Σεξουαλική Υγεία

Πως λειτουργούν τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο

Πως λειτουργούν τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο

Τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο συνδυάζουν την προστασία από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα με την θεωρητική ελαχιστοποίηση της πιθανότητας σύλληψης παιδιού, από πιθανό ατύχημα την ώρα της σεξουαλικής επαφής. Τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο διαφέρουν από τα απλά προφυλακτικά, επειδή είναι επικαλυμμένα με μια χημική ουσία, που σκοτώνει το σπέρμα και έχει σχεδιαστεί για ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα να εισέλθει “ζωντανό” σπέρμα στην μήτρα.

Πώς λειτουργούν τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο

Το σπερματοκτόνο συνήθως έρχεται με τη μορφή τζελ, αν και μπορεί επίσης να είναι κρέμα, ή αφρός. Η χημική ουσία που χρησιμοποιείται στο σπερματοκτόνο είναι συνήθως η nonoxynol-9, η οποία λειτουργεί εμποδίζοντας το σπερματοζωάριο να κινηθεί.

Κατά την εκσπερμάτιση, το σπέρμα συνήθως αρχίζει να κολυμπά προς τον τράχηλο. Ωστόσο, το σπερματοκτόνο έχει σχεδιαστεί για να σκοτώσει το σπέρμα προτού φτάσει στην μήτρα, όπου, ενδεχομένως, να βρει το δρόμο προς ένα ωάριο.

Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, τα κλασικά προφυλακτικά είναι 98% αποτελεσματικά ενάντια σε μια πιθανή εγκυμοσύνη. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να δείχνουν ότι τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο είναι στην πραγματικότητα πιο αποτελεσματικά από τα συνηθισμένα.

Όταν εξετάζουμε ποια μορφή αντισύλληψης πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, είναι επίσης χρήσιμο να γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματική είναι κάθε επιλογή στην πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ).

Αν και τα προφυλακτικά μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο των ΣΝΝ, εάν χρησιμοποιούνται με συνέπεια και σωστά, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο αυξάνουν αυτήν την προστασία.

Μάλιστα, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η συχνή χρήση σπερματοκτόνων, που περιέχουν nonoxynol-9, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV (AIDS) και άλλων ΣΝΝ.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι η χρήση σπερματοκτόνων από μόνη της δεν προσφέρει προστασία έναντι των ΣΜΝ και θεωρείται αναποτελεσματική μορφή αντισύλληψης.

Προφυλακτικά με σπερματοκτόνο: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Υπάρχουν μερικά οφέλη στην επιλογή των προφυλακτικών με σπερματοκτόνο, ως μεθόδου αντισύλληψης, όπως:

• Είναι φθηνή επιλογή. Τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο είναι ένας φθηνός τρόπος για αντισύλληψη και για να προστατευθείτε από τα ΣΜΝ.

• Διατίθενται χωρίς συνταγή. Είναι διαθέσιμα όπως και τα απλά προφυλακτικά.

• Είναι αποτελεσματικά. Τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο είναι μια αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης, όταν χρησιμοποιούνται με συνέπεια και σωστά.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στη χρήση προφυλακτικών σπερματοκτόνων, όπως:

• Μπορεί να είναι πιο ακριβά από τα κανονικά προφυλακτικά.

• Έχουν μικρότερη ημερομηνία λήξης από άλλα είδη προφυλακτικών.

• Μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να κολλήσει, ή να μεταδώσει τον ιό HIV.

• Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε μερικούς ανθρώπους και να ερεθίσουν το πέος ή τον κόλπο.

Εάν ένα άτομο παρουσιάσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις, όπως κνησμό, δυσφορία, ερυθρότητα, ή οίδημα μετά τη χρήση σπερματοκτόνου προφυλακτικού, θα πρέπει να επικοινωνήσει με γιατρό.

Διαδεδομένοι μύθοι για τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο

Πολλοί ανησυχούν ότι η χρήση σπερματοκτόνων προφυλακτικών, ή οποιαδήποτε μορφή σπερματοκτόνου, μπορεί να προκαλέσει συγγενείς ιατρικές παθήσεις σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να το επαληθεύουν αυτό. Είναι επίσης ένας μύθος ότι τα σπερματοκτόνα μπορούν να βλάψουν ένα βρέφος που θηλάζει. Τα σπερματοκτόνα δεν εισέρχονται στο μητρικό γάλα, ούτε επηρεάζουν την παραγωγή του μητρικού γάλακτος, επομένως είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά με σπερματοκτόνο κατά την περίοδο που θηλάζετε.

Συμπέρασμα

Τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο είναι μια αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης και προστασίας έναντι των ΣΜΝ, εφόσον φοριούνται και χρησιμοποιούνται σωστά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο είναι καλύτερα σε αυτά τα κριτήρια από τα προφυλακτικά χωρίς σπερματοκτόνο. Είναι επίσης πιθανό ότι η συχνή χρήση προφυλακτικών και άλλων προϊόντων με σπερματοκτόνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού HIV (AIDS) και των ΣΜΝ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σεξουαλική υγεία: Τα αντησυλληπτικά προστατεύουν από τον καρκίνο των ωοθηκών

Οι Έλληνες έχουν «ξεχάσει» το σεξ στο δεύτερο lockdown - Στα τάρταρα η ερωτική διάθεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η εκδικητική πορνογραφία είναι ανδρική ή γυναικεία υπόθεση;

Αυτό το βίωμα, γαλουχεί ολόκληρες πεποιθήσεις γύρω από τη γυναίκα, που στην ουσία, τη ζηλεύει, την ανταγωνίζεται και της φθονεί την αναπαραγωγική της ικανότητα, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σεξ.

Σεξ και ΣΜΝ: Ο εμβολιασμός σώζει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Σεξ και ΣΜΝ: οι ερευνητές δείχνουν πώς ο εμβολιασμός του δέρματος μπορεί να δημιουργήσει προστατευτικά CD8 Τ-κύτταρα που προσλαμβάνονται στους γεννητικούς ιστούς και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως στρατηγική εμβολιασμού για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις

Τι κρύβεται πίσω από την σεξουαλική αποχή

Η βασική συμβουλή του Δρ McCarthy είναι το ζευγάρι να αποδεχτεί και να ξεπεράσει τον πόνο, τις αλληλοκατηγορίες και τον θυμό και να τα αντικαταστήσει με την οικειότητα, την αμοιβαία ευχαρίστηση και τον ερωτισμό ως μια κοινή προσπάθεια δύο συντρόφων.

Ο οργασμός σχετίζεται με τη γυμναστική

Οργασμός: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνολικά οι τέσσερις στις δέκα γυναίκες είχαν βιώσει ερωτική ικανοποίηση ή οργασμό κατά τη διάρκεια της γυμναστικής τουλάχιστον 11 φορές στη ζωή τους.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο ταμπού των γυναικών στο κρεβάτι

Σεξουαλική Συμπεριφορά: Σε μια εποχή κατά την οποία τα ταμπού για το σεξ είναι λίγα και για πολύ λίγους, και που η σεξουαλική απελευθέρωση αφορά αρκετές φορές ακόμα και εφήβους, φαντάζει «αστείο» να έχουν οι γυναίκες ταμπού που δεν αφορούν στην σεξουαλική τους συμπεριφορά, αλλά ιατρικές καταστάσεις.