Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Fitness

Σκελετικός μυς αποκατάσταση: Ο παράγοντας γλυκόζη στο αίμα βοηθά στην αποκατάσταση των μυών

Σκελετικός μυς αποκατάσταση: Ο παράγοντας γλυκόζη στο αίμα βοηθά στην αποκατάσταση των μυών

Ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο έδειξαν ότι τα δορυφορικά κύτταρα των σκελετικών μυών, που είναι βασικοί παράγοντες στην επιδιόρθωση των μυών, πολλαπλασιάζονται καλύτερα σε περιβάλλον χαμηλής γλυκόζης.

Σκελετικός μυς αποκατάσταση: Ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο έδειξαν ότι τα δορυφορικά κύτταρα των σκελετικών μυών, που είναι βασικοί παράγοντες στην επιδιόρθωση των μυών, πολλαπλασιάζονται καλύτερα σε περιβάλλον χαμηλής γλυκόζης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμβατική σοφία που λέει ότι τα κύτταρα των θηλαστικών είναι υγιέστερα όταν υπάρχει περισσότερη ζάχαρη για να τροφοδοτήσει τις δραστηριότητές τους. Επειδή τα περιβάλλοντα με εξαιρετικά χαμηλή γλυκόζη δεν επιτρέπουν σε άλλους τύπους κυττάρων να πολλαπλασιαστούν, η ομάδα μπόρεσε να παράγει καθαρές καλλιέργειες δορυφορικών κυττάρων, μια πιθανώς σημαντική ώθηση για τη βιοϊατρική έρευνα.

Με τη φθορά της καθημερινής χρήσης, οι μυς επιδιορθώνονται συνεχώς για να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί η επιδιόρθωση των μυών σε κυτταρικό επίπεδο. Τα δορυφορικά κύτταρα των σκελετικών μυών, ένας ειδικός τύπος βλαστικών κυττάρων βρίσκεται μεταξύ δύο στρωμάτων που ονομάζονται σάρκολμα και βασικός υμένας περιβάλλοντας τα κύτταρα των μυϊκών ινών, έχει βρεθεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Όταν τα μυϊκά κύτταρα έχουν υποστεί ζημιά, τα δορυφορικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται και τελικά εισέρχονται στα μυϊκά κύτταρα. Αυτό όχι μόνο βοηθά στην αποκατάσταση των ζημιών, αλλά διατηρεί και τη μυϊκή μάζα. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η μυϊκή απώλεια οφείλεται σε ασθένεια ή την ηλικία και η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων μηχανισμών αποτελεί βασική πρόκληση για την ιατρική επιστήμη.

Κοιτώντας τα δορυφορικά κύτταρα σε τρυβλία Petri, παρατήρησαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στο ρυθμό με τον οποίο αναπτύχθηκαν. Αυτό είναι αντίθετο από ό,τι θα περίμενε κανείς. Η γλυκόζη θεωρείται απαραίτητη για την κυτταρική ανάπτυξη. Μετατρέπεται σε ATP, το καύσιμο που οδηγεί σε πολλές κυτταρικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα επιβεβαίωσε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης οδήγησαν σε μεγαλύτερο αριθμό δορυφορικών κυττάρων, με όλους τους βιοχημικούς δείκτες που συνδέονται με το μεγαλύτερο βαθμό πολλαπλασιασμού τους να είναι αυξημένοι. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν επίσης ότι αυτό δεν ισχύει για όλα τα κύτταρα, κάτι που κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν με επιτυχία προς όφελός τους. Σε πειράματα με υψηλή γλυκόζη, οι καλλιέργειες των δορυφορικών κυττάρων κατέληγαν πάντα ως μεικτό αποτέλεσμα, λόγω του πολλαπλασιασμού άλλων των τύπων κυττάρων στο αρχικό δείγμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η τακτική άσκηση διατηρεί τον εγκέφαλό σας ενεργό

Η αλήθεια για το απόλυτο μήλο της έριδος των διατροφολόγων τους υδατάνθρακες

Η αθλητική διατροφή είναι το θεμέλιο της αθλητικής επιτυχίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα οφέλη των squats

Αθλητισμός: «Τα squats είναι ωφέλιμα για όλους», λέει. «Από τους ελίτ αθλητές μέχρι τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες κατά την περίοδο μετά τον τοκετό», λέει ο Chris Gagliardi, πιστοποιημένος personal trainer του Αμερικανικού Συμβουλίου για την Άσκηση. Παρακάτω κάνουμε μια βουτιά στην επιστήμη πίσω από τα οφέλη τους.

Μυστικά για να βελτιώσετε εύκολα τη φυσική σας κατάσταση - Τρέξιμο με διαλείμματα

Αν αποφασίσατε να ξεκινήσετε τρέξιμο για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα δείτε άμεσα αποτελέσματα, αρκεί να ακολουθήσετε τις πολύτιμες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί και θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε

Ο ιδανικός τρόπος προθέρμανσης για να μην τραυματίζονται οι μυς

Η προθέρμανση (warm up) είναι μια ευρέως αποδεκτή πρακτική η οποία προηγείται οποιασδήποτε μορφής άσκησης - γυμναστικής και θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστης απόδοσης και μείωσης του κίνδυνου τραυματισμού.

Ποιά τα οφέλη στην υγεια της γρήγορης δίαιτας του μοναχού

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να στοχεύουν σε ένα μέτριο βάρος, επειδή η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες είναι καταστάσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων

Πώς η γυμναστική θα αποδώσει περισσότερους καρπούς

Αν είστε από εκείνους που ξεκινούν γυμναστήριο και σε λιγότερο από ένα μήνα έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια επειδή βλέπουν ότι δε μπορούν να πετύχουν τους στόχους της προπόνησης, μην απογοητεύεστε - Υπάρχει τρόπος να τα καταφέρετε και, μάλιστα, εξαρτάται απόλυτα από εσάς!

Close Icon