ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ομάδα αίματός σας επηρεάζει την υγεία της καρδιάς σας;

Η ομάδα αίματός σας επηρεάζει την υγεία της καρδιάς σας;

Γνωρίζατε ότι η ομάδα αίματος σας μπορεί να παίζει ρόλο στην πιθανότητα να αναπτύξετε κάποια προβλήματα υγείας, όπως η πήξη αίματος;

Μέσα στο αίμα που κυλάει στις φλέβες μας υπάρχουν μικροσκοπικές παραλλαγές που κατηγοριοποιούν κάθε άνθρωπο σε μία από αυτές τις ομάδες τύπου αίματος: Α-θετικό, Α-αρνητικό, Β-θετικό, Β-αρνητικό , Ο-αρνητικό, Ο-θετικό, ΑΒ-θετικό και ΑΒ-αρνητικό. Μπορεί να μην σας περάσει από το μυαλό να αναρωτηθείτε ποιον τύπο αίματος έχετε, μέχρι να σκεφτείτε την αιμοδοσία ή εάν είστε στο νοσοκομείο. Μερικοί άνθρωποι ανακαλύπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν απαιτείται ειδική θεραπεία για κάποιον με αρνητική ομάδα αίματος. Γνωρίζατε όμως ότι η ομάδα αίματός σας μπορεί να παίζει ρόλο στην πιθανότητα να αναπτύξετε κάποια προβλήματα υγείας, όπως η πήξη αίματος;

Η συνεχιζόμενη έρευνα για τους τύπους αίματος δείχνει ότι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι τους πιστεύουμε. Μπορούν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση του κινδύνου για ορισμένες παθήσεις υγείας, ειδικά τις καρδιακές παθήσεις, που είναι η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Αυτές οι αόρατες διαφορές στο αίμα μπορεί να δώσουν σε μερικούς ανθρώπους το προβάδισμα στην αποφυγή καρδιαγγειακών προβλημάτων και μπορεί να κάνουν άλλους πιο επιρρεπείς.

Αλλά όπως τα περισσότερα πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου την πλήρη εικόνα και να θυμάστε ότι δεν είναι μόνο γενετικοί παράγοντες όπως ο τύπος αίματος που έχουν σημασία. Η καθημερινή σας ρουτίνα, η διατροφική σας πρόσληψη, ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να διαχειριστείτε το στρες και πολλά άλλα δημιουργούν τη γενική σας ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς.

Τι σημαίνει πραγματικά η ομάδα αίματος;

Τα γράμματα Α, Β και Ο αντιπροσωπεύουν διάφορες μορφές του γονιδίου ABO, το οποίο προγραμματίζει διαφορετικά τα κύτταρα του αίματός μας για να σχηματίσουν τις διαφορετικές ομάδες αίματος. Εάν έχετε αίμα τύπου ΑΒ, για παράδειγμα, το σώμα σας είναι προγραμματισμένο να παράγει αντιγόνα Α και Β στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ένα άτομο με ομάδα αίματος Ο δεν παράγει αντιγόνα. Το αίμα λέγεται ότι είναι «θετικό» ή «αρνητικό» με βάση το αν υπάρχουν πρωτεΐνες στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Εάν το αίμα σας έχει πρωτεΐνες, είστε Rhesus, ή Rh, θετικοί.

Τα άτομα με αρνητικό τύπο αίματος θεωρούνται «καθολικοί δότες» επειδή το αίμα τους δεν έχει αντιγόνα ή πρωτεΐνες, που σημαίνει ότι το σώμα οποιουδήποτε θα μπορεί να το δεχτεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Γιατί όμως υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αίματος; Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πλήρως, αλλά παράγοντες όπως η καταγωγή των προγόνων κάποιου και οι προηγούμενες λοιμώξεις που προκάλεσαν προστατευτικές μεταλλάξεις στο αίμα μπορεί να συνέβαλαν στην ποικιλομορφία, σύμφωνα με τον Δρ Douglas Guggenheim, αιματολόγο της Penn Medicine.

Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο μπορεί να αρρωστήσουν περισσότερο από χολέρα, για παράδειγμα, ενώ τα άτομα με αίμα τύπου Α ή Β μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα πήξης του αίματος. Ενώ το αίμα μας δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις διάφορες βιολογικές ή ιογενείς απειλές που κυκλοφορούν σε πραγματικό χρόνο, μπορεί να αντανακλά αυτό που συνέβη στο παρελθόν. «Εν ολίγοις, είναι σχεδόν σαν το σώμα να έχει εξελιχθεί γύρω από το περιβάλλον του προκειμένου να το προστατεύσει όσο το δυνατόν καλύτερα», είπε ο Guggenheim.

Οι ομάδες αίματος που κινδυνεύουν περισσότερο για καρδιακές παθήσεις

Τα άτομα με αίμα τύπου Α, τύπου Β ή τύπου ΑΒ έχουν περισσότερες πιθανότητες από τα άτομα με τύπο Ο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Ενώ ο αυξημένος κίνδυνος στην υγεία καρδιάς είναι μικρός (οι τύποι Α ή Β είχαν συνδυαστικά 8% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και 10% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη), η διαφορά στα ποσοστά πήξης του αίματος είναι πολύ υψηλότερη, σύμφωνα με το AHA.

Τα άτομα στην ίδια μελέτη με αίμα τύπου Α και Β είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και 47% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πνευμονική εμβολή, που είναι σοβαρές διαταραχές πήξης του αίματος που μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Ένας λόγος για αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο, σύμφωνα με τον Guggenheim, μπορεί να έχει να κάνει με τη φλεγμονή που συμβαίνει στο σώμα των ατόμων με αίμα τύπου Α, τύπου Β ή τύπου ΑΒ.

Οι πρωτεΐνες που υπάρχουν στο αίμα του τύπου Α και του τύπου Β μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο «απόφραξη» ή «πάχυνση» στις φλέβες και τις αρτηρίες, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και καρδιακών παθήσεων. Ο Guggenheim πιστεύει επίσης ότι αυτό μπορεί να περιγράφει την ανέκδοτη μείωση του κινδύνου σοβαρής νόσου COVID-19 σε άτομα με ομάδα αίματος Ο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 βήματα για να υποστηρίξετε την υγεία της καρδιάς σας

Αιμολυτική νόσος των νεογνών

Σε 60 χώρες οι προμήθειες αίματος βασίζονται στην εθελοντική αιμοδοσία

Αμνιακό υγρό: τι είναι, τι κάνει, πότε δημιουργεί «πρόβλημα»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πιστώσεις Φόρου για Παιδιά: Σημαντική ανακούφιση σε οικογένειες που βιώνουν οικονομικούς κραδασμούς

Οι μαύρες και οι ισπανόφωνες οικογένειες ήταν πιο πιθανό να είχαν χάσει δουλειές ή να αρρώστησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και, ως εκ τούτου, βίωσαν την απώλεια εισοδήματος που οδηγεί στην ανεπάρκεια τροφίμων και τα σχετικά κακά αποτελέσματα υγείας».

Πρόβλεψη της εξέλιξης της σκλήρυνσης κατά πλάκας από πειραματικό εργαλείο βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αναπηρική, ανίατη, αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει το προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, το οπτικό νεύρο και τον νωτιαίο μυελό. Στην Καταλονία ο επιπολασμός είναι μεταξύ 123 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

Ψυχική Υγεία Maryland: Χρηματοδότηση 111 εκ. δολαρίων για οργανισμούς που εξυπηρετούν παιδιά

Ενώ η πανδημία επιδείνωσε τις προκλήσεις ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζαν οι μαθητές, αγωνίζονταν ακόμη και πριν από αυτό. Το ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των εφήβων αγοριών έχει διπλασιαστεί από το 2010 και μεταξύ των κοριτσιών έχει τριπλασιαστεί, είπε η Hester στη συνέντευξη Τύπου.

Τροφές που πρέπει να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι για ταχύτερη ανάρρωση

Τροφές ανάρρωση: Είτε πρόκειται για κρυολόγημα είτε βήχα, στομαχικές διαταραχές ή πυρετό, το φαγητό είναι γενικά το τελευταίο πράγμα στο οποίο τείνουμε να εστιάζουμε όταν είμαστε άρρωστοι.

Ποιοι οι κίνδυνοι που υπάρχουν αν κάνετε πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό;

Πρωκτικό σεξ: Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν προφυλακτικά για να αποφύγουν την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή λοιμώξεις ή ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια του σεξ.