ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παχυσαρκία ύπνος: Μελέτη συνδέει την παχυσαρκία και τον κακό ύπνο

Παχυσαρκία ύπνος: Μελέτη συνδέει την παχυσαρκία και τον κακό ύπνο

Παχυσαρκία ύπνος: Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, με το 13% του συνολικού πληθυσμού παγκοσμίως να ταξινομείται πλέον ως παχύσαρκος.

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται άσχημα είναι επίσης πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι. Ο Abdul-Aziz Seidu του Πανεπιστημίου James Cook ήταν συν-συγγραφέας της νέας μελέτης. Είπε ότι η παχυσαρκία κάποτε θεωρούνταν πρόβλημα μόνο για τις χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά τώρα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως.

“Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, με το 13% του συνολικού πληθυσμού παγκοσμίως να ταξινομείται πλέον ως παχύσαρκος. Στην Αυστραλία, η εθνική έρευνα υγείας 2014/15 έδειξε ότι σχεδόν το 28% του ενήλικου πληθυσμού της Αυστραλίας ήταν παχύσαρκοι”, είπε 0 Σεϊντού. Η μελέτη είχε στόχο να αξιολογήσει εάν η κακή διάρκεια και η κακή ποιότητα ύπνου αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία σε ενήλικες από την Αυστραλία ηλικίας άνω των 15 ετών.

Ο κ. Seidu είπε ότι η ομάδα χρησιμοποίησε την έρευνα Household, Income and Labor Dynamics στην Αυστραλία, η οποία συλλέγει διαχρονικά δεδομένα από περισσότερα από 13.000 άτομα σε περισσότερα από 7.000 νοικοκυριά. “Βρήκαμε ότι το ποσοστό της κακής διάρκειας ύπνου – που ορίζεται ως λιγότερο από 7 ώρες ή περισσότερες από 9 ώρες – μεταξύ των παχύσαρκων ενηλίκων είναι 43%, σε σύγκριση με 32% μεταξύ αυτών με υγιές βάρος. Η κακή ποιότητα ύπνου μεταξύ των παχύσαρκων ενηλίκων μετρήθηκε σε 36 %”, είπε ο κ. Σεϊντού.

Είπε ότι η κακή διάρκεια και η κακή ποιότητα ύπνου ενισχύουν την έκκριση ορμονών και επιδεινώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, ενώ μειώνουν τα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα που καταστέλλουν την όρεξη και αυξάνουν τα επίπεδα γκρελίνης στο αίμα που προάγουν την όρεξη. «Από άποψη συμπεριφοράς, η πιθανότητα ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι υψηλή μεταξύ των ατόμων που έχουν κακή διάρκεια και ποιότητα ύπνου», είπε ο κ. Seidu.

Είπε ότι η παχυσαρκία συνδέεται στενά με την ανάπτυξη μιας σειράς χρόνιων παθήσεων υγείας και επιδεινώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας μεταξύ των ατόμων με υπάρχουσες παθήσεις. Ο κ. Seidu είπε ότι περισσότερο από το 36% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν κακή διάρκεια ύπνου και περισσότερο από 28% κακή ποιότητα ύπνου το 2021. «Εκτός από τη συσχέτισή του με την παχυσαρκία, ο πολύ λίγος ή πολύς ύπνος συνδέεται επίσης ανεξάρτητα με υψηλό κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται σημαντικά με υψηλό κίνδυνο κατάθλιψης».

«Η θέσπιση πολιτικών που αυξάνουν την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της καλής υγιεινής ύπνου και την ενθάρρυνση υγιεινών συνηθειών ύπνου θα πρέπει να εξεταστεί για την αντιμετώπιση της ανησυχητικής αύξησης του ποσοστού παχυσαρκίας και άλλων άμεσων επιπτώσεων του κακού ύπνου». Ο κ. Seidu είπε ότι ο ύπνος είναι ένας πολύπλοκος πολυδιάστατος φαινότυπος και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που χρησιμοποιούν διαφορετικούς σχεδιασμούς μελετών, όπως τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, για να δημιουργηθούν περισσότερα στοιχεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο γιατρός αποκωδικοποιεί την επίδραση της σωματικής αδράνειας στην καρδιά

Η έγκαιρη θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας βρέθηκε αποτελεσματική

Ο εθισμός ίσως έχει ρίζες στην πρώιμη εξέλιξη του εγκεφάλου

Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να σημαίνει ένα πιο υγιές ήπαρ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το τέλειο κυριακάτικο πρωινό για την οικογένειά σας;

Κυριακάτικο πρωινό: Η δημιουργία του τέλειου κυριακάτικου πρωινού για την οικογένειά σας είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας και να δημιουργήσετε μαζί αγαπημένες αναμνήσεις.

Πώς να φτιάξετε το τέλειο εορταστικό δείπνο για τον σύντροφό σας;

Εορταστικό δείπνο: Η δημιουργία του τέλειου δείπνου γενεθλίων για το αγαπημένο σας πρόσωπο περιλαμβάνει προσεκτικό σχεδιασμό, προσοχή στη λεπτομέρεια και προσθέστε μια νότα εξατομίκευσης για να κάνετε την περίσταση πραγματικά ξεχωριστή.

Τι είναι το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου;

Το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου (SBS) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά συμπτωμάτων που παρουσιάζονται από άτομα που περνούν χρόνο σε ένα συγκεκριμένο κτίριο ή κλειστό χώρο.

Τι είναι οι διαταραχές εξάλειψης και πώς αντιμετωπίζονται;

Η θεραπεία για διαταραχές εξάλειψης μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό συμπεριφορικών παρεμβάσεων, όπως εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, προγραμματισμένη τουαλέτα και θετική ενίσχυση, καθώς και ιατρικές παρεμβάσεις, όπως φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία.

Είναι τα υγρά όνειρα κάτι το φυσιολογικό ή όχι;

Υγρά όνειρα: Τα υγρά όνειρα, γνωστά και ως οργασμοί ύπνου, είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή, αλλά μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία.