Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Γιατί οι φιλίες είναι τόσο σημαντικές;

Ψυχική υγεία: Γιατί οι φιλίες είναι τόσο σημαντικές;

Ψυχική υγεία: Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να προγραμματίσετε χρόνο για να προλάβετε και να περάσετε χρόνο με τους φίλους σας.

Η φιλία και η ψυχική υγεία συνδέονται στενά. Οι σχέσεις που έχουμε με τους φίλους μας μπορεί να έχουν βαθύ αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία και τη γενική ευημερία μας. Αντίθετα, η ψυχική μας υγεία μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα και τη σταθερότητα των φιλιών μας.

Οι φιλίες επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία

Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους οι φιλίες μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία είναι μέσω της κοινωνικής υποστήριξης. Το να έχουμε ένα ισχυρό δίκτυο φίλων μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση του ανήκειν και της σύνδεσης, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν παλεύουμε με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι φίλοι μπορούν να προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη, ένα αυτί που ακούει και έναν ώμο στον οποίο να ακουμπάμε όταν νιώθουμε καταβεβλημένοι ή πεσμένοι. προκλήσεις σωματικής ή ψυχικής υγείας.

Από την άλλη πλευρά, οι φιλίες που είναι ανθυγιεινές ή τοξικές μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Εάν αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε υποστήριξη ή κακή μεταχείριση από τους φίλους μας, μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απομόνωσης, άγχους και κατάθλιψης. Είναι σημαντικό να προσέχουμε τις σχέσεις που έχουμε και να διασφαλίζουμε ότι περιβάλλουμε τον εαυτό μας με ανθρώπους που είναι θετικοί και υποστηρικτικοί.

Εκτός από την κοινωνική υποστήριξη που μπορούν να προσφέρουν οι φίλοι, η έρευνα έδειξε επίσης ότι η ύπαρξη ισχυρών φιλιών μπορεί να έχει μια σειρά από άλλα οφέλη για την ψυχική υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Μείωση του στρες: Οι φίλοι μπορούν να προσφέρουν μια αίσθηση ηρεμίας και προοπτικής, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στην προώθηση της χαλάρωσης.
  • Βελτίωση της αυτοεκτίμησης: Όταν νιώθουμε ότι μας υποστηρίζουν και μας εκτιμούν οι φίλοι μας, μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μας.
  • Βελτίωση της σωματικής υγείας: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ισχυρές κοινωνικές διασυνδέσεις έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα σωματικής υγείας όπως καρδιακές παθήσεις και ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη δημιουργία και τη διατήρηση ισχυρών δεσμών με φίλους

  • Βρείτε χρόνο για τους φίλους σας: Στον πολυάσχολο κόσμο του σήμερα, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για παρέα. Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να προγραμματίσετε χρόνο για να προλάβετε και να περάσετε χρόνο με τους φίλους σας.
  • Κάντε μια προσπάθεια να παραμείνετε συνδεδεμένοι: Είναι φυσικό οι φιλίες να εξελίσσονται και να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά κάντε μια προσπάθεια να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τους φίλους σας. Προγραμματίστε τακτικές συναντήσεις, κάντε ταξίδια μαζί ή προσπαθήστε να διατηρείτε τακτική επαφή. Εάν δεν μπορείτε να δείτε τους φίλους σας προσωπικά, προσπαθήστε να μείνετε σε επαφή μέσω τηλεφώνου, email ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

  • Δείξτε ενδιαφέρον για τη ζωή των φίλων σας: Ρωτήστε τους φίλους σας για τη ζωή τους, ακούστε τι έχουν να πουν και προσφέρετε υποστήριξη και συμβουλές όταν χρειάζεται.
  • Να είστε καλός ακροατής: Οι φιλίες χτίζονται στην εμπιστοσύνη και την ειλικρίνεια. Κάντε μια προσπάθεια να ακούτε ενεργά και χωρίς κριτική και δημιουργήστε έναν ασφαλή και υποστηρικτικό χώρο για τους φίλους να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
  • Να είστε αξιόπιστοι: Αν λέτε ότι πρόκειται να κάνετε κάτι, κάντε το. Το να είστε αξιόπιστοι και αξιόπιστοι θα σας βοηθήσει να οικοδομήσετε εμπιστοσύνη και να ενισχύσετε τις φιλίες σας.
  • Να είστε εκεί για τους φίλους σας: Είτε ο φίλος σας χρειάζεται κάποιον να μιλήσει, έναν ώμο για να κλάψει ή απλώς κάποια παρέα, να είστε εκεί για αυτούς. Είναι σημαντικό να είστε εκεί για τους φίλους σας τόσο στις καλές όσο και στις κακές στιγμές.
  • Διασκεδάστε: Τέλος, θυμηθείτε να διασκεδάσετε με τους φίλους σας! Η ζωή είναι πολύ μικρή για να τα παίρνετε όλα πολύ σοβαρά, γι’ αυτό φροντίστε να διασκεδάζετε και να απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα αποτελεσματική τεχνική για την επιλογή του φύλου του μωρού

Γιατί δεν αντέχετε τους πρώην του συντρόφου σας

Γιατί είναι απαραίτητες οι φιλικές σχέσεις για τη ζωή μας;

7 τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε φίλους ως ενήλικες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι καταθλιπτικοί ασθενείς από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως θα μπορούσαν να έχουν αυξημένη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος

«Ελπίζω ότι αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν την τρέχουσα και μελλοντική έρευνα στον καλύτερο χαρακτηρισμό ατόμων με κατάθλιψη με βάση τα ανοσοβιολογικά τους προφίλ, προσφέροντας πιο αποτελεσματικές κλινικές στρατηγικές σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που δεν επωφελούνται από τα τρέχοντα αντικαταθλιπτικά»

Πώς τα podcast μπορούν να επηρεάσουν τη στάση σχετικά με την ψυχική υγεία

Οι συμμετέχοντές μας ένιωσαν ότι οι πραγματικές ιστορίες από άτομα με βιωμένη εμπειρία, που μοιράστηκαν μέσω επεισοδίων podcast, είναι εντυπωσιακές: "Αυτό είναι η ψυχική υγεία και είναι στίγμα, αλλά στη ρίζα του, είναι ιστορίες, είναι προσωπικές ιστορίες. Είναι βιωμένη εμπειρία και με αυτό έχουν απήχηση οι άνθρωποι.