Τεχνολογία

Ιατρική τεχνολογία εργαστήρια: Η εξέλιξη οδηγεί στην αυτοματοποίηση και τη ρομποτική εκτέλεση

Ιατρική τεχνολογία εργαστήρια: Η εξέλιξη οδηγεί στην αυτοματοποίηση και τη ρομποτική εκτέλεση

Η εργαστηριακή πληροφορική και η ρομποτική μπορεί να λάβουν πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού πειραματισμού υψηλής απόδοσης έως τις πλήρεις ψηφιακές πλατφόρμες και τους ενσωματωμένους αισθητήρες για την παρακολούθηση πειραμάτων

Ιατρική τεχνολογία εργαστήρια: Η IDTechEx έχει εντοπίσει τρεις πυλώνες τεχνολογίας πυρήνα που απαιτούνται για την εμφάνιση αυτοκινούμενων εργαστηρίων, όπως η εργαστηριακή πληροφορική, η πληροφορική υλικών και η ρομποτική. Αυτοματοποιημένα σύγχρονα εργαστήρια, όπου ένα εργαστήριο επιλέγει αυτόματα τι πειράματα θα κάνει, τα εκτελεί ρομποτικά, παρακολουθεί την αντίδραση με ενσωματωμένους αισθητήρες, αποκτά και αναλύει τα αποτελέσματα και στη συνέχεια αποφασίζει τι πείραμα θα κάνει, μπορεί να απέχει πολύ από το να επιτευχθεί, ωστόσο η IDTechEx έχει επισημάνει πώς υπάρχουν τεχνολογικές καινοτομίες που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία τους. Στο πλαίσιο αυτό η IDTechEx κυκλοφόρησε μια λεπτομερή έκθεση σχετικά με την πληροφορική υλικών, αναφέροντας τις βασικές τεχνολογίες, τους παίκτες, τις εφαρμογές και τις προοπτικές της αγοράς.

Εργαστηριακή πληροφορική

Ο ρόλος της εργαστηριακής πληροφορικής και της ρομποτικής μπορεί να λάβει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού πειραματισμού υψηλής απόδοσης έως τις πλήρεις ψηφιακές πλατφόρμες και τους ενσωματωμένους αισθητήρες για την παρακολούθηση πειραμάτων. Αυτές οι εξελίξεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αναπαραγωγιμότητα, την ικανότητα εσωτερικής κοινοποίησης, την ασφάλεια και το ρυθμό δημιουργίας πειραματικών δεδομένων. Υλικά πληροφορικής (ή χημικοπληροφορική ή βιοπληροφορική ανάλογα με την περίπτωση) διαδραματίζουν βασικό ρόλο σε κάθε στάδιο του πειραματικού κύκλου. Από τον έλεγχο των υποψηφίων και τις οπισθοσυνθετικές προβλέψεις έως τις σχέσεις δομής-ιδιοκτησίας και την περαιτέρω ανάλυση, ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει σε μια εργαστηριακή διαδικασία κλειστού βρόχου είναι προφανής. Εργασία από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης είναι μερικά από τα βασικά ινστιτούτα σε αυτόν τον τομέα, με το Kebotix και το DeepMatter Group να είναι βασικοί παίκτες που εμπορευματοποιούν αυτές τις εξελίξεις.

Τρέχουσες εξελίξεις

Τα τρέχοντα παραδείγματα προόδου που έγιναν σε αυτοματοποιημένα εργαστήρια περιλαμβάνουν μια πρώιμη μελέτη που αποδείχθηκε από το ερευνητικό εργαστήριο Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σε συνεργασία με την Lockheed Martin. Συνδυάζοντας σύνθεση CVD υψηλής απόδοσης SWCNT με τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης (AI), δημιούργησαν ένα Αυτόνομο Ερευνητικό Σύστημα (ARES), αποδεικνύοντας ότι το σύστημα θα μπορούσε να μάθει να βελτιστοποιεί την ανάπτυξη των νανοσωλήνων ελέγχοντας διάφορες πειραματικές παραμέτρους.

Επιπλέον, το 2020 το κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και το Πανεπιστήμιο του Buffalo έδειξαν μια απόδειξη της έννοιας στην οποία μια κατάλληλη κβαντική κουκκίδα θα μπορούσε να αναγνωριστεί και να παραχθεί σε λιγότερο από 15 λεπτά για οποιοδήποτε χρώμα. Ομοίως, η εργασία από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης διερεύνησε τη χημεία συντονισμού μέσω της ανακάλυψης νέων υπερμοριακών συμπλοκών με ένα αυτόνομο χημικό ρομπότ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει τη διάγνωση στην ανάλυση αίματος

Το πρώτο μεταπτυχιακό στην ψηφιακή υγεία από το πανεπιστήμιο Sheffield Hallam

Κλινικές δοκιμές ψηφιακή εποχή: Τα εμπόδια και η ανάγκη για μεταρρύθμιση

200 ρομπότ σε νοσοκομεία της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Νοσοκομεία από τα περισσότερα κράτη μέλη εξέφρασαν ενδιαφέρον να προμηθευτούν αυτά τα ρομπότ, τα οποία μπορούν να απολυμάνουν μέσα σε μόλις σε 15 λεπτά τους συνήθεις χώρους των ασθενών, χρησιμοποιώντας υπεριώδη ακτινοβολία, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη και τη μείωση της διασποράς του ιού.

Νέα τεχνολογία ψύξης χωρίς ηλεκτρισμό εμπνευσμένη από τις καμήλες

"Θέλουμε αυτό να αποτελέσει πράσινη τεχνολογία", εξήγησε ο κύριος συντάκτης της έρευνας  Zhengmao Lu. Ίσως αυτό να βοηθήσει και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας για νέα εμβόλια, όπως αυτό της COVID-19, το οποίο μέχρι σήμερα για να συντηρηθεί φαίνεται να χρειάζεται παραμονή και αποθήκευση σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ειδικά διαμορφωμένος εξωσκελετός βοηθά ασθενείς με παράλυση

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τον εξωσκελετό σε 50 ασθενείς με παράλυση, διαπιστώνοντας πως η πλειονότητα εξ αυτών κατόρθωσε να περπατήσει και πάλι. Μάλιστα η ικανότητα αυτή βελτιωνόταν με τη χρήση του εξωσκελετού.

"Έξυπνος" υπερηχογράφος παρακολουθεί ασθενείς με covid-19

Υπερηχογράφος τεχνητή νοημοσύνη: Η Καλιφόρνια, το Caption Health, έλαβε επιχορήγηση 4,95 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Bill + Melinda Gates για την ανάπτυξη υπερήχου πνευμόνων που καθοδηγείται από τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία λέει ότι η επιχορήγηση θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν νέα τεχνολογία AI που θα επιτρέπει σε ακόμη και έμπειρους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να […]