Ψυχική Υγεία

Σχέση: 8 Σημάδια ότι βρίσκεστε σε τοξική σχέση

Σχέση: 8 Σημάδια ότι βρίσκεστε σε τοξική σχέση

Σχέση: Πιστεύετε ότι βρίσκεστε σε μία τοξική σχέση; Δείτε τα σημάδια που μαρτυρούν τις τοξικές συμπεριφορές.

Έχετε υπάρξει ποτέ σε μια σχέση όπου νιώθατε πάντα πεσμένος ή άσχημα με τον εαυτό σας και προσπαθούσατε να είστε κάποιος άλλος για να ευχαριστήσετε τον σύντροφό σας; Εάν η απάντησή σας είναι “ναι”, πιθανότατα ήσασταν σε τοξική σχέση.

Σημάδια ότι είστε σε τοξική σχέση

Οι τοξικές σχέσεις είναι διανοητικά, συναισθηματικά και πιθανώς ακόμη και σωματικές βλαβερές για το ένα ή και τα δύο μέρη. Εδώ είναι μερικά προειδοποιητικά σημάδια:

 • Λεκτική ή συναισθηματική κακοποίηση, όπως συνεχής κριτική ή ασέβεια
 • Νιώθετε ότι η ενέργειά σας εξαντλείται συνεχώς
 • Συνεχώς προσπαθείτε να αλλάξετε την προσωπικότητά σας για να ευχαριστήσετε το άλλο άτομο
 • Έλλειψη ικανοποίησης και παρουσία αρνητικών συναισθημάτων όπως κατάθλιψη, θυμός και φόβος, τις περισσότερες φορές
 • Ακούγοντας σχόλια από στενούς φίλους και συγγενείς που δείχνουν την ανησυχία τους
 • Έλλειψη ικανότητας έκφρασης γνώμης και έκφρασης συναισθημάτων χωρίς φόβο ισχυρής υπερβολικής αντίδρασης: Αίσθημα ανήκουστο και αόρατο
 • Απώλεια αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, που προκαλείται από την τακτική υποχώρηση και την απόρριψη από τον άλλο σύντροφο
 • Άλλες σχέσεις στη ζωή σας επηρεάζονται εξαιτίας αυτής της τοξικής σχέσης

Τέσσερα βήματα για να σπάσετε τον τοξικό κύκλο

 • Αναγνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε σε μια τοξική σχέση επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν καν
 • Αναγνωρίζοντας ότι “δεν είμαι εγώ το πρόβλημα και δεν χρειάζεται να αλλάξω τον εαυτό μου”. Ο σύντροφος που εκφοβίζει συνήθως υποφέρει από χαμηλή αυτοεκτίμηση και ο μόνος τρόπος για να νιώσει καλά είναι να υποτιμήσει κάποιον άλλο
 • Αποφυγή τροφοδοσίας στη δυναμική αυτής της σχέσης. Να είναι αμυντικός όταν επιτίθεται. Όσο περισσότερο το κάνουμε αυτό, τόσο περισσότερο διατηρούμε αυτή την τοξικότητα ζωντανή
 • Εργασία για να μπλοκάρει την κριτική και την αρνητική ενέργεια αυτού του τοξικού ατόμου αυξάνοντας και χτίζοντας την αυτοεκτίμηση αυξάνοντας τη θετική αυτοομιλία

Γνωρίζατε ότι το 80 τοις εκατό της καθημερινής μας αυτοομιλίας είναι αρνητική; Αν δεν το γνωρίζουμε, θα συνεχίσουμε να υποτιμάμε τον εαυτό μας πριν το κάνει οποιοσδήποτε άλλος. Οι μελέτες δείχνουν ότι τίποτα δεν χτίζει την αυτοεκτίμηση περισσότερο από τον αυτοέπαινο. Άλλωστε, ονομάζεται «αυτοεκτίμηση» επειδή βασίζεται σε αυτό που ΕΣΕΙΣ πιστεύετε για τον εαυτό σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο σύντροφός σου σε αγαπάει;

Διατηρήστε ενεργή την ερωτική σας ζώνη.

Αντιμετωπίζοντας το σεξουαλικό σας άγχος

Τι συμβολίζει το πράσινο χρώμα για τη προσωπικότητά μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.

Τι σημαίνει το Deadnaming και πως επηρεάζει ψυχικά την αλλαγή φύλου;

Deadnaming: Η αλλαγή των ονομάτων είναι συχνά ένα κομβικό σημείο στη διαδικασία της εξόδου για τρανς άτομα και άτομα με διαφορετικό φύλο, και η συζήτηση γύρω από τη σημασία ενός ονόματος στην ταυτότητα κάποιου είναι καθολική. 

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.