Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Fitness

Την άνοιξη & το καλοκαίρι αδυνατίζουμε πιο εύκολα;

Την άνοιξη & το καλοκαίρι αδυνατίζουμε πιο εύκολα;

Τα βαριά ρούχα του χειμώνα αντικαταστάθηκαν από τα ελαφριά ανοιξιάτικα συνολάκια και τα περιττά κιλά του χειμώνα άρχισαν να φαίνονται.  Για πολλούς ανθρώπους ξεκινάει το άγχος της δίαιτας και της απώλειας σωματικού βάρους. Δημιουργείται το ερώτημα  την άνοιξη και το  καλοκαίρι πράγματι είναι ποιο εύκολη η απώλεια κιλών και αν αυτό έχει μία ευρύτερη επιστημονική εξήγηση;

 Σχετικές πληροφορίες  δίνει στο www.Life2day.gr  η  Γεωργία Καπώλη, MSc-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι καταφατική και έχει τη βάση της τόσο στην καλοκαιρία που παρατηρείται, όσο και στις διάφορες ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν αυτήν την εποχή.Τις εποχές αυτές  λόγω του ότι η διάρκεια της μέρας επιμηκύνεται, μας επιτρέπεται να περπατάμε και να κινούμαστε περισσότερο. Η υπερκινητικότητα λόγω μεγαλύτερης διάρκειας της ημέρας, αυξάνει την κατανάλωση θερμίδων και τη μεταβολική δραστηριότητα. Συνεπώς, μπορεί να τρώμε το ίδιο με το χειμώνα, αλλά αυτό το οποίο καίμε είναι πολύ περισσότερο.

Το καλοκαίρι η καταναλωθείσα ποσότητα του φαγητού μειώνεται, μιας και η όρεξή μας είναι μικρότερη. Όλη αυτή η αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς ενισχύεται και από τη βελτίωση της διάθεσης μας για ταξίδια και εκδρομές, που συμβάλλουν με τη σειρά τους στην αύξηση της φυσικής μας  δραστηριότητας και κατεπέκταση στην αύξηση των καύσεων μας. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η μειωμένη όρεξη τις παραπάνω εποχές  και η βελτίωση της διάθεσης μας δεν έχουν μόνο θεωρητικό υπόβαθρο, αλλά πρόκειται για δύο συνισταμένες συνεργασίας αισθήσεων, σώματος και πνεύματος, που σε διέγερση προκαλούν τη συμμετοχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, η ευδιαθεσία η οποία προκαλείται σε σημαντικό βαθμό από την καλοκαιρία συμβάλλει στην αυξημένη έκκριση κατεχολαμινών, με κύριους αντιπροσώπους την αδρεναλίνη και τη νορ-αδρεναλίνη. Οι δύο βασικές ορμόνες του αυτόνομου νευρικού συστήματος είναι ισχυροί ανορεξιογόνοι θερμογενετικοί και λιπολυτικοί παράγοντες, που συμβάλλουν τα μέγιστα στην απώλεια βάρους, τόσο στο επίπεδο του περιορισμού της όρεξης όσο και σε αυξημένη καύση θερμίδων, αλλά και σε απευθείας διάσπαση του λίπους. Aν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις ομολογουμένως αυξημένες θερμίδες που καταναλώνουμε κατά τη φυσική δραστηριότητα στη διάρκεια μίας υπέροχης ημέρας, τότε καταλαβαίνουμε πόσο θετικά μπορεί να επιδρά η καλοκαιρία στο σωματικό μας βάρος!

Έτσι, αυτό το οποίο μας μένει προκειμένου να μειώσουμε ή/και να σταθεροποιήσουμε το σωματικό μας βάρος, σε καλά για την υγεία μας επίπεδα, είναι να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητα μας τις βασικές αρχές της σωστής διατροφής.

  •  Η εφαρμογή  μικρών και συχνών γευμάτων, και ειδικότερα του πρωινού, ανεφοδιάζουν συνεχώς με ενέργεια τον οργανισμό. Επιπλέον, κάθε γεύμα θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά, έτσι ώστε να προλαβαίνει να επέρχεται το αίσθημα του κορεσμού και να αποφεύγονται με αυτόν τον τρόπο τα τσιμπολογήματα.
  •  Η  κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες (κρέατα, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, αμυλούχα) σε σωστή ποσότητα και συχνότητα, εφοδιάζουν τον οργανισμό με όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά.
  •  Η  κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ και κυρίως πριν το ύπνο καλό είναι να αποφεύγεται, μιας και η καύση των τροφών γίνεται με πολύ μικρότερο ρυθμό, ενώ η αποθήκευση λίπους είναι πιο έντονη.

Για τη μείωση ή διατήρηση του σωματικού βάρους καλό είναι να μειωθεί η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπος και ζάχαρη (τηγανητά φαγητά , κέικ, σοκολάτες, μαρμελάδες, πάστες πίτες, μαγιονέζες, κρέμες, ντρέσινγκ, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά σε λίπος).

