Ψυχική Υγεία

Πράσινο χρώμα: Τι συμβολίζει το πράσινο χρώμα για τη προσωπικότητά μας;

Πράσινο χρώμα: Τι συμβολίζει το πράσινο χρώμα για τη προσωπικότητά μας;

Πράσινο χρώμα: Πολλές φορές θα σκέφτεστε ότι τα χρώματα που επιλέγετε δείχνουν κάτι για τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να είναι είτε η προσωπικότητά σας είτε τα παρόντα συναισθήματά σας. Ενημερωθείτε διαβάζοντας το άρθρο μας.

Στην ψυχολογία των χρωμάτων, τα χρώματα που αποτελούνται από μεγάλα μήκη κύματος θεωρούνται “διεγερτικά ή ζεστά”, ενώ τα χρώματα μικρότερου μήκους κύματος είναι “χαλαρωτικά ή ψυχρά”. Ως χρώμα με μικρό μήκος κύματος, το πράσινο θεωρείται ψυχρό. Ενώ τα μάτια μας πρέπει να προσαρμοστούν για να βλέπουν χρώματα με μεγαλύτερα μήκη κύματος, δεν χρειάζεται να προσαρμοστούν καθόλου για να δουν ψυχρά χρώματα.

Η ψυχολογία του πράσινου χρώματος

  • Το πράσινο τυπικά συμβολίζει τη φύση και την ηρεμία. Άλλες κοινές συσχετίσεις με το πράσινο χρώμα είναι τα χρήματα, η τύχη, η υγεία, ο φθόνος ή η ζήλια και η περιβαλλοντική συνείδηση. Το πράσινο μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει σωματική ασθένεια, όπως στη φράση “γίνομαι πράσινος”.
  • Στην αρχαία μυθολογία, το πράσινο αντιπροσώπευε τη γονιμότητα τόσο της γης όσο και των γυναικών.
  • Μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο χρώμα μπορεί επίσης να εμπνεύσει τη δημιουργικότητα.
  • Το πράσινο χρώμα μπορεί να επηρεάσει θετικά τη σκέψη, τις σχέσεις και τη σωματική υγεία.
  • Το πράσινο θεωρείται επίσης ότι ανακουφίζει από το άγχος και βοηθά στην επούλωση.
  • Το πράσινο μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την ικανότητα ανάγνωσης. Σε μια μελέτη, ένα περιβάλλον με πράσινο φως βελτίωσε την ικανότητα ανάγνωσης στους συμμετέχοντες, ενώ ένα περιβάλλον με κόκκινο φως μείωσε την ικανότητα ανάγνωσης.

Το πράσινο εκπέμπει ηρεμία

Οι αποχρώσεις του πράσινου στη φύση μπορούν να μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε σε ένα νέο μέρος. Για αυτόν τον λόγο, οι σχεδιαστές συχνά παρουσιάζουν πράσινο σε δημόσιους χώρους όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία. Μια μελέτη βρήκε ένα “πράσινο αποτέλεσμα άσκησης” σε συμμετέχοντες που ασκούνταν σε εσωτερικούς χώρους ενώ παρακολουθούσαν ένα βίντεο εξωτερικού χώρου με πράσινη επικάλυψη. Είχαν λιγότερη διαταραχή της διάθεσης και αντιλήφθηκαν λιγότερη προσπάθεια από ό,τι όταν παρακολούθησαν το ίδιο βίντεο με κόκκινη ή γκρι επικάλυψη. Το πράσινο είναι φυσικό Τα ηρεμιστικά αποτελέσματα του πράσινου χρώματος μπορεί να προκύψουν από τη σχέση του με τη φύση, την οποία οι άνθρωποι συνήθως βιώνουν ως χαλαρωτικό και αναζωογονητικό. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η θετική συσχέτιση με το πράσινο είναι σταθεροποιημένη στον εγκέφαλό μας από την εξέλιξη: Οι πρώτοι άνθρωποι γνώριζαν ότι το πράσινο στη φύση έδειχνε ένα μέρος όπου μπορούσαν να βρουν τροφή, νερό και καταφύγιο. 

