Ψυχική Υγεία

Τοξικές σχέσεις: Τι πρέπει να αποφεύγετε για να μην τις προσελκύετε;

Τοξικές σχέσεις: Τι πρέπει να αποφεύγετε για να μην τις προσελκύετε;

Τοξικές σχέσεις: Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζετε μια σχέση μπορεί να καθοδηγείται από τις προηγούμενες εμπειρίες σας με πολλούς τρόπους. 

Η τελειότητα είναι μια ψευδαίσθηση, ειδικά στις σχέσεις εφόσον ακόμα οι άνθρωποι προσπαθούν να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή ισορροπία. Αυτό απαιτεί όχι μόνο συνεχή προσπάθεια για να κάνετε το σωστό, αλλά και για να αποφύγετε πράγματα που μπορούν να βλάψουν μια σχέση μακροπρόθεσμα. Έτσι, αν αναζητάτε τρόπους για να αποφύγετε τοξικές σχέσεις και να διατηρήσετε υγιείς σχέσεις, είτε με τους γονείς, τα αδέρφια, τους φίλους ή τον σύντροφό σας, αφήστε μας να μοιραστούμε μερικές συμβουλές από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζετε μια σχέση μπορεί να καθοδηγείται από τις προηγούμενες εμπειρίες σας με πολλούς τρόπους. Θα καθοδηγείται επίσης από το πώς εξελίσσονται οι δεσμοί σας με το χρόνο και η προσπάθεια που το άλλο άτομο είναι πρόθυμο να καταβάλει για να κάνει τα πράγματα να λειτουργήσουν.

Συμβουλές για να αποφύγετε τοξικές σχέσεις

Το να έχετε ισχυρά συναισθηματικά όρια είναι ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τοξικές σχέσεις. Να έχετε επίγνωση του πώς αισθάνεστε και πώς σας κάνουν οι άλλοι να αισθάνεστε σε μια δεδομένη κατάσταση.

1. Σταματήστε να σιωπάτε για πράγματα που σας πληγώνουν

Η σιωπή είναι η μεγαλύτερη εκδίκηση, λέει η παροιμία. Όμως η εκδίκηση δεν είναι ο πιο υγιεινός τρόπος αντιμετώπισης των σχέσεων. Θα κάνει τις τοξικές σχέσεις χειρότερες για εσάς. Μερικές φορές, οι άνθρωποι αποφεύγουν τη σύγκρουση μένοντας σιωπηλοί και ελπίζουν ότι τα πράγματα μπορεί απλώς να βελτιωθούν. Μερικές φορές, οι άνθρωποι δικαιολογούν ακόμη και την ανθυγιεινή συμπεριφορά λόγω των δικών τους συναισθημάτων προς το άλλο άτομο. Το να μην μιλάτε ενάντια στην αδικία ή κάτι με το οποίο μπορεί να μην συμφωνείτε, θα οδηγήσει σε συσσωρευμένα συναισθήματα και η φούσκα θα σκάσει κάποια μέρα. Πριν συμβεί αυτό, σπάστε τη σιωπή και εκφράστε αυτό που νιώθετε. Μια υγιής σχέση είναι να έχεις την ελευθερία να μοιράζεσαι την καρδιά και το μυαλό σου.

2. Σταματήστε να αρνείστε να αφεθείτε

Όταν μια σχέση φαίνεται να κατηφορίζει ή παρατηρείτε σημάδια τοξικής σχέσης , σταματήστε να φοβάστε μην την αφήσετε. Σε οποιοδήποτε σημείο, εάν αισθάνεστε πνιγμένοι επειδή δεν σας φέρονται σωστά συνεχώς, κάντε ένα βήμα πίσω και αφήστε το άτομο να χαλαρώσει. Όταν αρνούμαστε να φύγουμε επειδή φοβόμαστε τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια, μπορεί να είναι πραγματικά ανθυγιεινό για μια σχέση. Οι δεσμοί σας με τους αγαπημένους σας πρέπει να αφορούν την αγάπη και όχι τον φόβο. Θα πρέπει να είναι παρηγορητικά και όχι ενοχλητικά. Αποφύγετε, λοιπόν, να έχετε τοξική ενέργεια στη ζωή σας και αφεθείτε όταν το χρειαστείτε.

