ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θάλασσα Κολύμβηση Εγκέφαλος: Η κολύμβηση σε κρύο νερό προφυλάσσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές νόσους [vid]

Θάλασσα Κολύμβηση Εγκέφαλος: Η κολύμβηση σε κρύο νερό προφυλάσσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές νόσους [vid]

Θάλασσα Κολύμβηση Εγκέφαλος: Η κολύμβηση σε κρύο νερό θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθυστέρηση εκδήλωσης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Ακαδημαϊκοί στο Πανεπιστήμιο του Cambridge διαπίστωσαν ότι η κολύμβηση σε κρύο νερό προφυλάσσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως το Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια. Ειδικότερα, οι βρετανοί ερευνητές απομόνωσαν στο αίμα χειμερινών κολυμβητών μία πρωτεΐνη που παράγεται εξαιτίας του «σοκ στο ψύχος». Οπως διαπιστώθηκε από προγενέστερα πειράματα σε ποντίκια (2015), η εν λόγω πρωτεΐνη – γνωστή με την ονομασία RBM3 – έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει την έναρξη της άνοιας και μπορεί, επιπλέον, να αποκαταστήσει εγκεφαλικές βλάβες που συνδέονται με αυτήν.

Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, πιστεύεται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία της άνοιας στο μέλλον. Συγκεκριμένα, η Giovanna Mallucci, επικεφαλής ερευνήτρια, δήλωσε ότι οι επόμενες προκλήσεις είναι: αφενός να αποδειχθεί αποφασιστικά ότι όντως η πρωτεΐνη RBM3 καθυστερεί την άνοια και αφετέρουν να βρεθεί ένα φάρμακο που θα διεγείρει την παραγωγή της.

Η έρευνα και τα επιστημονικά ευρήματα

Μελετώντας ζώα που ήταν σε χειμέρια νάρκη, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως παρά το γεγονός ότι, όταν πέφτουν για ύπνο, το 20-30% των εγκεφαλικών τους συνάψεων εξαφανίζεται – φαινόμενο δηλαδή που παρατηρείται σε ανθρώπους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ – μόλις ξυπνούν, οι συνάψεις αυτές αναδημιουργούνται.

Προκειμένου, λοιπόν, να μελετήσουν το φαινόμενο, οι ερευνητές προκάλεσαν υποθερμία σε πειραματόζωα, ρίχνοντας τη θερμοκρασία του σώματός τους κάτω των 35 βαθμών Κελσίου. Κάποια εξ’ αυτών έπασχαν από Αλτσχάιμερ.

Ακολούθως, επανέφεραν τη θερμοκρασία τους και διαπίστωσαν ότι στα πειραματόζωα που δεν έπασχαν από Αλτσχάιμερ, οι συνάψεις του εγκεφάλου είχαν αναδημιουργηθεί. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο σε όσα ζώα έπασχαν από τη νόσο. Στο αίμα των ζώων που παρατηρήθηκε αναδημιουργία των εγκεφαλικών συνάψεων, οι επιστήμονες απομόνωσαν, επίσης, την πρωτεΐνη RBM3, που θεωρούν ότι διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην εγκεφαλική ανασύνθεση.

Μάλιστα, σε μία δεύτερη μελέτη που έγινε σε χειμερινούς κολυμβητές, διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις της πρωτεΐνης RBM3 αυξάνονταν όταν η θερμοκρασία του σώματος έπεφτε κάτω από τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Η καθηγήτρια Mallucci εξηγεί ότι τα κοινωνικά οφέλη από την καθυστέρηση της έναρξης της άνοιας για μερικά χρόνια είναι σημαντικά. «Αν επιβραδύνεις την πρόοδο της άνοιας ακόμη και για μερικά χρόνια σε έναν ολόκληρο πληθυσμό, αυτό θα είχε τεράστιο αντίκτυπο από οικονομική και υγειονομική άποψη», δήλωσε η καθηγήτρια.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαβήτης : Η φροντίδα κατοικιδίων ελέγχει τα επίπεδα Σακχάρου στο αίμα

Υγιεινός τρόπος ζωής : Έτσι θα προφυλαχθήτε από τον καρκίνο

Tips ομορφιάς : Έτσι θα επεκτείνετε το προσδόκιμο ζωής της επιδερμίδας σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα του ιού Nipah στην Ινδία λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο ΠΟΥ καταγράφει τον ιό Nipah ως μία από τις ασθένειες προτεραιότητάς του που αποτελούν "τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία λόγω του επιδημικού τους δυναμικού" και για τις οποίες δεν υπάρχουν "καθόλου ή ανεπαρκή αντίμετρα".

Το σεξ με βηματοδότη είναι απολύτως ασφαλές

Βηματοδότης σεξ: Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν σημάδια καρδιακού προβλήματος, η απάντηση μπορεί να είναι ένας βηματοδότης ή ένας εμφυτεύσιμος απινιδωτής καρδιομετατροπής (ICD).