Το πράσινο είναι κίνητρο

Παρόλο που κάποιοι βρίσκουν το πράσινο ένα χαλαρωτικό χρώμα, άλλοι λένε ότι τους δίνει κίνητρο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με “υψηλή ανάγκη για επίτευγμα” επέλεγαν με μεγαλύτερη συνέπεια το πράσινο χρώμα έναντι του κόκκινου, το οποίο επιλέγονταν πιο συχνά από εκείνους με “χαμηλή ανάγκη για επίτευγμα”. 

 Το πράσινο είναι αισιόδοξο

Το χρώμα επηρεάζει όχι μόνο τα συναισθήματά μας αλλά και τις αναμνήσεις μας. Μια μελέτη παρουσίασε στους ανθρώπους μια λίστα με συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις γραμμένες με διαφορετικά χρώματα. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να ανακαλέσουν συγκεκριμένες λέξεις. Ήταν πιο πιθανό να θυμούνται θετικές λέξεις γραμμένες με πράσινο, οδηγώντας τους ερευνητές στη θεωρία ότι το πράσινο φέρει πιο θετικές συναισθηματικές υποδηλώσεις. Έτσι, το πράσινο χρώμα μπορεί να προκαλέσει μια προκατάληψη αισιοδοξίας όταν πρόκειται για την ανάμνηση πληροφοριών. Στις ΗΠΑ, το πράσινο συνδέεται επίσης συχνά με την ιρλανδοαμερικανική κουλτούρα, την ημέρα του Αγίου Πατρικίου και την καλή τύχη. Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη διαπίστωσε ότι το πράσινο μπορεί να λειτουργήσει ως γούρι καλής τύχης. Οι συμμετέχοντες που εκτέθηκαν στο πράσινο χρώμα παρουσίασαν αυξημένα συναισθήματα ελπίδας και μειωμένο φόβο αποτυχίας.

Το πράσινο είναι φθονερό χρώμα

Όσο το πράσινο συνδέεται με θετικά συναισθήματα, μπορεί επίσης να υποδηλώνει ζήλια ή φθόνο. Πιθανότατα έχετε ακούσει την έκφραση “πράσινο από φθόνο”. Η προέλευση αυτής της φράσης είναι ασαφής. Το πράσινο μπορεί επίσης να υποδηλώνει σωματική ασθένεια, όπως όταν η επιδερμίδα κάποιου γίνεται πράσινη. Η σχέση μεταξύ πράσινου και ασθένειας μπορεί να δημιούργησε τη σχέση μεταξύ πράσινου και φθόνου – σαν να ήταν ο φθόνος μια ασθένεια από μόνος του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει τη ζωή μας το κόκκινο χρώμα;

Οι ορμόνες επηρεάζουν την ψυχική υγεία;

Πώς οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας βοηθούν στη ψύχωση;

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για άσκηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.

Τεχνολογίες παρακολούθησης που δεν εμπιστεύονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη

"Συνιστάται έντονα η ενσωμάτωση σε βάθος γνώσης της βιωμένης εμπειρίας της ψυχικής ασθένειας και των ευρύτερων πλαισίων της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω του συνσχεδιασμού από τους χρήστες και τους φροντιστές", λέει ο Patrickson. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ τα ευρήματα αυτά ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες της υγείας, τους σχεδιαστές ψηφιακής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Η μελέτη αυτή περιορίστηκε από ένα αρκετά μικρό δείγμα ετερόφυλων γονέων που συμβιώνουν. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει την αξία των ιστοριών στη διαμόρφωση των οικογενειακών μεταβάσεων. Για τους θεραπευτές που εργάζονται με νέους γονείς στον απόηχο μιας δύσκολης γέννησης, η ενθάρρυνση των ζευγαριών να αναζητήσουν νόημα στην ιστορία της γέννησης του μωρού τους μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη γονεϊκότητα.

Μπορούν τα αναψυκτικά να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία;

Αναψυκτικά: Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και καφεΐνης, τα τεχνητά πρόσθετα και η εξάρτηση από τα ανθρακούχα αναψυκτικά ως μηχανισμό αντιμετώπισης είναι πτυχές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία.