Σεξουαλική Υγεία

Γιατί οι νέοι κάνουν ολοένα και λιγότερο σεξ

Γιατί οι νέοι κάνουν ολοένα και λιγότερο σεξ

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open δείχνει ότι ένας στους τρεις άνδρες 18 έως 24 ετών δεν έκανε καθόλου σεξ κατά τον προηγούμενο χρόνο, ενώ αντίθετα άνδρες και γυναίκες 25-34 ετών στις ΗΠΑ ανέφεραν αύξηση στη σεξουαλική δραστηριότητα και μείωση στη σεξουαλική συχνότητα κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Βιώνουμε την εποχή του Tinder, όπου οι νέοι άνθρωποι στην πραγματικότητα κάνουν λιγότερο σεξ, όχι περισσότερο», αναφέρει ο Jean Twenge, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιου του San Diego.

Αναλύοντας εθνικά ερευνητικά δεδομένα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η σεξουαλική αποχή αυξήθηκε από το 19% στο 31% στους άνδρες 18-24 ετών μεταξύ των ετών 2000-2018, με τη σεξουαλική αποχή να ορίζεται ως έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας για ένα χρόνο ή περισσότερο. Σε ανθρώπους ηλικίας 25-34 ετών, η σεξουαλική αποχή διπλασιάστηκε στους άνδρες (από 7% σε 14%) και σχεδόν διπλασιάστηκε στις γυναίκες (από 7% σε 13%)) κατά τη διάρκεια αυτών των δεκαετιών.

Πολλοί από τους ανθρώπους που παρέμειναν σεξουαλικά ενεργοί έκαναν σεξ λιγότερο συχνά, ενώ ακόμα λιγότεροι ήταν εκείνοι που έκαναν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα όσοι είχαν ένα σεξουαλικό σύντροφο.

«Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τη διαφορά ανάμεσα στη μείωση της σεξουαλικής συχνότητας σε ανθρώπους που είναι σεξουαλικά ενεργοί και στην αύξησή της σε όσους δεν κάνουν καθόλου σεξ. Παρόλο που η μέση σεξουαλική συχνότητα στους πρώτους μπορεί να αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες και τις προτιμήσεις τους, η αποχή από το σεξ μπορεί να αντανακλά την απουσία μιας ερωτικής σχέση, με σημαντικά διαφορετικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την κοινωνία», τονίζει ο Δρ. Peter Ueda, ερευνητής στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας.

Οι λόγοι της αποχής

Σύμφωνα με τον Δρ. Twenge, τεχνολογία και κοινωνία δείχνουν να συγκρούονται με ένα τρόπο που επηρεάζει δραματικά το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων για το σεξ. Παρόλο που τα παιδιά μπαίνουν νωρίτερα πλέον στην εφηβεία, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μεταβούν στην ενηλικίωση. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το σεξ, καθώς οι νεαροί ενήλικες καθυστερούν περισσότερο να αρχίσουν να δουλεύουν, να βγαίνουν ραντεβού, να μένουν μακριά από τους γονείς τους, να κατασταλάξουν στην καριέρα τους, να συζήσουν με ένα σύντροφο, να κάνουν παιδιά ή να αγοράσουν σπίτι.

Η γενιά μετά τους millenials δεν έχει ούτε τα ίδια κίνητρα για να βγει έξω με φίλους. «Η iGen, όπως λέγεται η γενιά αυτή, ασχολείται με τέτοια πράγματα πολύ λιγότερο από τις προηγούμενες», υποστηρίζει ο Δρ. Twenge, σημειώνοντας ότι οι νεαροί ενήλικες στις μέρες μας προτιμούν να αφοσιωθούν με τα social media, να παίξουν βιντεοπαιχνίδια ή να συνομιλήσουν με τους φίλους τους μέσω μηνυμάτων. «Επιλέγουν να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους επικοινωνώντας μέσω κινητών τηλεφώνων αντί της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι λογικό η ερωτική επαφή να είναι λιγότερη», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οργασμός : Οι μεταβολές που προκαλεί στο σώμα

Σεξουαλική ζωή : 3+1 συμβουλές για να την εκτοξεύσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Sexting : Δείτε πως θα σώσετε τον γάμο σας

Ενώ το sexting μπορεί να μοιάζει με μια φλερτ μορφή επικοινωνίας που χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα που αναζητούν fling, αποδεικνύεται ότι όσοι ωφελούνται περισσότερο από την αποστολή ατμών μηνυμάτων είναι στην πραγματικότητα μακροχρόνιες, δεσμευμένες σχέσεις 

Τα οφέλη της χορτοφαγίας στη σεξουαλική σας υγεία

Σεξουαλική Υγεία Διατροφή: Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την ερωτική σας διέργεση ή/και λίμπιντο; Σύμφωνα με μια έρευνα, η απάντηση είναι "Ναι, μπορεί" και επιπλέον η χορτοφαγική ή vegan διατροφή μπορεί να σας προσφέρει και μεγαλύτερη απόλαυση στο κρεβάτι.

Σεξουαλική ζωή: Συμβουλές για να είναι υγιείς

Σεξουαλική ζωή : Το πόσο συχνά κάνετε σεξ εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως εάν έχετε σύντροφο, τι άλλο συμβαίνει στη ζωή σας και πόσο ισχυρή είναι η σεξουαλική σας ορμή.

Τι γνωρίζουμε για τα διεγερτικά φυσικά προϊόντα

Αφροδισιακά τρόφιμα: Εάν σκέφτεστε να στραφείτε σε φυσικές επιλογές προκειμένου να αυξήσετε τη λίμπιντό σας, ίσως να θέλετε να ρίξετε μια ματιά σε ορισμένα χαρακτηριστικά αυτών, προτού τα δοκιμάσετε, καθώς κάποια μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας.

Σεξουαλική διέγερση : Συμβουλές για να την πετύχετε

Σεξουαλική διέγερση : Το καλό σεξ μπορεί να έρθει σε καλή επικοινωνία - πόσο καλά εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να εκφράσετε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Συχνά, ωστόσο, οι γυναίκες απλά δεν έχουν τις λέξεις για να περιγράψουν τι τους αρέσει ή δεν έχουν αρκετή εμπειρία για να προτείνουν άλλες τεχνικές

Σεξουαλική ζωή : Κάντε από κοινού τις δουλειές του σπιτιού και απογειώστε την

Σεξουαλική ζωή : Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα αποκαλύπτει ότι τα ζευγάρια απολαμβάνουν πιο συχνό και ικανοποιητικό σεξ και για τους δύο συντρόφους, όταν οι άνδρες συνέβαλαν δίκαια στις οικιακές εργασίες.

Πώς η έλευση του παιδιού δεν θα επηρεάσει την ερωτική σας ζωή

Οι μπαμπάδες που ασχολούνται ενεργά με τη φροντίδα του παιδιού στο σπίτι έχουν καλύτερη σχέση με τη σύντροφό τους και μεγαλύτερη ικανοποίηση από την ερωτική τους επαφή, υποστηρίζει νέα έρευνα