Ψυχική Υγεία

Σχέση τοξική μητέρα κόρη: Πιθανή τοξικότητα που οδηγεί σε θέματα εμπιστοσύνης

Σχέση τοξική μητέρα κόρη: Πιθανή τοξικότητα που οδηγεί σε θέματα εμπιστοσύνης

Σχέση τοξική μητέρα κόρη: Ίσως η πιο θεμελιώδης σχέση μεταξύ μητέρας και κόρης μέσα στην οικογένεια επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Είναι σχεδόν αδύνατο να έχεις πάντα την ίδια σχέση με τους ανθρώπους που σε ανάθρεψαν. Αυτό συμβαίνει ειδικά όταν μεγαλώνεις. Αλλά ενδέχεται οι συγκρούσεις που έχετε με την μητέρα σας φαίνεται ότι υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια. Εάν αυτό σας κάνει να αισθάνεστε λυπημένες, ανήμπορες ή κακές με τον εαυτό σας και τους γύρω σας, τότε η σχέση σας είναι τοξική. Μια τοξική σχέση μητέρας και κόρης βασίζεται σίγουρα σε θυμό, συναισθηματική χειραγώγηση και άλλα αρνητικά και πληγωμένα συναισθήματα, αντί για αμοιβαία υποστήριξη και αγάπη.

Είναι σημαντικό να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι το να μεγαλώνεις με μια τοξική μαμά είναι πολύ δύσκολο και τα προβλήματα που αυτή η σχέση δημιουργεί μπορεί να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή. Η ενοχή και η ευθύνη που βάζει η σύγχρονη κοινωνία που ζούμε στους ώμους των παιδιών που είναι αποξενωμένα από τους γονείς τους και μεγαλώνουν με τους παππούδες έχουν μάθει να μεγαλώνουν στη σιωπή.

Μια μητέρα είναι τοξική όταν:

  • Απορρίπτει τα αρνητικά σας συναισθήματα

Είναι αρκετά δύσκολο να συμπονούμε τον ίδιο μας τον εαυτό, όταν για μια ζωή η μητέρα μας φρόντιζε για τις φυσικές μας ανάγκες, αλλά αγνοούσε τις συναισθηματικές μας. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που υπέφεραν από συναισθηματική κακοποίηση είχαν τα ίδια ποσοστά άγχους, κατάθλιψης, χαμηλής αυτοεκτίμησης και αυτοκτονικών παρορμήσεων με τα παιδιά που είχαν δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση.

  • Νομίζει ότι είσαι υπεύθυνη για την ευτυχία της

Μια μητέρα που βάζει τον εαυτό της πάνω από τα παιδιά της και την οικογένειά της είναι πραγματικά τοξική. Δυστυχώς αυτό καταλήγει να γίνει κάτι αρκετά μπερδεμένο για τα παιδιά που δεν καταφέρνουν να ικανοποιήσουν τις μητέρες τους. Αν κάθε φορά που η μητέρα σου είναι ευτυχισμένη υποστηρίζει ότι το παιδί της είναι υπεύθυνο γι’ αυτό, τότε το παιδί καταλαβαίνει ότι η μητέρα του δεν το αγαπάει γι’ αυτό που είναι πραγματικά. Το αγαπάει γι’ αυτό που γίνεται όταν είναι μαζί του. Άλλες πάλι τοξικές μητέρες κάνουν τα παιδιά τους να νοιώθουν υποχρεωμένα σε αυτές, χρησιμοποιώντας συχνά τη δικαιολογία της γέννας τους.

  • Δεν σέβεται τα όριά σας

Τέτοιου είδους μητέρα που δεν σέβεται τα όριά σας είναι εκείνη που όταν η κόρη της θελήσει να ανεξαρτητοποιηθεί, το βλέπει σαν απόρριψη ως προς το πρόσωπό της.

Οι τοξικές σχέσεις είναι από την φύση τους λανθασμένες. Γι’ αυτό όταν δεν μπορείτε να διορθώσετε τα πράγματα απλά απομακρυνθείτε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα του NHS Digital για την πιθανότητα εμφάνισης ψυχικής διαταραχής σε παιδιά και νέους

Μεγάλη η διασπορά του κορωνοϊού στα παιδιά- Υπό πίεση η Βόρεια Ελλάδα

Τα οφέλη της ψυχοθεραπείας μέσα από μία ομάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η πανδημία της COVID και το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων έπληξαν σκληρά την ψυχική υγεία των παιδιών

Κανείς δεν νοιάζεται περισσότερο για τα παιδιά από τους γονείς τους. Το κίνημα των γονέων έχει ήδη ξεκινήσει με τον αγώνα για τα παιδιά μας ως προς το πρόγραμμα σπουδών και τους περιορισμούς από την πανδημία. Πρέπει να εξελιχθεί σε αίτημα για την προστασία τους από τα πυροβόλα όπλα

Αλλεργίες - Ο κρυφός τους αντίκτυπος στην ψυχική υγεία

Αλλεργίες: Αν και είναι κοινές, οι αλλεργίες μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να ολοκληρώσει τις καθημερινές του εργασίες και τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν στην αποφυγή κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Αυτό το άρθρο εξετάζει την επίδραση των αλλεργιών στην ψυχική υγεία. Τι λέει η έρευνα;

Ο νόμος και η ιατρική δεοντολογία δεν παρουσιάζουν μια ξεκάθαρη λύση για την τήρηση του επαγγελματικού απορρήτου από ψυχιάτρους

Είναι ο ασθενής πρόθυμος να επικοινωνήσει με την αστυνομία και να παραδεχτεί το έγκλημα ή να εξουσιοδοτήσει τον ψυχίατρο να το κάνει;

Η αερόβια άσκηση ενισχύει την ψυχική υγεία ατόμων παχυσαρκία-Μελέτη

Αθλητισμός: Οι ερευνητές μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Affective Disorders εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του τύπου, της συχνότητας και της διάρκειας της σωματικής δραστηριότητας σε άτομα με παχυσαρκία και ποικίλου αριθμού χρόνιων ασθενειών.