Πολιτική Υγείας

Εμβόλια έγκριση κορωνοϊός: Η βιασύνη κακός σύμβουλος

Εμβόλια έγκριση κορωνοϊός: Η βιασύνη κακός σύμβουλος

Με όλα όσα διακυβεύονται από την επιτυχία ή μη ενός εμβολίου, ωστόσο, αξίζει πραγματικά κανείς να περιμένει ένα πλήρες σετ αποτελεσμάτων μιας δοκιμής

Εμβόλια έγκριση κορωνοϊός: Η ανάπτυξη και έγκριση εμβολίων είναι μια διαδικασία η οποία διαρκεί συνήθως αρκετά χρόνια, έχει ωστόσο συμπιεστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση σε μια περίοδο μικρότερη του ενός έτους. Στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ, αυτό δεν θεωρείται καν αρκετά σύντομο διάστημα – ωστόσο υπάρχει τρόπος να επιταχυνθούν τα πράγματα ακόμη περισσότερο.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ως φύλακας των “θυρών” για οποιοδήποτε νέο φάρμακο εισέρχεται στην αγορά, έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει τη ρυθμιστική διαδικασία σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης και να χορηγήσει έγκρισή πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμαστικές διαδικασίες.

Με όλα όσα διακυβεύονται από την επιτυχία ή μη ενός εμβολίου, ωστόσο, αξίζει πραγματικά κανείς να περιμένει ένα πλήρες σετ αποτελεσμάτων μιας δοκιμής. Υπάρχουν σημαντικοί επιστημονικοί λόγοι για κάτι τέτοιο και πραγματικοί κίνδυνοι από το να μην ακολουθηθεί μια τέτοια διαδικασία.

Δείτε παρακάτω:

  • Περιορισμένοι πόροι

Εάν η προστασία από ένα εμβόλιο που θα έχει εγκριθεί πρόωρα – είτε κατασκευάζεται από την Pfizer είτε από οποιονδήποτε άλλο – αρχίσει να εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου ή αποδειχθεί λιγότερο εντυπωσιακή σε σχέση με εκείνη που θα παρέχουν τα εμβόλια που θα ακολουθήσουν, το τελικό αποτέλεσμα θα καταλήξει να αποτελεί εξάντληση πολύτιμων πρώτων υλών, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αφιερωθεί σε καλύτερες επιλογές.

Η έγκριση είναι ένα και μόνο βήμα για τη λήψη εμβολίου από άτομα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τεράστιοι πόροι, από ανθρώπινο και οικονομικό κεφάλαιο έως γυάλινα φιαλίδια και πώματα από καουτσούκ, μπορεί να σπαταληθούν σε ένα όχι άριστο εμβόλιο, βλάπτοντας την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων θεραπειών και τεράστιας σημασίας, άσχετων με τον Covid προσπαθειών εμβολιασμού σε όλο τον πλανήτη (ενάντια στον κίνδυνο άλλων ασθενειών).

  • Εμπιστοσύνη

Ο σκεπτικισμός σχετικά με τα εμβόλια ήδη αφθονεί σε ορισμένα τμήματα του γενικού πληθυσμού. Άλλοι ανησυχούν ότι το να σπεύσει κανείς πρόωρα σε ένα εμβόλιο για την Covid-19 μπορεί να καταλήξει σε άστοχο “κόψιμο δρόμου” και σε αύξηση του κινδύνου.

Εάν ένα εμβόλιο το οποίο θα έχει εγκριθεί πρόωρα αποδειχθεί όχι το βέλτιστο, αυτές οι συμπεριφορές θα μπορούσαν να ενισχυθούν σημαντικά. Στη χειρότερη περίπτωση, ένα κακό αποτέλεσμα θα μπορούσε να κλονίσει την εμπιστοσύνη στους εμβολιασμούς, θέτοντας σε κίνδυνο τη πραγματική επιτυχία εξάλειψης ή μείωσης της εξάπλωσης πάρα πολλών μολυσματικών ασθενειών.

  • Χαμένες ευκαιρίες

Μια πρόωρη έγκριση χωρίς πολλά δεδομένα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και την ευρεία αποτελεσματικότητα – η οποία εξακολουθεί να είναι δυνατή ακόμη και με την πρόσφατα αποκαλυφθείσα οδηγία της FDA, σύμφωνα με την οποία απαιτείται κατά μέσο όρο παρακολούθηση δύο μηνών  για τους συμμετέχοντες σε μια δοκιμή – μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη άλλων εμβολίων.

