ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Στομάχι εναντίον εγκεφάλου

Στομάχι εναντίον εγκεφάλου

 Ορισμένες fMRI μελέτες διαπίστωσαν ότι, ενώ το "δελεαστικό" τρόφιμο διεγείρει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης στους παχύσαρκους ανθρώπους, που έχουν πράγματι λιγότερους υποδοχείς ντοπαμίνης από ό, τι άνθρωποι φυσιολογικού βάρους.

Είναι η ώρα μετά το μεσημεριανό γεύμα, όπου όλοι είναι πλήρεις. Λίγο αργότερα όμως… έρχεται η επιθυμία για ένα σοκολατένιο γλύκισμα. Η θέα, η μυρωδιά ακόμη και ο ήχος της λέξης «τούρτα!» διεγείρουν τα κυκλώματα ανταμοιβής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου, ενώ επίσης ενεργοποιούν τα κέντρα μνήμης και τους σιελογόνους αδένες.

 

 

Πώς λειτουργεί η όρεξη στον εγκέφαλο;

Σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας στη Στοκχόλμη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης παρουσίασαν εικόνες από κέικ, τούρτες, πίτες, τηγανητές πατάτες και άλλα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα σε 10 παχύσαρκες γυναίκες και 10 μη παχύσαρκες γυναίκες και οι αντιδράσεις του εγκεφάλου τους παρακολουθούνταν σε απεικονιστική εξέταση – fMRI scans.

Στις παχύσαρκες γυναίκες, οι εικόνες προκάλεσαν μια ισχυρή απάντηση σε ένα σημείο του εγκεφάλου (VTA), ένα μικρό σημείο στο μεσαίο τμήμα του εγκεφάλου  όπου απελευθερώνεται η ντοπαμίνη, “ένα χημικό συστατικό το οποίο σχετίζεται με την επιθυμία”. Οι εικόνες επίσης δραστηριοποιούσαν ένα μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στο σχεδιασμό της ανταμοιβής και ευχαρίστησης. Η επικεφαλής της έρευνας Susan Carnell, ερευνήτρια – ψυχίατρος στο New York Obesity Research Center στο Πανεπιστήμιο Columbia, αναφέρει:

Παρόμοιες εγκεφαλικές αντιδράσεις σημειώθηκαν σε παχύσαρκα άτομα, ακόμη και όταν οι ερευνητές απλώς είπαν τη φράση «τούρτα σοκολάτας», αλλά όχι όταν είδαν ή άκουσαν για τρόφιμα χαμηλότερης θερμιδικής αξίας όπως το λάχανο και τα κολοκυθάκια. Οι αντιδράσεις ήταν πολύ λιγότερο έντονες σε μη παχύσαρκα άτομα.

Υπάρχουν πολλά άλλα μεταβολικά μυστήρια

Γιατί κάποιοι “καλοφαγάδες” που ικανοποιούνται από την κατανάλωση φαγητού είναι σε θέση να σταματήσουν όταν έχουν κορεσμό, ενώ άλλοι δεν είναι; Είναι η τάση να τρώνε σύμφωνα με τα φυσιολογικά μηνύματα κορεσμού ή σύμφωνα με την μαθημένη διατροφική συμπεριφορά, και πόσο αυτό μπορεί να τροποποιηθεί; Οι απαντήσεις είναι ακόμη ασαφείς, όμως οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν κάποιες απίστευτες ενδείξεις! Ορισμένες fMRI μελέτες διαπίστωσαν ότι, ενώ το “δελεαστικό” τρόφιμο διεγείρει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης στους παχύσαρκους ανθρώπους, που έχουν πράγματι λιγότερους υποδοχείς ντοπαμίνης από ό, τι άνθρωποι φυσιολογικού βάρους, ωστόσο εξαιτίας αυτής της μείωσης δημιουργείται μικρότερος βαθμός απόλαυσης από ό,τι στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να αυξάνει η επιθυμία για περισσότερο φαγητό.

 

Τι έχουν δείξει οι μελέτες;

Περιέργως, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μερικές επεμβάσεις γαστρικού bypass και παράλληλα τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή μπορούν να προκαλέσουν πραγματικές αλλαγές στους εγκεφάλους των πρώην παχύσαρκων ανθρώπων και όχι μόνο γιατί το στομάχι τους είναι μικρότερο και γεμίζει ταχύτερα ,αλλά επειδή τα επίπεδα της λεπτίνης και της γλυκόζης έχουν την τάση να μειώνονται σε αυτούς τους ασθενείς, βάζοντας έτσι τέλος στον διαβήτη για πολλούς από αυτούς .Οι παχύσαρκοι άνθρωποι που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν φυσιολογικό σωματικό βάρος είναι εξαιρετικά επιρρεπείς στο να επανακτήσουν το βάρος αυτό. Ο μόνος τρόπος που έχουν για την εξουδετέρωση αυτής της ισχυρής προδιάθεσης αλλά και διατήρηση του απολεσθέντος βάρους είναι η τροποποίηση της διατροφικής τους συμπεριφοράς, με ισορροπημένη και συγκρατημένη πρόσληψη τροφής αλλά και άσκηση στην καθημερινότητα τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ομάδα αίματός σας επηρεάζει την υγεία της καρδιάς σας;

Ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει τη γήρανση επιστρατεύοντας άλλες περιοχές του εγκεφάλου

Ποια η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα κατασκευής παπουτσιών για καλύτερη στάση σώματος

Αυτοκόλλητο υπερήχων ανιχνεύει τη μεταβαλλόμενη ακαμψία των εσωτερικών οργάνων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να ξέρουμε για τον αστεροειδή γλυκάνισο και που τον χρησιμοποιούμε;

Αστεροειδής γλυκάνισος: Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι ένα μοναδικό μπαχαρικό που φημίζεται για τη χαρακτηριστική του γεύση και άρωμα, που θυμίζει γλυκόριζα με διακριτικές νότες γλυκύτητας και ζεστασιάς.

Τι είναι η «διαεπιδερμική απώλεια νερού» και γιατί είναι κακό για το δέρμα μας; 

Όταν το δέρμα χάνει πάρα πολύ νερό μέσω του TEWL, μπορεί να αφυδατωθεί, με αποτέλεσμα μια σειρά προβλημάτων όπως ξηρότητα, ξεφλούδισμα και τραχιά υφή. Το αφυδατωμένο δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε ευαισθησία, ερεθισμό και φλεγμονή, με αποτέλεσμα να φαίνεται θαμπό και γερασμένο.

ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ: Συνέδριο με στόχο τη σύγχρονη επιστημονική ενημέρωση για τα ρευματικά νοσήματα

Στη συνεδρία της τελευταίας ημέρας, νέοι εκπαιδευόμενοι θα παρουσιάσουν διδακτικά περιστατικά από Ρευματολογικές Κλινικές και Τμήματα όλης της χώρας, με σχολιασμό από τον αντίστοιχο εκπαιδευτή, για να ακολουθήσει η εξαιρετικά γόνιμη συζήτηση πάνω στην διαφοροδιαγνωστική και θεραπευτική τους προσέγγιση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ανάδειξης αξιόλογων νέων συναδέλφων, αλλά και την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων πάνω σε πραγματικά και δύσκολα περιστατικά.