ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παιδική Παχυσαρκία: Η έγκαιρη θεραπεία της πάθησης βρέθηκε αποτελεσματική

Παιδική Παχυσαρκία: Η έγκαιρη θεραπεία της πάθησης βρέθηκε αποτελεσματική

«Πρέπει να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε μια ξεκάθαρη δομή στο σπίτι, που να κάνει το παιδί να καταλάβει ότι το μεσημεριανό γεύμα είναι καθ' οδόν και να ξέρει ότι θα δειπνήσει» συνεχίζει, "Αλλά πρέπει επίσης να κάνετε πράγματα μαζί για να ενισχύσετε τους οικογενειακούς δεσμούς, όπως να εμπλέκετε το παιδί στο μαγείρεμα, να του δίνετε λαχανικά εάν πεινάει και να μην το ανταμείβετε με φαγητό. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό δεν συνδέεται με συναισθήματα και επιτεύγματα»

Παιδική Παχυσαρκία: Η έγκαιρη θεραπεία της παχυσαρκίας στα παιδιά είναι αποτελεσματική τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, αναφέρουν ερευνητές από το Karolinska Institutet σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The International Journal of Obesity. Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 170 μικρά παιδιά στη Σουηδία που είχαν λάβει θεραπεία για διαγνωσμένη παχυσαρκία. Τα παιδιά στρατολογήθηκαν στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη όταν ήταν μεταξύ τεσσάρων και έξι ετών μέσω παιδικών κλινικών στην Περιφέρεια Στοκχόλμης.

Τα παιδιά και οι γονείς τους κατατάχθηκαν τυχαία σε μία από τις τρεις συνθήκες θεραπείας: τυπική θεραπεία, ομάδα γονικής υποστήριξης ή ομάδα γονικής υποστήριξης με τηλεφωνική υποστήριξη παρακολούθησης. Τα παιδιά και οι γονείς της τυπικής ομάδας θεραπείας είχαν συναντήσεις που εστιάζονταν στη διατροφή και την άσκηση με γιατρό, παιδίατρο και/ή διαιτολόγο. Οι δύο ομάδες γονικής υποστήριξης δεν αφορούσαν τα παιδιά και εστίασαν στο πώς οι γονείς θα μπορούσαν να προωθήσουν υγιεινούς τρόπους ζωής στην οικογένεια με θετικό τρόπο και χωρίς συγκρούσεις. «Τέτοιες συζητήσεις μπορούν να επικεντρωθούν στο πώς να θέτουν όρια, πώς να διδάσκουν στα παιδιά νέες συμπεριφορές και πώς να επικοινωνούν με παιδιά προσχολικής ηλικίας, γιαγιάδες, γείτονες και άλλους ενήλικες στον κόσμο των παιδιών», λέει η κύρια ερευνήτρια Paulina Nowicka, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Επιστήμης στο Τμήμα. Κλινικής Επιστήμης, Παρέμβασης και Τεχνολογίας, Karolinska Institutet, και καθηγήτρια Σπουδών Τροφίμων, Διατροφής και Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. Αφού παρακολούθησαν τις ομάδες γονικής υποστήριξης, οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν στη συνέχεια τυχαία ένα τηλεφώνημα παρακολούθησης. Έχουν γίνει μελέτες σε παιδιά που είχαν λάβει θεραπεία για παχυσαρκία στο παρελθόν», λέει η καθηγήτρια Nowicka. «Αλλά τα περισσότερα από αυτά παρακολουθήθηκαν μόνο μετά από έξι μήνες ή ένα χρόνο, επομένως δεν έχουμε στοιχεία για το πώς τα πήγαν τα παιδιά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό.” Η μελέτη που δημοσίευσαν τώρα η ίδια και οι συνεργάτες της υποδηλώνουν ότι η πρώιμη θεραπεία της παχυσαρκίας έχει διαρκές αποτέλεσμα. «Τα παιδιά και στις τρεις ομάδες βελτίωσαν την κατάσταση βάρους τους και είδαν μείωση του βαθμού παχυσαρκίας τους», λέει. “Τα παιδιά των οποίων οι γονείς έλαβαν γονική υποστήριξη είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα, ειδικά αυτά που έλαβαν επίσης τηλεφωνήματα παρακολούθησης. Διαπιστώσαμε επίσης ότι περισσότερα παιδιά σε αυτήν την τρίτη ομάδα εμφάνισαν κλινικά σχετική βελτίωση της κατάστασης βάρους τους που σχετίζεται με καλύτερη μεταβολική υγεία, με το οποίο εννοώ καλύτερα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα». Σύμφωνα με την καθηγήτρια Nowicka, οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν τι είδους φαγητό είναι για να σερβίρουν στα παιδιά τους: “Συνήθως το ξέρουν αυτό – αλλά τι κάνεις με ένα παιδί που αγαπά το φαγητό και θέλει πάντα να τρώει ή με ένα παιδί που πεινάει;

