ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μυϊκή μάζα ηλικία: ποια ορμόνη προστατεύει τους μύες

Μυϊκή μάζα ηλικία: ποια ορμόνη προστατεύει τους μύες

Μυϊκή μάζα ηλικία: Η γκρελίνη, γνωστή και ως ορμόνη της πείνας, ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των ηλικιωμένων από την απώλεια μυϊκής μάζας και την εκδήλωση σαρκοπενίας, βάσει έρευνας του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Πιεμόντε στην Ιταλία που παρουσιάστηκε στις εργασίες του διαδικτυακού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ενδοκρινολογίας. Η ερευνητική ομάδα υπό την Δρ. Emanuela Agosti διαπίστωσε κατά την έρευνα σε πειραματόζωα πως η χορήγηση συγκεκριμένης μορφής γκρελίνης συνέβαλε στην αποκατάσταση της μυϊκής μάζας και δύναμης σε γηραιά τρωκτικά.

Πρόκειται για ευρήματα, τα οποία σύμφωνα με τους υπογράφοντες τη μελέτη, θα μπορούσαν πιθανώς να οδηγήσουν στη χάραξη νέας θεραπευτικής αντιμετώπισης που θα επιτρέψει στους ηλικιωμένους να παραμείνουν σε φόρμα και υγιείς. Η απώλεια σκελετικής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία, ελλείψει υποκείμενης νόσου, ορίζεται ως σαρκοπενία και απειλεί την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων. Προκαλεί απώλεια μυϊκής μάζας και λειτουργικότητας, που συχνά οδηγεί σε κακή ισορροπία, υψηλότερο κίνδυνο πτώσεων ή καταγμάτων, απώλεια κινητικότητας και ανεξαρτησίας. Η γκρελίνη ενέχεται στη ρύθμιση του μεταβολισμού και την ενεργειακή ισορροπία μέσω της ενεργοποίησης της όρεξης, αλλά διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προστασία από την απώλεια μυϊκής μάζας. Το σώμα παράγει δύο μορφές γκρελίνης, την ακυλιωμένη (AG) και την μη ακυλιωμένη (UnAG), ωστόσο η τελευταία δεν συνδέεται με τον υποδοχέα GHSR-1a), συνεπώς δεν αυξάνει την όρεξη.  Διαβάστε ακόμη: Πώς να κρατήσετε την ορμόνη της πείνας σε χαμηλά επίπεδα

Ilikiomenoi-Barakia-zevgari-gymnastiki.jpg

Αυξανόμενος αριθμός στοιχείων καταδεικνύει ότι η μη ακυλιωμένη γκρελίνη επιδρά σε μη αναγνωρισμένο υποδοχέα, ο οποίος επίσης έχει ρόλο σε ορισμένες κοινές βιολογικές δραστηριότητες των δύο μορφών γκρελίνης, συμπεριλαμβανομένης μίας εντυπωσιακής προστατευτικής επίδρασης έναντι της απώλειας μυϊκής μάζας. Τα επίπεδα της γκρελίνης μειώνονται με την πάροδο των ετών και μπορεί να ενέχονται στην εκδήλωση σαρκοπενίας, ωστόσο ο ρόλος της συγκεκριμένης ορμόνης σε αυτή τη διαδικασία δεν είχε διερευνηθεί κατά το παρελθόν.

gkrelinh.jpg

Η Δρ. Emanuela Agosti και η ομάδα της στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Πιεμόντε προχώρησε σε σχετική έρευνα, είτε διαγράφοντας το γονίδιο γκρελίνης σε ποντίκια, είτε υπερεκφράζοντας τη μη ακυλιωμένη μορφή. Από τις σχετικές μετρήσεις που ακολούθησαν στις δύο ομάδες πειραματόζωων προέκυψε ότι αμφότερες οι παρεμβάσεις οδήγησαν σε μείωση της σχετιζόμενης με την ηλικία απώλειας μυϊκής μάζας και μυϊκής λειτουργίας. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες εμφάνισαν παρόμοιες τάσεις γήρανσης σε ό,τι αφορά το σωματικό βάρος και τη μυϊκή μάζα, η υπερέκφραση του γονιδίου στα πειραματόζωα οδήγησε σε καλύτερη μυϊκή δομή, απόδοση και μεταβολισμό. «Η κατανόηση των αιτίων και των επιπτώσεων της σαρκοπενίας θα βελτιώσει την ικανότητά μας να αποτρέψουμε, να ανιχνεύσουμε και, ελπίζουμε, να διαχειριστούμε αυτήν την ασθένεια» σημειώνει η Emanuela Agosti, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα παρέχουν ένα νέο πεδίο κατανόησης και «δείχνουν» τη μη ακυλιωμένη μορφή γκρελίνης ως έναν πιθανό θεραπευτικό στόχο μελλοντικής αντιμετώπισης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Καρκίνος νεφρού: Nέες προοπτικές θεραπείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Ανακαλύφθηκαν νέοι DNA παράγοντες κινδύνου για Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Τα ευρήματα νέας μελέτης για τη νόσο του Πάρκινσον έχουν ανοίξει μια συναρπαστική οδό για την ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων παρέμβασης στην εξέλιξη της κοινής κινητικής διαταραχής.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.

Φτάνοντας στη ρίζα της λειτουργίας του καρδιακού μυός

Καρδιακές παθήσεις: Ο καρδιακός μυς είναι γεμάτος με μικροσκοπικές δυάδες που συντονίζουν τους παλμούς της καρδιάς μας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα ζωτικό συστατικό που τακτοποιεί τις δυάδες και τις συγκρατεί.