Επιστημονικά Νέα

Τακτική σωματική άσκηση: Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από φυσικά αίτια, ακόμη και σε περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση

Τακτική σωματική άσκηση: Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από φυσικά αίτια, ακόμη και σε περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση

Τακτική σωματική άσκηση: «Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου ανεξάρτητα από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και η ατμοσφαιρική ρύπανση γενικά αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου ανεξάρτητα από τη συνήθη άσκηση. Έτσι, η άσκηση θα πρέπει να προωθηθεί ως στρατηγική βελτίωσης της υγείας, ακόμη και για άτομα που κατοικούν σε σχετικά μολυσμένες περιοχές», γράφει ο Δρ Xiang Qian Lao από το Jockey Club School of Public Health and Primary Care, του Chinese University του Hong Kong και οι συνεργάτες του.

Η τακτική άσκηση, ακόμη και σε περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από φυσικά αίτια, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

«Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου ανεξάρτητα από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και η ατμοσφαιρική ρύπανση γενικά αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου ανεξάρτητα από τη συνήθη άσκηση. Έτσι, η άσκηση θα πρέπει να προωθηθεί ως στρατηγική βελτίωσης της υγείας, ακόμη και για άτομα που κατοικούν σε σχετικά μολυσμένες περιοχές», γράφει ο Δρ Xiang Qian Lao από το Jockey Club School of Public Health and Primary Care, του Chinese University του Hong Kong και οι συνεργάτες του.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μεγάλη μελέτη, σε διάστημα 15 ετών από το 2001 έως το 2016, με 384.130 ενήλικες στην Ταϊβάν, επιδιώκοντας να κατανοήσουν τις επιδράσεις της τακτικής άσκησης και της μακροχρόνιας έκθεσης σε περιβαλλοντικά μικροσωματίδια στον κίνδυνο θανάτου από φυσικά αίτια. Διαπίστωσαν ότι ένα υψηλότερο επίπεδο τακτικής άσκησης – σε σύγκριση με την αδράνεια και την καθιστική ζωή – ήταν ευεργετικό, ακόμη και σε μολυσμένες περιοχές, αν και λιγότερη έκθεση στη ρύπανση ήταν καλύτερη.

«Διαπιστώσαμε ότι ένα υψηλό επίπεδο άσκησης και ένα χαμηλό επίπεδο έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από φυσικά αίτια, ενώ ένα χαμηλό επίπεδο άσκησης και ένα υψηλό επίπεδο έκθεσης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου», επισημαίνουν οι συγγραφείς.

Αυτή η μελέτη προσθέτει σε αρκετές άλλες μικρότερες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Δανία και το Χονγκ Κονγκ και διαπίστωσαν ότι η τακτική άσκηση, ακόμη και σε μολυσμένες περιοχές, είναι ευεργετική.

Οι συγγραφείς λένε ότι «απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε περιοχές με πιο σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση για να εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής των ευρημάτων μας. Η μελέτη μας ενισχύει τη σημασία του μετριασμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τη μεγιστοποιήση των ευεργετικών αποτελεσμάτων της τακτικής άσκησης».

Σε σχετικό σχόλιο, συγγραφείς από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Σίδνεϊ, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Camperdown στην Αυστραλία, υποστηρίζουν ότι η φυσική αδράνεια και η ατμοσφαιρική ρύπανση θα πρέπει να θεωρούνται βασικοί παράγοντες που από κοινού επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την υγεία.

Επιπλέον, οι συστάσεις για ασφαλή άσκηση σε μολυσμένες περιοχές, όπως η άσκηση σε εσωτερικούς χώρους και η αποφυγή περπατήματος και ποδηλασίας σε κυκλοφοριακούς δρόμους με συμφόρηση, μπορούν να συμβάλουν στις ανισότητες, καθώς τα άτομα με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό καθεστώς συχνά στερούνται αυτών των επιλογών.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αναγκάζονται να επιλέγουν μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και ρύπανσης του αέρα», λένε οι Δρ. Ding και Elbarbary.

«Τόσο η φυσική αδράνεια όσο και η ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία. Η σωματική άσκηση ωστόσο δεν πρέπει να αποβεί εις βάρος της υγείας εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η αντιμετώπιση και των δύο σημαντικών θεμάτων δημόσιας υγείας μέσω συνεργατικών προσεγγίσεων σε συστημικό επίπεδο θα οδηγούσε σε μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τον πλανήτη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιβλαβή ανεξαιρέτως όλα τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης

Με απώλεια εγκυμοσύνης συνδέεται η έκθεση σε μολυσμένο αέρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το εμβόλιο κατά της Covid να σχετίζεται με αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο;

Κορωνοϊός: Όπως επισημαίνει η ειδικός στην αναπαραγωγή, Δρ Victoria Male, οι εμμηνοροϊκές αλλαγές εμβολιασμένων που αναφέρθηκαν ήταν βραχύβιες, ωστόσο η έρευνα για αυτήν την πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου παραμένει κρίσιμη για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.

Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, παρέχοντας δυνατότητες για νέα θεραπεία

Αλτσχάιμερ: "Ενώ τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει ότι η αφθονία των τοξικών πρωτεϊνικών εναποθέσεων στο αίμα θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής ενός ατόμου και ορισμένων φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν συγκεκριμένατα τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-αμυλοειδούς, μειώνοντας τον κίνδυνο ή επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής John Mamo από το Πανεπιστημίο Curtin.

Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Τι προσφέρει η χρήση της μάσκας στους ασθενείς με εγκαύματα στο πρόσωπο. Επί πόσες ώρες την ημέρα και πόσο καιρό συνήθως χρησιμοποιείται. Τι λένε οι ειδικοί στην αποκατάσταση εγκαυμάτων. Με το πρόσωπό της καλυμμένο με μια ειδική, λευκή, πλαστική μάσκα εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου, […]

H μεγαλύτερη στον κόσμο δοκιμή εξέτασης αίματος για την ανίνευση 50 τύπων καρκίνου ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προηγούμενη έρευνα σε όγκους σε στάδιο 1 έως 3 διαπίστωσε ότι η εξέταση Galleri εντόπισε το 67% μιας δωδεκάδας προκαθορισμένων καρκίνων που ευθύνονται για περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και περίπου το 41% όλων των καρκίνων.

H απεικόνιση αμφιβληστροειδούς ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παρουσία κηλίδων αμφιβληστροειδούς στα μάτια συσχετίζεται με σαρώσεις εγκεφάλου που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικού αμυλοειδούς. Το εύρημα υποδηλώνει ότι η μη επεμβατική απεικόνιση αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι χρήσιμη ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Μηδενικός ο κίνδυνος αυτόματων αποβολών από τα mRNA εμβόλια λένε ερευνητές

Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ του ότι ο εμβολιασμός των εγκύων πριν την σύλληψη ή κατά την κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο των αυτόματων αποβολών πέρα από το αναμενόμενο και υποστηρίζουν την ασφάλεια των mRNA εμβολίων.