3. Σταματήστε να περιμένετε από τους ανθρώπους να διαβάσουν το μυαλό σας

Οι προσδοκίες είναι η ρίζα του πόνου, λένε. Και στοιχηματίζετε, σωστά το λένε. Δεν είναι καν να περιμένεις δώρα, ταξίδια ή εξόδους. Μπορεί να παρεμποδίσετε τις πιθανότητές σας για υγιείς σχέσεις τη στιγμή που θα αρχίσετε να περιμένετε από τους ανθρώπους να ξέρουν τι έχετε στο μυαλό σας. Όταν περιμένεις κάτι, αλλά παίρνεις κάτι άλλο –ή χειρότερα, τίποτα– σε αντάλλαγμα, αυτό συνεχίζει να χτίζει τα θεμέλια μιας τοξικής σχέσης. Είναι πιο απλό να εκφράσεις αυτό που περιμένεις. Ασκήστε υγιή επικοινωνία για υγιείς σχέσεις.

4. Σταματήστε να είστε πολύ απασχολημένοι για τις σχέσεις σας

Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε, αλλά τη στιγμή που αρχίζουμε να είμαστε «πολύ απασχολημένοι» για να κάνουμε και να περάσουμε χρόνο μαζί με τους ανθρώπους, τόσο περισσότερο η απόσταση μεγαλώνει. Σταματήστε να το κάνετε αυτό, προτείνει ο Δρ Σουγκλάνι. Ο χρόνος είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στις σχέσεις σας. Το να μην μιλάς αρκετά στους ανθρώπους ή να μην τους ακούς αρκετά θα χτίσεις μόνο πιο χοντρούς τοίχους. Έτσι, αφιερώστε χρόνο και καταβάλετε επιπλέον προσπάθεια εάν το ημερολόγιό σας είναι απασχολημένο. Οι άνθρωποι που νοιάζονται πραγματικά θα το αγαπούν πάντα!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι προβληματικές εφηβικές σχέσεις μπορεί να έχουν μόνιμες συνέπειες για την υγεία

Γιατί οι φιλίες είναι τόσο σημαντικές;

8 Σημάδια ότι βρίσκεστε σε τοξική σχέση

Αναγνωρίζοντας ποιες σχεσιακές δυναμικές βλάπτουν την ψυχική μας υγεία μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.

Πόσο τοξική είναι η σχέση σας με τη μητέρα σας;

Οι 4 βασικοί τύποι σχέσεων και η βιωσιμότητά τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.

Τεχνολογίες παρακολούθησης που δεν εμπιστεύονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη

"Συνιστάται έντονα η ενσωμάτωση σε βάθος γνώσης της βιωμένης εμπειρίας της ψυχικής ασθένειας και των ευρύτερων πλαισίων της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω του συνσχεδιασμού από τους χρήστες και τους φροντιστές", λέει ο Patrickson. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ τα ευρήματα αυτά ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες της υγείας, τους σχεδιαστές ψηφιακής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Η μελέτη αυτή περιορίστηκε από ένα αρκετά μικρό δείγμα ετερόφυλων γονέων που συμβιώνουν. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει την αξία των ιστοριών στη διαμόρφωση των οικογενειακών μεταβάσεων. Για τους θεραπευτές που εργάζονται με νέους γονείς στον απόηχο μιας δύσκολης γέννησης, η ενθάρρυνση των ζευγαριών να αναζητήσουν νόημα στην ιστορία της γέννησης του μωρού τους μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη γονεϊκότητα.