ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θάλασσα Κολύμβηση Εγκέφαλος: Η κολύμβηση σε κρύο νερό προφυλάσσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές νόσους [vid]

Θάλασσα Κολύμβηση Εγκέφαλος: Η κολύμβηση σε κρύο νερό προφυλάσσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές νόσους [vid]

Θάλασσα Κολύμβηση Εγκέφαλος: Η κολύμβηση σε κρύο νερό θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθυστέρηση εκδήλωσης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Ακαδημαϊκοί στο Πανεπιστήμιο του Cambridge διαπίστωσαν ότι η κολύμβηση σε κρύο νερό προφυλάσσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως το Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια. Ειδικότερα, οι βρετανοί ερευνητές απομόνωσαν στο αίμα χειμερινών κολυμβητών μία πρωτεΐνη που παράγεται εξαιτίας του «σοκ στο ψύχος». Οπως διαπιστώθηκε από προγενέστερα πειράματα σε ποντίκια (2015), η εν λόγω πρωτεΐνη – γνωστή με την ονομασία RBM3 – έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει την έναρξη της άνοιας και μπορεί, επιπλέον, να αποκαταστήσει εγκεφαλικές βλάβες που συνδέονται με αυτήν.

Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, πιστεύεται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία της άνοιας στο μέλλον. Συγκεκριμένα, η Giovanna Mallucci, επικεφαλής ερευνήτρια, δήλωσε ότι οι επόμενες προκλήσεις είναι: αφενός να αποδειχθεί αποφασιστικά ότι όντως η πρωτεΐνη RBM3 καθυστερεί την άνοια και αφετέρουν να βρεθεί ένα φάρμακο που θα διεγείρει την παραγωγή της.

Η έρευνα και τα επιστημονικά ευρήματα

Μελετώντας ζώα που ήταν σε χειμέρια νάρκη, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως παρά το γεγονός ότι, όταν πέφτουν για ύπνο, το 20-30% των εγκεφαλικών τους συνάψεων εξαφανίζεται – φαινόμενο δηλαδή που παρατηρείται σε ανθρώπους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ – μόλις ξυπνούν, οι συνάψεις αυτές αναδημιουργούνται.

Προκειμένου, λοιπόν, να μελετήσουν το φαινόμενο, οι ερευνητές προκάλεσαν υποθερμία σε πειραματόζωα, ρίχνοντας τη θερμοκρασία του σώματός τους κάτω των 35 βαθμών Κελσίου. Κάποια εξ’ αυτών έπασχαν από Αλτσχάιμερ.

Ακολούθως, επανέφεραν τη θερμοκρασία τους και διαπίστωσαν ότι στα πειραματόζωα που δεν έπασχαν από Αλτσχάιμερ, οι συνάψεις του εγκεφάλου είχαν αναδημιουργηθεί. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο σε όσα ζώα έπασχαν από τη νόσο. Στο αίμα των ζώων που παρατηρήθηκε αναδημιουργία των εγκεφαλικών συνάψεων, οι επιστήμονες απομόνωσαν, επίσης, την πρωτεΐνη RBM3, που θεωρούν ότι διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην εγκεφαλική ανασύνθεση.

Μάλιστα, σε μία δεύτερη μελέτη που έγινε σε χειμερινούς κολυμβητές, διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις της πρωτεΐνης RBM3 αυξάνονταν όταν η θερμοκρασία του σώματος έπεφτε κάτω από τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Η καθηγήτρια Mallucci εξηγεί ότι τα κοινωνικά οφέλη από την καθυστέρηση της έναρξης της άνοιας για μερικά χρόνια είναι σημαντικά. «Αν επιβραδύνεις την πρόοδο της άνοιας ακόμη και για μερικά χρόνια σε έναν ολόκληρο πληθυσμό, αυτό θα είχε τεράστιο αντίκτυπο από οικονομική και υγειονομική άποψη», δήλωσε η καθηγήτρια.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Διαβήτης : Η φροντίδα κατοικιδίων ελέγχει τα επίπεδα Σακχάρου στο αίμα

Υγιεινός τρόπος ζωής : Έτσι θα προφυλαχθήτε από τον καρκίνο

Tips ομορφιάς : Έτσι θα επεκτείνετε το προσδόκιμο ζωής της επιδερμίδας σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Με νευρολογικά προβλήματα 8 στους 10 νοσηλευόμενοι με Covid

Κορωνοϊός: Οι νοσηλευόμενοι με νευρολογικά συμπτώματα αντιμετωπίζουν εξαπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που επίσης νοσηλεύονται αλλά δεν έχουν νευρολογικές επιπλοκές, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.

Γυμναστήρια Παιδότοποι : Τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης

Γυμναστήρια Παιδότοποι : ΤΟ υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων εξέδωσε δελτίο τύπου για να ενημερώσει ότι από 28-30 Μαίου ξεκινάει το πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης για παιδότοπους και γυμναστήρια.

ψυχική υγεία : Οι τομείς που επηρεάζει

ψυχική υγεία : Όταν δεν έχουμε ομαλή ψυχική υγεία τότε επηρεάζονται πολλοί και διάφοροι τομείς στην ζωή μας . Σε αυτό το άρθρο σας αναλύουμε τους τομείς αυτούς αλλά και τα σημάδια που μαρτυρούν ότι νοσείτε ψυχικά.

Απλές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το φόβο του για τη θάλασσα

Θάλασσα: Ενώ κανείς θα περίμενε ότι μετά από 9 μήνες στο υδάτινο περιβάλλον της μήτρας το μικρό σας θα έχει μια έμφυτη αγάπη για το νερό, αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, ώστε να βοηθήσετε το μικρό σας να ξεπεράσει το φόβο του για το νερό;

Άνισα αποτελέσματα για την υγεία στο σύστημα των ΗΠΑ

Τα ευρήματα προσθέτουν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο παράγοντες της τάξης, της εθνικότητας, της γεωγραφίας, της εκπαίδευσης και του εισοδήματος επηρεάζουν την πρόσβαση ενός ατόμου σε υπηρεσίες υγείας και την ποιότητα αυτών των υπηρεσιών που λαμβάνονται στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ.