Αυτοφροντίδα

Καθιστική Εργασία: Πώς θα αντισταθμίσουμε τις βλάβες που επέρχονται στην υγεία μας

Καθιστική Εργασία: Πώς θα αντισταθμίσουμε τις βλάβες που επέρχονται στην υγεία μας

Ο ΠΟΥ συνιστά «οι ενήλικες να ακολουθούν πρόγραμμα 150-300 λεπτών μέτριας έντασης ή 75-150 λεπτών έντονης έντασης σωματικής δραστηριότητας ή κάποιου ισοδύναμου συνδυασμού».

Καθιστική Εργασία: Κάθεστε όλη μέρα σε ένα γραφείο; Πολλές θέσεις εργασίας απαιτούν να βρισκόμαστε σε καθιστή θέση σε όλο το ωράριό μας. Αυτές οι ώρες μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία μας, ιδίως αν (όπως οι περισσότεροι άνθρωποι) πιάνουμε τον εαυτό μας να καμπουριάζει. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine διαπίστωσε ότι οι τόσες ώρες καθιστικής εργασίας μπορούν να αντιμετωπιστούν με άσκηση – συγκεκριμένα με 30 έως 40 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας. Μια τέτοια αλλαγή μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη διάρκεια της ζωής μας.

Η πρόσφατη μελέτη είναι μια μετα-ανάλυση εννέα προηγούμενων μελετών που καταγράφουν δεδομένα 44.370 ατόμων σε τέσσερις χώρες. Όλα αυτά τα άτομα κατέγραψαν τη δραστηριότητά τους σε συσκευές παρακολούθησης φυσικής κατάστασης, εξαλείφοντας μεγάλο μέρος του κινδύνου μεροληψίας ή λαθών μέσω των μεθόδων αυτοαναφοράς. Σε όλα τα δεδομένα, η μέτρια έως έντονη δραστηριότητα συσχετίστηκε αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο θανάτου για τα άτομα που έκαναν περισσότερη καθιστική ζωή. Αυτό σημαίνει ότι όσο οι άνθρωποι ασκούνταν λιγότερο, είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Για όσους περνούν πολύ χρόνο καθιστοί (8 έως 10 ώρες), η άσκηση είναι ένας τρόπος να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος. Με 30 έως 40 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης την ημέρα, «η συσχέτιση μεταξύ υψηλού χρόνου καθιστικής ζωής και κινδύνου θανάτου δεν διαφέρει σημαντικά από εκείνες με χαμηλό χρόνο καθιστικής ζωής», γράφουν οι συγγραφείς. Η ποδηλασία, το περπάτημα, το τρέξιμο, ακόμη και η κηπουρική μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη της καθημερινής ανάγκης του οργανισμού μας για άσκηση, καθώς μας κάνουν να κινούμαστε και να ανεβάζουμε τους καρδιακούς μας παλμούς.

Αν και η μελέτη αυτή δεν αποτελεί την τελευταία λέξη για το πώς να αντιμετωπίσουμε την έντονη καθιστική ζωή, είναι σύμφωνη με τις πιο πρόσφατες συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2020 σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα και την καθιστική συμπεριφορά λένε ότι «συνιστάται η μείωση της καθιστικής συμπεριφοράς σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και τις ικανότητες». Ο ΠΟΥ συνιστά «οι ενήλικες να ακολουθούν πρόγραμμα 150-300 λεπτών μέτριας έντασης ή 75-150 λεπτών έντονης έντασης σωματικής δραστηριότητας ή κάποιου ισοδύναμου συνδυασμού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

3 τρόποι που η τακτική άσκηση ωφελεί την σωματική σας υγεία και ευεξία

Η συμβολή της άσκησης στην οστική υγεία

Ποδηλασία: Τα σημαντικότερα οφέλη της στην υγεία

Η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από φυσικά αίτια ακόμη και σε περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση

Τα οφέλη του βάδην στην υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σε ποιες βιταμίνες & συμπληρώματα διατροφής στραφήκαμε το 2021 για το ανοσοποιητικό;

Βιταμίνες συμπληρώματα διατροφής: Μεγάλη αύξηση παρατηρείται το 2021 σε σκευάσματα, τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Εν μέσω πανδημίας, αυτή η τάση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

Η εσωτερική και εξωτερική φροντίδα του εαυτού μας φέρνει ισορροπία

Η αυτοφροντίδα είναι μια πολύ σημαντική συνθήκη που βοηθάει στη διατήρηση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Όταν μιλάει κανείς για την αυτοφροντίδα, αναφέρεται σε όλους εκείνους τους τρόπους που αξιοποιεί προκειμένου να ενισχύσει την ισορροπία, την ευεξία και τη καλή σωματική και ψυχική κατάσταση για τον ίδιο.

Η γιόγκα ως τεχνική διαχείρισης του άγχους και του στρες

Αθλητισμός: Μελέτες δείχνουν ότι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που η γιόγκα βοηθά με το άγχος σας, είναι καθώς ανεβάζει τη διάθεσή σας και σας βοηθά να αναπτύξετε σταδιακά μια περισσότερο αυτο-συμπονετική στάση προς τον εαυτό.