Λιγότεροι άνθρωποι θα θέλουν να συμμετάσχουν σε μια δοκιμή που θα μπορούσε να τους παράσχει ένα εικονικό φάρμακο εάν υπάρχει ήδη ένα εγκεκριμένο εμβόλιο. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί πολλά εμβόλια τα οποία κρίνονται πολλά υποσχόμενα – συμπεριλαμβανομένων των “υπερσύγχρονων” εμβολίων, όπως αυτά της Arcturus και του Imperial College London, καθώς και οι προσπάθειες από τη Novavax και μια συνεργασία μεταξύ της GlaxoSmithKline και της Sanofi που χρησιμοποιούν δοκιμασμένη τεχνολογία – δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει δοκιμές τελικού σταδίου.

  • Απαιτείται υπομονή

Όπως όλοι οι άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη, θέλω να επανέλθω στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό και ένα εμβόλιο θα μας βοηθήσει να φτάσουμε εκεί. Θέλω ωστόσο μόνον ένα εμβόλιο που θα έχει περάσει από όλες τις δυσκολίες μιας δοκιμής πλήρους έκτασης. Ναι, οι πρωτοπόροι όσον αφορά το εμβόλιο, όπως η Pfizer, έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για πρόωρη έγκριση, εάν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Λίγη υπομονή, όμως, θα βοηθούσε στην άντληση πολύ περισσότερων πληροφοριών και θα έδινε σε άλλα ελπιδοφόρα εμβόλια την ευκαιρία να αποδείξουν επίσης την αξία τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Το μεγάλο μυστικό για  να τηρούν οι πολίτες τα υγειονομικά μέτρα κατά του κορωνοϊού

Δοκιμή μαζικού εμβολίου COVID-19 ξεκινά στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ευρώπη πανδημία κόπωση: Η έξαρση του κορωνοϊού και το αντίδοτο στην κόπωση των πολιτών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ξαφνική ανατροπή στην τακτική εμβολιασμών "ανοίγει" τα εστιατόρια στη Βουλγαρία

Ο Μπορίσοφ, ο οποίος καυχάται για «μια τέλεια οργάνωση» των εμβολιασμών, βλέπει στην πρόσφατη συρροή ένα επιχείρημα για τη χαλάρωση των περιορισμών, οι οποίοι ήταν ήδη «οι λιγότερο αυστηροί στην Ευρώπη», παρά την αύξηση των μολύνσεων αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

Συμφωνήθηκε η ανάγκη έκδοσης ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού στη Σύνοδο Κορυφής των 27 της ΕΕ,

Πάντως, και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει κοινή γραμμή αλλιώς θα υπάρξουν διμερείς λύσεις κι ο ρόλος της ΕΕ είναι να υπάρξει διασφάλιση της αναγνώρισης των εμβολιασμών.

Το τελεσίγραφο Ντράγκι για τα εμβόλια και η έξαρση του κορονοϊού στην Ιταλία

Ντράγκι Ιταλία κορονοϊός: «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά την συμμετοχή του στην σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της Ένωσης -η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης- όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Ο Ιταλός πρωθυπουργός διερωτήθηκε για ποιο λόγο και […]

Στο επίκεντρο η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας

Πολιτική Προστασία: Η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης μέσω τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με συμμετοχή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και του Αναπληρωτή Υπουργού αρμόδιου για την Πολιτική Άμυνα, τις Έκτακτες Ανάγκες και την Εξάλειψη Συνεπειών από Φυσικές Καταστροφές (EMERCOM) της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Alexander Chupriyan, καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών της.

B. Κικίλιας: Κατειλημμένο το 90% των ΜΕΘ

Κικίλιας ΜΕΘ: Κατειλημμένο το 90% των κρεβατιών. "Καμπανάκι" για την πορεία της πανδημίας στην Αττική έκρουσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν αναμένεται άμεσα χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στο λεκανοπέδιο.

Άνοιγμα συνόρων από τον Μάιο για εμβολιασθέντες Βρετανούς μελετά η Ελληνική Κυβέρνηση

Στον οδικό χάρτη προβλέπεται ότι η βρετανική κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει την κατάσταση στις 12 Απριλίου και θα καθορίσει πότε θα ξαναρχίσουν οι διεθνείς πτήσεις, όμως αυτό δεν προβλέπεται να γίνει νωρίτερα από τις 17 Μαΐου.

Καθολικό lockdown στην Αρκαδία

Κορωνοϊός: Ολοένα και περισσότερες περιοχές τίθενται σε καθεστώς καθολικού lockdown, μιας και τα κρούσματα δεν πέφτουν, αλλά αντιθέτως αυξάνονται όσο περνούν οι μέρες.