάλογα με το ποιος και με ποιες παραμέτρους ασκείται. Παραδοσιακά, οι συναισθηματικές και σεξουαλικές σχέσεις έχουν χτιστεί γύρω από το μοντέλο της ρομαντικής αγάπης. Ωστόσο, επί του παρόντος, υπάρχουν και […]

Χιλιοειπωμένες φράσεις- μύθοι για την ψυχοθεραπεία

Ψυχολόγος online: Φράσεις που έχετε πει ή ακούσει για την ψυχοθεραπεία σχεδόν πάντα περιστρέφονται γύρω από την ασυμφωνία ή την περιττότητα μιας ψυχολογικής θεραπείας. Αυτοί οι τύποι μύθων και ψευδών είναι επιβλαβείς και εμποδίζουν πολλούς ανθρώπους να λάβουν την επαγγελματική βοήθεια που χρειάζονται. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν αρκετά ότι όλος αυτός ο συνδυασμός εμπειριών […]

Η γήρανση μπορεί πράγματι να αντιστραφεί υποστηρίζει ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ

Ο Shai Efrati, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και επικεφαλής της μελέτης, ερευνά εδώ και χρόνια το όνειρο της αιώνιας νεότητας και λέει τώρα πως η γήρανση μπορεί πράγματι να αντιστραφεί.

Μην ξεχνάς την ερωτική ζωή με το ζευγάρι σου

Σεξ ζευγάρι: Είναι επιτυχία η θερμή ερωτική ζωή στις μακροχρόνιες σχέσεις. Είναι ένα κοινό στερεότυπο ότι τα παντρεμένα ζευγάρια ή αυτά που έχουν αφοσιωθεί σε σχέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζουν το ζήτημα της μη ύπαρξης αρκετών σεξουαλικών επαφών ή του σεξ όπως παλιά όταν η σχέση τους ήταν φρέσκια και νέα. Αυτό το στερεότυπο […]