Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός φάρμακο: Ιός «μοριακό ψαλίδι» ο επόμενος στόχος

Κορωνοϊός φάρμακο: Ιός «μοριακό ψαλίδι» ο επόμενος στόχος

Το SARS-CoV-2-PLpro προωθεί τη μόλυνση με την ανίχνευση και την επεξεργασία τόσο των ιογενών όσο και των ανθρώπινων πρωτεϊνών

Κορωνοϊός φάρμακο: Αμερικανοί και Πολωνοί επιστήμονες παρουσίασαν ένα νέο σκεπτικό για το σχεδιασμό φαρμάκων COVID-19 – μπλοκάροντας ένα μοριακό «ψαλίδι» που χρησιμοποιεί ο ιός για την παραγωγή ιών και για να απενεργοποιήσει τις ανθρώπινες πρωτεΐνες που είναι σημαντικές για την ανοσοαπόκριση. Οι ερευνητές είναι από το Κέντρο Επιστήμης Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο (UT Health San Antonio) και το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Βρότσλαβ. Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν από την αμερικανική ομάδα βοήθησαν τους Πολωνούς χημικούς να αναπτύξουν δύο μόρια που αναστέλλουν τον κόπτη, ένα ένζυμο που ονομάζεται SARS-CoV-2-PLpro.

Το SARS-CoV-2-PLpro προωθεί τη μόλυνση με την ανίχνευση και την επεξεργασία τόσο των ιογενών όσο και των ανθρώπινων πρωτεϊνών, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Shaun K. Olsen, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής βιοχημείας και δομικής βιολογίας στο Long School of Joe R. και Teresa Lozano Ιατρική στο UT Health San Antonio. “Αυτό το ένζυμο εκτελεί διπλό whammy”, είπε ο Δρ Olsen. “Διεγείρει την απελευθέρωση πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για την αναπαραγωγή του ιού και αναστέλλει επίσης μόρια που ονομάζονται κυτοκίνες και χημειοκίνες που σηματοδοτούν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στη μόλυνση”, δήλωσε ο Δρ Olsen.

Το SARS-CoV-2-PLpro κόβει τις ανθρώπινες πρωτεΐνες ουβικιτίνη και ISG15, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της ακεραιότητας των πρωτεϊνών. «Το ένζυμο δρα σαν μοριακό ψαλίδι», είπε ο Δρ Olsen. “Διασπά την ουβικιτίνη και το ISG15 μακριά από άλλες πρωτεΐνες, κάτι που αντιστρέφει τα φυσιολογικά αποτελέσματά τους». Η ομάδα του Δρ. Olsen, η οποία πρόσφατα μετακόμισε στο Long School of Medicine στο UT Health San Antonio από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, έλυσε τις τρισδιάστατες δομές του SARS-CoV-2-PLpro και των δύο μορίων αναστολέα, τα οποία ονομάζονται VIR250 και VIR251. Η κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Εργαστήριο Argonne κοντά στο Σικάγο.

«Ο συνεργάτης μας, ο Δρ Marcin Drag και η ομάδα του ανέπτυξαν τους αναστολείς, οι οποίοι είναι πολύ αποτελεσματικοί στο μπλοκάρισμα της δραστηριότητας του SARS-CoV-2-PLpro, αλλά δεν αναγνωρίζουν άλλα παρόμοια ένζυμα στα ανθρώπινα κύτταρα», δήλωσε ο Δρ Olsen. “Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο : Ο αναστολέας είναι ειδικός για αυτό το ιικό ένζυμο και δεν αντιδρά σταυρωτά με ανθρώπινα ένζυμα με παρόμοια λειτουργία.” Η εξειδίκευση θα είναι βασικός καθοριστικός παράγοντας της θεραπευτικής αξίας, είπε.

Η αμερικανική ομάδα συνέκρινε επίσης το SARS-CoV-2-PLpro με παρόμοια ένζυμα από κορωνοϊούς των τελευταίων δεκαετιών, SARS-CoV-1 και MERS. Έμαθαν ότι το SARS-CoV-2-PLpro επεξεργάζεται το ubiquitin και το ISG15 πολύ διαφορετικά από το αντίστοιχο του SARS-1. “Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι αν αυτό αντιπροσωπεύει μερικές από τις διαφορές που βλέπουμε στο πώς αυτοί οι ιοί επηρεάζουν τον άνθρωπο, αν όχι καθόλου”, δήλωσε ο Δρ Olsen. Κατανοώντας τις ομοιότητες και τις διαφορές αυτών των ενζύμων σε διάφορους ιούς κορωνοϊούς, μπορεί να είναι δυνατό να αναπτυχθούν αναστολείς που είναι αποτελεσματικοί έναντι πολλαπλών ιών και αυτοί οι αναστολείς θα μπορούσαν ενδεχομένως να τροποποιηθούν όταν άλλες παραλλαγές κορωνοϊού θα εμφανιστούν στο μέλλον, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ελπίδες για θεραπεία υπό προϋποθέσεις ασθενών με covid-19

H Takenda ξεκίνησε παραγωγή θεραπείας με πλάσμα Covid-19

H επιτάχυνση έγκρισης εμβολίων εγκυμονεί κινδύνους

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι των θαλασσών

Το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι στον κόσμο - ικανό να τρώει θαλάσσια θηλαστικά που ζυγίζουν αρκετές εκατοντάδες κιλά - είναι ο μεγάλος λευκός καρχαρίας. Τα μόνα δύο ψάρια που είναι μεγαλύτερα από τον μεγάλο λευκό καρχαρία είναι ο καρχαρίας φάλαινα και ο καρχαρίας basking και τα δύο όμως τρ΄ρφονται απλώς με πλαγκτόν.

Έρευνες διαπιστώνουν τα οφέλη της κατανάλωσης στους άντρες

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν τους περισσότερους καφέδες μέσα στην ημέρα είχαν μειωμένο κατά 9% κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σχέση με εκείνους που έπιναν ελάχιστους καφέδες έως καθόλου.

7 εξωγήινα πλάσματα που ζουν στα βάθη της θάλασσας

Αυτά τα θαλάσσια πλάσματα είναι τόσο παράξενα που δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν προέρχονται από το διάστημα! Όμως, είτε το πιστεύετε είτε όχι, όλα αυτά τα ζώα βρίσκονται στον πλανήτη Γη! Δείτε αυτά τα 9 θαλάσσια πλάσματα που είναι απλώς εξωπραγματικά!

Οι νευροεπιστήμονες ερευνούν τις αιτίες μιας διαδεδομένης οφθαλμικής νόσου

Νευροεπιστήμη κερατοειδής: Η δυστροφία του κερατοειδούς Fuchs είναι μια από τις πιο συχνές ασθένειες των ματιών που διαγιγνώσκονται σε σχεδόν 5% του πληθυσμού της Ευρώπης ηλικίας 40 ετών και άνω. Είναι μια κληρονομική ασθένεια των ματιών που προκαλεί προβλήματα όρασης και συνήθως εκδηλώνεται στη μέση ηλικία. Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου – φουσκάλες στην επιφάνεια […]

Έρευνα ενοχοποιεί το στοματικό σεξ για την εμφάνιση στοματοφαρυγγικού καρκίνου

Στοματικό σεξ: Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Βιρτζίνια Ντρέικ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Cancer" της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, μελέτησαν στοιχεία για 163 άτομα με στοματοφαρυγγικό καρκίνο σχετιζόμενο με τον ιό HPV και άλλους 345 ανθρώπους χωρίς τέτοια πάθηση.