Ψυχική Υγεία

Πράσινο χρώμα: Τι συμβολίζει το πράσινο χρώμα για τη προσωπικότητά μας;

Πράσινο χρώμα: Τι συμβολίζει το πράσινο χρώμα για τη προσωπικότητά μας;

Πράσινο χρώμα: Πολλές φορές θα σκέφτεστε ότι τα χρώματα που επιλέγετε δείχνουν κάτι για τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να είναι είτε η προσωπικότητά σας είτε τα παρόντα συναισθήματά σας. Ενημερωθείτε διαβάζοντας το άρθρο μας.

Στην ψυχολογία των χρωμάτων, τα χρώματα που αποτελούνται από μεγάλα μήκη κύματος θεωρούνται “διεγερτικά ή ζεστά”, ενώ τα χρώματα μικρότερου μήκους κύματος είναι “χαλαρωτικά ή ψυχρά”. Ως χρώμα με μικρό μήκος κύματος, το πράσινο θεωρείται ψυχρό. Ενώ τα μάτια μας πρέπει να προσαρμοστούν για να βλέπουν χρώματα με μεγαλύτερα μήκη κύματος, δεν χρειάζεται να προσαρμοστούν καθόλου για να δουν ψυχρά χρώματα.

Η ψυχολογία του πράσινου χρώματος

  • Το πράσινο τυπικά συμβολίζει τη φύση και την ηρεμία. Άλλες κοινές συσχετίσεις με το πράσινο χρώμα είναι τα χρήματα, η τύχη, η υγεία, ο φθόνος ή η ζήλια και η περιβαλλοντική συνείδηση. Το πράσινο μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει σωματική ασθένεια, όπως στη φράση “γίνομαι πράσινος”.
  • Στην αρχαία μυθολογία, το πράσινο αντιπροσώπευε τη γονιμότητα τόσο της γης όσο και των γυναικών.
  • Μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο χρώμα μπορεί επίσης να εμπνεύσει τη δημιουργικότητα.
  • Το πράσινο χρώμα μπορεί να επηρεάσει θετικά τη σκέψη, τις σχέσεις και τη σωματική υγεία.
  • Το πράσινο θεωρείται επίσης ότι ανακουφίζει από το άγχος και βοηθά στην επούλωση.
  • Το πράσινο μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την ικανότητα ανάγνωσης. Σε μια μελέτη, ένα περιβάλλον με πράσινο φως βελτίωσε την ικανότητα ανάγνωσης στους συμμετέχοντες, ενώ ένα περιβάλλον με κόκκινο φως μείωσε την ικανότητα ανάγνωσης.

Το πράσινο εκπέμπει ηρεμία

Οι αποχρώσεις του πράσινου στη φύση μπορούν να μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε σε ένα νέο μέρος. Για αυτόν τον λόγο, οι σχεδιαστές συχνά παρουσιάζουν πράσινο σε δημόσιους χώρους όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία. Μια μελέτη βρήκε ένα “πράσινο αποτέλεσμα άσκησης” σε συμμετέχοντες που ασκούνταν σε εσωτερικούς χώρους ενώ παρακολουθούσαν ένα βίντεο εξωτερικού χώρου με πράσινη επικάλυψη. Είχαν λιγότερη διαταραχή της διάθεσης και αντιλήφθηκαν λιγότερη προσπάθεια από ό,τι όταν παρακολούθησαν το ίδιο βίντεο με κόκκινη ή γκρι επικάλυψη. Το πράσινο είναι φυσικό Τα ηρεμιστικά αποτελέσματα του πράσινου χρώματος μπορεί να προκύψουν από τη σχέση του με τη φύση, την οποία οι άνθρωποι συνήθως βιώνουν ως χαλαρωτικό και αναζωογονητικό. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η θετική συσχέτιση με το πράσινο είναι σταθεροποιημένη στον εγκέφαλό μας από την εξέλιξη: Οι πρώτοι άνθρωποι γνώριζαν ότι το πράσινο στη φύση έδειχνε ένα μέρος όπου μπορούσαν να βρουν τροφή, νερό και καταφύγιο. 

Το πράσινο είναι κίνητρο

Παρόλο που κάποιοι βρίσκουν το πράσινο ένα χαλαρωτικό χρώμα, άλλοι λένε ότι τους δίνει κίνητρο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με “υψηλή ανάγκη για επίτευγμα” επέλεγαν με μεγαλύτερη συνέπεια το πράσινο χρώμα έναντι του κόκκινου, το οποίο επιλέγονταν πιο συχνά από εκείνους με “χαμηλή ανάγκη για επίτευγμα”. 

 Το πράσινο είναι αισιόδοξο

Το χρώμα επηρεάζει όχι μόνο τα συναισθήματά μας αλλά και τις αναμνήσεις μας. Μια μελέτη παρουσίασε στους ανθρώπους μια λίστα με συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις γραμμένες με διαφορετικά χρώματα. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να ανακαλέσουν συγκεκριμένες λέξεις. Ήταν πιο πιθανό να θυμούνται θετικές λέξεις γραμμένες με πράσινο, οδηγώντας τους ερευνητές στη θεωρία ότι το πράσινο φέρει πιο θετικές συναισθηματικές υποδηλώσεις. Έτσι, το πράσινο χρώμα μπορεί να προκαλέσει μια προκατάληψη αισιοδοξίας όταν πρόκειται για την ανάμνηση πληροφοριών. Στις ΗΠΑ, το πράσινο συνδέεται επίσης συχνά με την ιρλανδοαμερικανική κουλτούρα, την ημέρα του Αγίου Πατρικίου και την καλή τύχη. Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη διαπίστωσε ότι το πράσινο μπορεί να λειτουργήσει ως γούρι καλής τύχης. Οι συμμετέχοντες που εκτέθηκαν στο πράσινο χρώμα παρουσίασαν αυξημένα συναισθήματα ελπίδας και μειωμένο φόβο αποτυχίας.

Το πράσινο είναι φθονερό χρώμα

Όσο το πράσινο συνδέεται με θετικά συναισθήματα, μπορεί επίσης να υποδηλώνει ζήλια ή φθόνο. Πιθανότατα έχετε ακούσει την έκφραση “πράσινο από φθόνο”. Η προέλευση αυτής της φράσης είναι ασαφής. Το πράσινο μπορεί επίσης να υποδηλώνει σωματική ασθένεια, όπως όταν η επιδερμίδα κάποιου γίνεται πράσινη. Η σχέση μεταξύ πράσινου και ασθένειας μπορεί να δημιούργησε τη σχέση μεταξύ πράσινου και φθόνου – σαν να ήταν ο φθόνος μια ασθένεια από μόνος του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει τη ζωή μας το κόκκινο χρώμα;

Οι ορμόνες επηρεάζουν την ψυχική υγεία;

Πώς οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας βοηθούν στη ψύχωση;

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για άσκηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η άσκηση ανακουφίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης & άγχους

Αθλητισμός: Τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους συχνά βελτιώνονται με την άσκηση. Ακολουθούν μερικές ρεαλιστικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε και να παραμείνετε κινητοποιημένοι.

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.

Τι σημαίνει το Deadnaming και πως επηρεάζει ψυχικά την αλλαγή φύλου;

Deadnaming: Η αλλαγή των ονομάτων είναι συχνά ένα κομβικό σημείο στη διαδικασία της εξόδου για τρανς άτομα και άτομα με διαφορετικό φύλο, και η συζήτηση γύρω από τη σημασία ενός ονόματος στην ταυτότητα κάποιου είναι καθολική. 

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.