  • Μη χρησιμοποιείτε βούτυρο ή μαργαρίνες, αλλά προτιμήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Μειώστε την κατανάλωση των πλήρη σε λίπος γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και προτιμάτε όσα είναι αποβουτυρωμένα και χαμηλά σε λιπαρά.
  •  Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και δίνουν το αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, μειώνοντας έτσι την όρεξη. Έτσι, προτιμήστε το ψωμί ολικής άλεσης και τα μαύρα μακαρόνια και ρύζι, τρώτε 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια), μαγειρεμένα με λίγο λάδι και καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
  •  Η  απώλεια και η σταθεροποίηση του σωματικού βάρους επιτυγχάνεται με την περιορισμένη κατανάλωση αλατιού και αλκοόλ και αντίθετα η αυξημένη κατανάλωση νερού βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και προσφέρει ευεξία.

Βιογραφικό

Γεωργία Καπώλη

Επικοινωνία:

6946371446

Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής πραγματοποιεί εννιάμηνη πρακτική άσκηση στα διαιτολόγια τμήματα του Λαϊκού Νοσοκομείου, του Τζανείου Νοσοκομείου, του Νοσοκομείου ΚΑΤ, του Σισμανογλείου Νοσοκομείου και του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού όπως επίσης εργάζεται εθελοντικά για ένα χρόνο (Σεπτέμβριος 2002 – Σεπτέμβριος 2003) στο Κέντρο Διαιτολογικής Υποστήριξης και Mεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΝΑΝΣΙΣ στον Πειραιά.

Τον Ιούλιο του 2004 αποφοιτεί από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με βαθμό 7.2 (Λίαν Καλώς). Το Σεπτέμβρη του 2004 εισάγεται στο μεταπτυχιακό τμήμα Κλινικής Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου του Roehampton of Surrey του Λονδίνου στο οποίο φοιτεί για ένα χρόνο (Σεπτέμβριος 2005). Από το Μάρτιο του 2005 είναι ενεργό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων.

Από τον Οκτώβριο του 2005 έως το Δεκέμβριο του 2006 υπήρξε υπεύθυνη του διαιτολογικού τμήματος του Κέντρου αισθητικής και αδυνατίσματος UPTEMPO στον Πειραιά. Από τον Ιανουάριο του 2007 έως το Δεκέμβριο του 2010 ήταν υπεύθυνη του Διαιτολογικού Τμήματος του Ιατρικού και Διαγνωστικού Κέντρου EUROMEDICA στην Κηφισιά. Τα τελευταία 4 έτη είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ στο Κολωνάκι και  Πατήσια. Τέλος, από τον Ιούνιο του 2007 είναι Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ στη Νεμέα Κορινθία

Εμφανίζεται σε περιοδικά εκπομπές τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤΕΝΝΑ, ΣΚΑΪ, ΝΕΤ, STAR CHANNEL, σχολιάζοντας θέματα Διατροφής & Yγείας. Από την έναρξη της σταδιοδρομίας της μέχρι και σήμερα αρθρογραφεί συστηματικά σε ημερήσιες εφημερίδες και σε περιοδικά (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΚΕΡΔΟΣ, CITY PRESS, ΑΥΡΙΑΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, FORMA, VITALITE, ΕΓΩ, ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΑ) .

Από το 2001 έως σήμερα έχει παρακολουθήσει όλα τα συνέδρια διατροφής, κλινικής διαιτολογίας, παχυσαρκίας και τροφίμων.Τον Ιανουάριο του 2010 ανακυρήχθηκε Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα οφέλη των squats

Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να χτίσετε μύες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μυστικά για να βελτιώσετε εύκολα τη φυσική σας κατάσταση - Τρέξιμο με διαλείμματα

Αν αποφασίσατε να ξεκινήσετε τρέξιμο για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα δείτε άμεσα αποτελέσματα, αρκεί να ακολουθήσετε τις πολύτιμες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί και θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε

Ο ιδανικός τρόπος προθέρμανσης για να μην τραυματίζονται οι μυς

Η προθέρμανση (warm up) είναι μια ευρέως αποδεκτή πρακτική η οποία προηγείται οποιασδήποτε μορφής άσκησης - γυμναστικής και θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστης απόδοσης και μείωσης του κίνδυνου τραυματισμού.

Ποιά τα οφέλη στην υγεια της γρήγορης δίαιτας του μοναχού

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να στοχεύουν σε ένα μέτριο βάρος, επειδή η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες είναι καταστάσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων

Πώς η γυμναστική θα αποδώσει περισσότερους καρπούς

Αν είστε από εκείνους που ξεκινούν γυμναστήριο και σε λιγότερο από ένα μήνα έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια επειδή βλέπουν ότι δε μπορούν να πετύχουν τους στόχους της προπόνησης, μην απογοητεύεστε - Υπάρχει τρόπος να τα καταφέρετε και, μάλιστα, εξαρτάται απόλυτα από εσάς!

Ο ρόλος των επιπέδων γλυκόζης στην σκελετική αποκατάσταση

Ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο έδειξαν ότι τα δορυφορικά κύτταρα των σκελετικών μυών, που είναι βασικοί παράγοντες στην επιδιόρθωση των μυών, πολλαπλασιάζονται καλύτερα σε περιβάλλον χαμηλής γλυκόζης.

Close Icon