Πώς θα το κάνεις χωρίς να κάνεις ταμπού το φαγητό;” λέει. «Πρέπει να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε μια ξεκάθαρη δομή στο σπίτι, που να κάνει το παιδί να καταλάβει ότι το μεσημεριανό γεύμα είναι καθ’ οδόν και να ξέρει ότι θα δειπνήσει» συνεχίζει, “Αλλά πρέπει επίσης να κάνετε πράγματα μαζί για να ενισχύσετε τους οικογενειακούς δεσμούς, όπως να εμπλέκετε το παιδί στο μαγείρεμα, να του δίνετε λαχανικά εάν πεινάει και να μην το ανταμείβετε με φαγητό. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό δεν συνδέεται με συναισθήματα και επιτεύγματα». Ενώ η παχυσαρκία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, εξηγεί, η μελέτη δείχνει ότι η εντατική θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για παιδιά προσχολικής ηλικίας: «Η θεραπεία των παιδιών σε αυτή την ηλικία είναι πολύ πιο αποτελεσματική από ό,τι αν ξεκινήσεις να τα θεραπεύεις στην εφηβεία τους», λέει. «Μερικοί έφηβοι εξετάζουν πιθανή βαριατρική χειρουργική επέμβαση και ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί με έγκαιρη θεραπεία». Η μελέτη ήταν μια συνεργασία μεταξύ ερευνητών στο Karolinska Institutet, στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, στην Ιατρική Σχολή του Warwick και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο για την Καινοτόμο Ιατρική (Centrum for Innovative Medicine) (CIMED) και το Τεκτονικό Σπίτι για Παιδιά στο ΊδρυμαΣτοκχόλμης (Masonic Home for Children in Stockholm Foundation). Δεν έχουν αναφερθεί συγκρούσεις συμφερόντων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι μπορεί να προκαλέσει η παιδική παχυσαρκία;

Γιατί η παχυσαρκία δεν θεωρείται φυσιολογική;

6 λάθη που κάνουν οι γονείς όταν ταΐζουν τα παιδιά τους

Οι σχολικές νοσοκόμες μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας

Όλο και περισσότεροι έφηβοι παγκοσμίως υποτιμούν το βάρος τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 συμβουλές για υπέροχο σεξ με προφυλακτικό

Σεξ προφυλακτικό: Ξέρατε ότι τα προφυλακτικά μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν τη σεξουαλική σας ζωή; Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε τα προφυλακτικά μέρος του υπέροχου σεξ.

Συνταγή Pappa Al Pomodoro από την Τοσκάνη

Pappa Al Pomodoro: Στην πρώιμη αγροτική Ιταλία, αυτή η συνταγή έδωσε στην τάξη των αγροτών τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το μπαγιάτικο ψωμί μουλιάζοντάς το σε ζωμό και ντομάτα.

9 τροφές γεμάτες κάλιο για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Κάλιο διατροφή: Το κάλιο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού, αλλά βοηθά επίσης στη διαχείριση του διαβήτη, προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά και ακόμη και καταπολεμά τις μυϊκές κράμπες